rychlost cpu

ahojte,

chtěl jsem se zeptat, čím SPOLEHLIVĚ zjistit takt procesoru. PC mám přetaktované a po instalaci se mi stala záhadná věc, v biosu mám nastaveno FSB a násobič na 350x8, což odpovídá taktu 2,8GHz, které už rok na svém stroji provozuji, ale od nainstalování fedory se mi hned po startu objeví 200x8 (1,6Ghz), v BIOSu je ale těch 350x8. Nebude to spíš chyba BIOSu a s instalací fedory to nesouvisí? Každopádně tedy v BIOSu 2,8, po startu 1,6 a ve fedoře cat /proc/cpuinfo ukazuje 2,2 takže teď vůbec nevím čemu věřit a jsem z toho jelen

edit: takže bylo to biosem, stačilo na chvíli odpojit zdroj z elektřiny. Teď už to jede správně na 2.8, nicméně fedora teď ukazuje 3,8. To je zřejmě proto, že defaultní násobič cpu je 11 a takt to počítá tak, že defaultní násobič vynásobí skutečnou FSB. Je nějaký příkaz, kterým bych zjistil skutečný takt?

A kde presne to fedora ukazuje? cat /proc/cpuinfo?

ano cat /proc/cpuinfo

Tedy abych odpovedel na puvodni otazku, spolehlive to nejde zjistit nijak… mozna osciloskopem.:slight_smile: Pokud procesor dodava jadru zmatene informace, protoze sam poradne nevim na cem bezi (coz by se stat nemelo ale kdo vi), tak software to nema moc jak zjistit, resp. muze byt jeste zmatenejsi…