RPM a parametr na stazeni zavislosti

Cau,
mam fofr takze k veci… Mam na serveru RHEL 3 instalit RPM. Chybi ale knihovna a ja za boha nemuzu zjistit jaky je parametr pri instalaci RPM potreba na to aby si stahnul zavislosti.
DIKY

Zalezi na tom, jak to instalujes. Pokud pomoci prikazu rpm - tak ten si sam stahnout zavislosti neumi. Pokud pomoci yum - ten si je stahne sam automaticky. Instalovane rpmko musi byt ale z nejakeho repozitare, stejně jako chybějící knihovna.

Pomocí RPM. Balík nebyl z zadneho repozitare… Proste jsme na server nahral rpm balik a prikazem rpm -i jsem instaloval… OK diky za radu…

Jeste jedna vec ohledne startovani daemona… Nainstaloval jsem na server APC power shute. V manualu se pise ze mam najet do adresare kde se APC naistalovalo a pak prikazem ./startup start spustim daemon. Soubor jsem nasel pridelil mu prava 777 a spustil. Pri vypisu ./startup status to ale stale pise STOPPED. Nevite v cem by mohl byt zadrhel?

To muze byt vicero veci. Demon bezi, ale status ukazuje chybne. Demon neni zkonfigorovan, atd. Chce to podivat se na procesy (ps), do konfiguraku, do logu, spustit demona na popredi nebo v ukecanejsim debug rezimu.

Tu instalaci provadel kolega… Pak chtel zkusit novou verzi a misto odinstalovani RPM baliku, smazal jeden z adresaru kde si myslel ze to je vsechno naistalovane. Pak jsme mu rekl ze se to nemaze ale odinstalovava, jenze to uz bylo pozde. Odinstalovat to nejde (rpm nemuze najit smazane soubory) a instalovat jinou verzi taky nejde protoze to pise ze tento SW uz instalovany je. Resp. pise to kolizi. Takze je to bezvychodna situace. Jedine me napada - neunosne reseni - a to najit podle konfiguraku rpm vsechny soubory jak jsou rozhazeny po systemu a rucne je smazat, ale z toho by nam asi jeblo.

Par smazanych souboru nemuze vadit. Pouzij volbu --force, bud pri mazani (rpm -e) nebo reinstalaci (rpm -Uvh --replacepkg), viz man rpm

RPM samo o sobe zavislosti resit neumi. Na to je potreba pouzit yum. (V RHEL 3 uz yum je.) Umazany adresar muze byt problem pro vicero baliku, protoze kdo vi co s tim kolega smazal = hodne neprijemny problem. Jinak jak pise Kalidah - nainstaluj balik znovu s parametrem --replacepkg a pak ho klidne odinstaluj.

Rucni reseni neni az tak slozite.
rpm -ql | xargs rm -i
ale stejne ti zustane zaznam v databazi rpm, coz neni dobre.