At je to tak ci tak, ja v tom vidim jednu pozitivni vec. Pred par lety se o takovychto dohodach vubec nemluvilo. Z toho pro me plyne, ze Linux uz je v povedomi lidi a bude to “horsi” :). Linux se dostava do zorneho pole vsech moznych spekulantu (pripad SCO) a tak se muzeme dockat i dalsich veci. Osobne cekam na prvni poradny virus…
ja v tom vidim len nieco zle… od M$ sa neda nikdy cakat nic dobreho… tak isto je to sklamanie ako to bolo u novellu kde mnoho uzivatelov dalo suse zbohom prave koli zmluve s M$… dovod je jednoduchy… vela ludi uteka od M$ a chce pouzivat nieco v com M$ nema svoje prsty a teraz ked uz presli na linux tak zas budu pouzivat nieco v com ma prsty M$? u mna je suse odpisane koli tomu ze nechcem mat nic spolocne s distrom v ktorom prudi M$… preto ak aj redhat podpise tuto zmluvu s diablom tak sa celkovo redhat stane pre mna nezaujmavy a budem nuteny znovu hladat ine distro co ma trosku hneva kedze fedora sa mi velmy paci a velmy som si ju oblubil…
Problem je, ze ten clanek na rootu psal jen clovek, ktery vychazel z dosti pochybneho zdroje, ktery o tomto tematu obsahoval jednu vetu. Vsichni z te velmi plytke informace delaji hned jasny zaver a takovy clanek jako je na rootu, plny blabolu, tomu jen napomaha. Dokud k tomu neuvidim nejaky rozumny podklad a vyjadreni RH, tak bych to bral velmi s rezervou.
Dovedu se predstavit, ze existuji i takove obchodni praktiky, ktere se snazi uvrhnout nejakou distribuci do nemilosti prave takovimito prohlasenimi (ona pochybna veta je z ust cloveka z MS). A protoze vyvoj ne jen RH stoji na praci naladove komunity, muze to byt velmi nebezpecne.
Co je v pozadi dohoda Novell-MS se muzeme jen dohadovat. To se taky klidne mohlo stat ze prisel nekdo z MS a rekl “Hele Novell uzaveres s nama dohodu a nikde nesmis rict jakou, jinak ti zacneme slapa na paty.” Obecne se tomu rika vydirani, ve velkem je to obchod.