Pravděpodobně se jedná o úplnou hloupost, ale já už bezvýsledně googlím více jak dvě hodiny…
Můj problém je následující. Po instalaci MySQL potřebuji vytvořit uživatele a databázi. MySQL jsem schopen spustit pouze příkazem
mysql -u macky
resp. pouze
mysql
Na příkaz
mysql -u root mysql
obdržím pouze chybovou hlášku
ERROR 1045 (28000): Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: NO)
Po bližším zkoumání jsem zjistil, že nemám defaultní databázi mysql (existují pouze databáze test a information_scheme). V ní by podle toho, co jsem vygooglil, měla existovat tabulka user s informacemi o uživatelských účtech.
Momentálně se jsem schopen přihlásit pouze jako uživatel macky (klasický neprivilegovaný uživatel na pracovní stanici) a ten nemá práva pro vytvoření databáze a uživatelů. Pokusy typu
CREATE DATABASE mythconverg
nebo
CREATE USER mythtv
tak končí neúspěchem.
Díky,
Macky
PS: Nainstalovánu mám Fedoru 9, MySQL 5.0.51a z repozitáře.
Tam jsem se také dopracoval - bohužel to kýžený výsledek nepřineslo. Nicméně jsem zjistil, že mi tam zbyl nejspíš nějaký balast z předchozí instalace - prostě
yum remove mysql
po sobě zanechal nějaká “nastavení”. Ručně jsem tedy domazal zbytky a znovu nainstaloval. Dostanu se sice o trošku dál (mohu zadat heslo uživatele root), nicméně to skončí na hlášce, že chybí knihovna libmysqlclient.so.15. Tato knihovna by měla být součástí mysql-lib, ale opětovná instalace problém neřeší. Asi přeinstaluji celý systém (kdybych nehledal, kde je zakopán pes, mohl jsem už mít přeinstalován třikrát) a budu doufat, že se to pořeší…