Dobrý den,
používám Fedoru 16 a KDE. Systém mám anglicky a chtěl jsem ho změnit na češtinu, dělal jsem to podle tohohle návodu: http://wiki.fedora.cz/doku.php?id=navody:prirucka:gnome#ostatni. Bohužel jsem hrr a nepřečetl jsem si, že je to pouze pro GNOME¨. Nyní nemohu KDE vůbec spustit.
Lze to nějak obnovit?
Dobrý, dobrý,
mno a co jsi přesně a do nejmenšího detailu udělal? Příkaz export LC_ALL by imho neměl nijak zasahovat do grafického prostředí… Doinstalovával jsi něco pro tu “Regionální změnu” nebo jak se to jmenuje? Hlásí to teď nějakou chybu nebo co znamená, že KDE vůbec nelze spustit?
Chce to víc podrobností
No pokud nekdo do locale napsal xx_XX tak by to mohlo byt zajimave.
Do toho souboru jsem nakonec přidal tohle:
export LC_ALL=cs_CZ. To je vše co jsem udělal.
JInak hlásí, že nemůže najít domovský adresář /, poté spadne ovladač zvuku a ještě několik dalších věcí, jestli jsou důležité, tak je ještě zjistím.
Rozhodne by bylo lepsi nastavovat LC_ALL=cs_CZ.UTF-8 ale to je jedno (v prirucce jsem to upravil). Stale ale chybi popis toho co jsi vsechno udelal. Prepokladam nastaveni Regin and Language jsi v nastavenich nenasel, resp. nevim zda v KDE je, take si jen nastavil tu promennou? To by melo stacit ji zase smazat. Predpokladam do textoveho rozhrani se prihlasis, nebo do jineho grafickeho taky.
Tu proměnnou jsem smazal, ale pořád to nefunguje. Marně přemýšlím co jsem mohl udělat jiného. Nainstaloval jsem několik balíčků (nějaké video přehrávače a pokoušel jsem se nainstalovat kodeky), ale to by snad nemělo vadit. Nebo se pletu?
EDIT: ještě jsem stahoval aktualizace.
To si udelal spoustu veci o kterych tezko cokoli soudit. Zkus si zalozit noveho uzivatele a prihlasit se pod nim, zda to bude taky delat problemy.
Nový uživatel jede bez problému.
EDIT: ještě jsem si vypsal co hlásí nabořený uživatel:
Cannot enter home directory. Using /.
Configuration file “./kde/share/config/knotifyrc” not writable.
No write acces to $HOME directory (/). KDld not start ksmserver.
Tak mě napadá, že včera jsem si hrál také s apachem a přístupovými právy. Možná jsem je nějak zakázal, zkusím to zpřístupnit.
Nakonec vše vyřešil příkaz:
restorecon -R /home
Díky za pomoc.
Tak gratuluji, takze naboreny selinux kontext…
Problém je sice vyřešený, jenže mi přestal fungovat userdir v apache (hlásí zakázaný přístup). Myslím si, že se přístupová práva nastavilana původní hodnotu, s kterou apache nejede.
Nevíte co s tím?
Prepokladam ze se jedna o adresar ~/public_html. Je mi divne ze by restorecon nastavil spatny kontext.
Zkus selinux docasne vypnout
setenforce 0
jestli to pujde.
Aby ti fungovaly tyto adresare musi mit cela cesta k domovskemu adresari prava execute pro vsechny a public_html by mel mit pristlusny kontext apache. Kontext zjistis pomoci
ls -Z
Mel by mit neco jako httpd_user_content_t ale to strilim od boku.
Nastaveni prikazem chcon.
Tak už mi to funguje. Bylo to nastavením práv execute. Jen doufám, že po restartu počítače, to bude stále fungovat. Ještě mi hází chybu Nette - Internal server error - 500. Lze zjistit něco bližšího?
To je chyba apache? Internal error je proste obecna chyba, musis se podivat do logu.
Kouknul jsem do logu a zjistil jsem, že je to nepovoleným .htaccess. Teď se zdá, že již vše funguje, jenže se mi nezapíná apache automaticky. Po zapnutí ale odmítá přístup a až příkaz setenforce 0 tomu pomůže. Lze to nějak zaktualizovat?
Nezapina apache znamena ze si ho nezapnul
systemctl enable httpd.service
setenforce 0 znamena vypnuti selinuxu. Tzn. ze pouzivas apache s nejakym nestandardnim nastavenim, nebo si spravne neoznackoval adresare, ktere chces aby byly pro apache pristupne - uz se tu o tom psalo - restorecon. Jinak pokud s tim nechces zapasit tak SELinux vypni trvale - bud pres gui nebo v /etc/sysconfig/selinux
Jinak na cestinu je system-config-language, pokud jde jen o KDE, tak
yum install kde-l10n-Czech a pak spustit System Settings. Tam Locale -> Country/Region & Language a zalozka Languages a v ni si pohrat s Preferred Languages.
Tak už mi to funguje (včetně češtiny). Díky moc všem za pomoc.