Problemy pri spousteni a vypinani

Ahoj,

od instalace mi FC4 po spusteni pise:

“Nemohu nejit internetovou adresu pro Vigor2.
Prostredi GNOME nemuze spravne pokracovat. Pokud
se tomu chcete vyhnout, pridejte Vigor2
do souboru /etc/hosts.”

A pri vypinani:

“Ukoncuji zamykani NFS: [selhalo]”

Muzete mi prosim nekdy s temito problemy poradit? Podotykam, ze jsem zacatecnik. :slight_smile:

Dekuju

k.

Zdravím,
pokud jde o problém při spouštění, mně pomohlo, když jsem do /etc/hosts přidal (jako root) řádek:
127.0.0.1 [tabulátor (nebo stačí mezera?)] [jméno počítače].[lokální doména].[topdoména] [tabulátor (nebo stačí mezera?)] [jméno počítače]
ve vašem případě tedy možná:
127.0.0.1 Vigor2.179.broadband2.iol.cz Vigor2
Už jsem tu na podobnou otázku jednou reagoval. Tehdy jsem to psal zpaměti a jinak. Bude lepší napsat to tak, jak píšu dnes - takhle mi to skutečně funguje.

Druhý problém je myslím jen estetická vada. Hláška znamená, že se nedaří normálně vypnout démona nfslock. Ale on se stejně určitě vypne při killall, takže je to jedno. Jestli nfslock nepotřebujete, můžete nastavit, aby se při startu nespouštěl (Prostředí -> Systémová nastavení -> Nastavení serveru -> Služby). Potom ani nebude dělat problémy při vypínání :-). Můžete také vypnout jiné služby. Ale s rozmyslem. Některé třeba chcete, protože bez nich nepůjde síť, nebo funkce plug and play, o kterou třeba stojíte apod. Můžete si poznamenat, co vypínáte, a pak to testnout. // Pokud někdo víte o nějakém démonovi, kterého vypnout by bylo skutečně smrtící, tak nás experimentátory prosím varujte :slight_smile: .

V podstate zadny demon neni skutecne smrtici. Do textove konzole se dostanete vzdy a pak staci pouze misto grafickeho zapnuti sluzeb pouzit prikaz chkconfig.

Bezny uzivatel skutence NFS (network file system) nepotrebuje, takze vrele doporucuji vypnout.