Mohl by mi někdo poradit s následujícím problémem?
Zkouším nainstalovat FC6 s tím, že vypálím dvd(nebo cd s live verzí) a chci nabootovat, ale nepodaří se. Bios cd detekuje, ale nerozběhne se instalace, pouze na obrazovce vypíše: “grub>” a popíše že můžu zmáčkout TAB a tam je napsán obecný postup řešení(napsaných pár příkazů), ale nepřišel jsem na to co s tím, nechal jsem si vypsat všechny příkazi (>help), ale jsem na tolik nezkušený, že nevím jak ty příkazi použít, zkusil jsem je napsat, ale nic. Jediný, který funguje je clear a reboot:) To live cd jsem zkoušel v jiném pc a tam se to rozběhlo ok. Pls poradí někdo? Doplním, že už jsem měl nainstalovaný SUSE a pc je NB Acer TM291. Nemůže být problém s málem místa na jednotce C?(musel bych odinstalovat Win a to se mi zrovna nechce)
…liveCD vicemene disk k nicemu nepotrebuje, takze problem s mistem na disku by to bejt nemel…, co se instalace tyce, pride na to, kolik tam toho mista mas … zkus se radne postourat v biosu - polozky jako “videobios” “video ram cacheable” dej na disabled … apropos: tu fedoru, cos stahnul, mas ji pro svoji architekturu pocitace?
Uprimne receno na zadnem z CD/DVD podle me neni jako zavadec GRUB, takze ten grub ktery vam to staruje je podle me z disku a tedy to znamena ze vam pocitac z toho CD vubec nenabiha.
S mistem na jednotce C ste vedle jak ta jedle. Uz se tu o tom psalo nekolikrat volne misto pro instalaci systemu nema s volnym mistem na jednotce C nic do cineni. Pokud jste tam mel SUSE pravdepodobne tam mate ten grub po nem. Fedora se muze nainstalovat do toho misto po SUSE, jen musite nabootvat z CD. (MMCH: z live CD nelze fedoru nainstalovat)
Zdravím všechni co se mi snaží pomoci.
Takže, toho místa na C je cca 250MB, architektura je ok(i386),
dále to SUSE už tam nemám tak půl roku, mezi tím jsem i přeinstaloval win(formátem), takže v tom asi není a navíc cd-rom hrabe, takže to něco z cd načítá. Ten grub se hlásí ve verzi 0.97, jestli to k něčemu bude.
K tomu že nelze nainstalovat z live: samozřejmě to vím, nechtěl jsem to rozepisovat, ale tedy, nejprve jsem stáhl dvd s instalací, zničil jsem několik dvd, než jsem pochopil, že to nebude v médiu. Pak jsem stáhl to live, abych se zjistil, v čem by to mohlo být.
asi to fakt nebude v médiu, ale ve způsobu vypálení
případně chybou při stažení
250MB je na instalaci cehokoli trochu malo. Pokud jste preinstaloval Windows pak vam s nejvetsi pravdepodobnosti zabrali CELY disk a bez zmenseni prostoru vymezeneho pro windows tam uz nenainstalujete vubec nic.
Opet blikagni otazka: kontroloval jste sha1sum toho stazeneho image a vypaleneho dvd?
Nekontroloval, ale v tom to určitě není, protože jak jsem již psal, tak na jiném pc ta live distr. nabootovala normálně a chování cd s live a dvd s instalací je stejný. Tzn. problém je v něčem jiném, ale nevím v čem.
ještě bych chtěl doplnit, že v biosu kromě nastavení pořadí bootování a vypnutí FIR moc nastavit nejde(jestli někdo má tento notebook, tak mi to asi potvrdí). tak tady to asi taky není.
Tak mate pravdu, na Live CD je skutecne grub, coz jsem tedy netusil, zpravidla se pouziva ISOLinux. Problem si tedy troufam vysvetlit tak, ze BIOS sice z CD nastartuje grub, ale grub uz nevidi CD mechaniku. Z tohoto duvodu se vam nic vic nez grub nepusti. Proc ale grub mechaniku nevidi to netusim. Neni to nejaka SATA cdrom mechanika?
Jste si jisty ze vam instalacni DVD take konci pouze vypisem grub> ? Protoze na instalacnim DVD podle me na 90% grub neni. Nevypalil jste to spatne?
…este bych se zkusil podivat na rychlosti cteni ty mechaniky v notasu a prip. to vysmahnout na cd-r(dvd-r)nakou pomalejsi rychlosti…aporpos: cte ta mechanika ubec dvd?
…je to cely naky divny, ten grub tam fakt nema co delat, pokavad sou fsechny linuxovy partitiony pretazeny ntfs…
na úvod se musím omluvit, to dvd se mi nepodařilo rozjet, takže ten grub to píše opravdu jen při tom live cd. Zkoušel jsem tolik disků, že se mi to popletlo.
2 covex:
myslím, že to bude ono, protože mi to taky tak přišlo, že to cd prostě nevidí, ale říkal jsem si, že když to cd viděl bios, tak už v tom není problém.
Mno ale co s tím???
Ja bych se na to LiveCD vykaslal… nevim proc tam pouzili grub, ten na to moc neni. Spis by me zajimalo proc nejde to DVD…
asi to bude tím notebookem, on nedokáže toto dvd vůbec přečíst, ikdyž to je cdRW/dvdR. ale stáhl jsem cd verzi, tak snad to nějak rozjedu.