problém se sítí po upgrade na kernel 2.6.19

V pátek jsem provedl aktualizaci kernelu na 2.6.19 (2895). Rychle jsem se ale musel vrátit na 2.6.18 (2869). Na nové kernelu “žila” síťová karta asi pět minut. Pak už jsem ani nikam ven nepingnul, dokud jsem neprovedl restart networku. A v logu nikde nic:-(. Poradí mně pls někdo čím by to mohlo být?

tak odpovím sám sobě …

https://bugzilla.redhat.com/bugzilla/show_bug.cgi?id=222556

… a počkám na nové opravené sestavení kernelu :slight_smile:

ahoj! resim uplne stejnou vec. dal bys prosim echo, pokud budes vedet jak na to? diky.

Pouzivejte predchozi kernel, v dalsim to snad bude opravene.

Chjo. Tak ve 2911 je stejný problém. Kua, já snad přelezu na jinou distribuci. :-((

Ano je… nejste jediny kdo si toho vsiml. Obavam se ze prechodem na jinou distribuci si moc nepomuzete, protoze to podle me neni chyba specificka pro distribuci ale pro verzi kernel (2.6.18 ok, 2.6.19 problem). Tzn. kazdy kdo pouziva kernel > 2.6.19 bude mit stejny problem. Jiste to tedy nevim, ale byt vami tak bych si to overil nez s tim stravim spoustu casu zbytecne.:slight_smile: Nebo si zkuste zkompilovat vanilla kernel s configem z Fedory… to jde taky.

ja bezim na Linux roof 2.6.19-1.2895.fc6 #1 SMP Wed Jan 10 19:28:18 EST 2007 i686 athlon i386 GNU/Linux
a pohoda

Problemu jsou jen s nekterymi sitovymi kartami/kombinaci HW. Nejedna se o obecny problem se siti pro 2.6.19.

… jj … týká se to jen “šťastných” majitelů mb s nvidia chipsetem. Jen mně přijde dost divné, že na to, jak je ten problém už starý, pořád nenacházím nikde žádné řešení :frowning:

riesenie kupit pci sietofku za 200 korun

Ano. I o tom jsem zauvažoval. Ale do dvou PC je to už s DPH o něco více. A navíc co až v jádru 2.8.12 nepojedou drivery pro VGA? Koupím nové VGA karty? :-(((

ale iba znackove :smiley:
bude vacsia sanca ze pojdu

Prosim muzete sem napsat na jake sitovce a s jakym modulem to nefunguje… kdyz to nenahlasite vy, tak to musim udelat za vas, jinak tady budou akorat dalsi narky…

Je to nahlášený bug 222556, respektive duplicitně 223672. Podle všeho jde o problém s forcedeth driverem na síťovce typu MCP55.

Chuck Ebbert na bugzille přišel s tímhle nápadem:

People who are having this problem: try adding
pci=nomsi
to the kernel command line. Edit /etc/grub.conf so the line for kernel 2911 looks
similar to below, then reboot.

kernel /vmlinuz-2.6.19-1.2911.fc6 ro root=LABEL=/ pci=nomsi rhgb quiet

Nechtěl bych dělat příliš rychlé závěry, ale zatím to opravdu běží bez ztráty konektivity.

Co to zase je za kouzelny parametr…? :slight_smile:

Zkoušel jsem hledat jeho výklad. Mělo by to zakazovat využití MSI přerušení. V různých diskuzích je uváděno jeho využití v situacích, kdy nelze nabootovat instalační disk, když nejde nabootovat systém a nebo když systém obecně “zlobí”. Hledal jsem i výklad MSI přerušení. A ten je kupříkladu zde: http://lwn.net/Articles/44139/.
Zahlédl jsem dokonce i něco jako parametr msi=0 a msix=0 (pro modprobe.conf) driveru forcedeth (http://www.planetamd64.com/lofiversion/index.php/t29448.html). Asi bych považoval za smysluplné zakázat MSI jen u uzlobeného driveru než komplet na pci sběrnici.

Ale co je nejdůležitější. S tím parametrem kernelu to u mne už asi šestou hodinu na dvou počítačích úspěšně běží. :slight_smile:

tak je to vyřešeno:

řešení 1 - z bugzilly - přidat kernelu parametr pci=nomsi, aby v grub.conf bylo kupříkladu tohle:
kernel /vmlinuz-2.6.19-1.2911.fc6 ro root=LABEL=/ pci=nomsi rhgb quiet

řešení 2 - přidat do /etc/modprobe.conf tenhle řádek:
options forcedeth msi=0 msix=0