problém s právy

V jednom stroji, kde se mi přes všechnu snahu nepodařilo korektně upgradovat z fc16 na fc17 jsem byl nucen provést čistou instalaci. Tedy čistou instalaci s připojením k existujícímu /home a starému userovi. Kromě jiných problémů se objevil jeden s právy, s nímž si nejsem s to poradit. Nejvýrazněji se projevuje tak, že při uživatelském přihlášení nejde zvuk, nelze ani vypálit cd či dvd. Přihlásím-li se do systému jako root, vše funguje normálně. Domáhal jsem se nápravy skrzevá authconfig, bez výsledku; zklamalo “authconfig --updateall” i “authconfig --update --nostart”. Je mi podezřelé, že jak v /etc/pam.d/system-auth tak i v /etc/pam.d/password-auth se podoba řádku s pam-systemd.so nápadně liší od ostatních:

auth        required      pam_env.so
auth        sufficient    pam_fprintd.so
auth        sufficient    pam_unix.so nullok try_first_pass
auth        requisite     pam_succeed_if.so uid >= 1000 quiet_success
auth        required      pam_deny.so

account     required      pam_unix.so
account     sufficient    pam_localuser.so
account     sufficient    pam_succeed_if.so uid < 1000 quiet
account     required      pam_permit.so

password    requisite     pam_pwquality.so try_first_pass retry=3 type=
password    sufficient    pam_unix.so sha512 shadow nullok try_first_pass use_authtok
password    required      pam_deny.so

session     optional      pam_keyinit.so revoke
session     required      pam_limits.so
-session     optional      pam_systemd.so
session     [success=1 default=ignore] pam_succeed_if.so service in crond quiet use_uid
session     required      pam_unix.so

Jenže vůbec nevím, co z toho vyplývá a všeobecně co s tím.

Pokud si mel system aktualizovany uz z drivejsich verzi Fedory, pak drive byly uzivatele zakladani od UID 500, nekdy tusim kolem F16 se to zmenilo na UID 1000, ovsem u aktualizovanych systemu se tato zmena neprojevuje - tedy nekonvertuji se cisla uzivatelu. Pokud si provadel reinstalaci a pripojil stary home, pak si musel taky vytvorit nove uzivatele - ovsem pokud si nenastavil uzivatele i s UID, pak novy uzivatel ma jine UID nez ten z puvodniho home.