Problém s instalací/aktualizací Libre Office a další...

Před pár dny jsem nainstaloval Fedoru 20 s MATE. Jde o čistou instalaci na prázdné oddíly, v instalátoru navoleno formátování oddílů. Takže žádné problematické pozůstatky na discích nemohly zůstat. Po instalaci

1. Momentálně je problém, že nejde aktualizovat Libre Office, pokus o update skončí hlášením:

Dependency Resolution Errors:

Package: 1:libreoffice-core-4.2.1.1-1.fc20.i686 (updates)
    Requires: libcmis-0.4.so.4

Libre Office nešel původně ani nainstalovat a pokus končil naprosto stejnou chybou. Zakázal jsem tedy dočasně repozitář updates (Fedora 20 - i386 - Updates) a nainstaloval Libre Office ve verzi 4.1.3.2-9.fc20 z repozitáře fedora (Fedora 20 - i386). Dotčená komponenta libcmis je v systému obsažena ve verzi 0.3.1-8.fc20. Zkoušel jsem ještě povolit repozitář updates-testing, ale ani tam nebyla ve verzi, kterou požaduje ta novější verze Libre Office.

Co teď? Vzhledem k tomu, že se mi podařila nainstalovat alespoň ta starší verze LO, tak už mě to tolik nepálí. Budu ale rád, pokud mi někdo napíše, v čem je chyba. A pokud se jedná o nějakou chybu závislostí v instalačním balíčku, tak co mám/mohu udělat pro to, aby to bylo v budoucnu opraveno? Popřípadě pokud se nahlášení rovnou ujme nějaká odpovědná a znalá osoba, bude to ještě lepší. (Rozumějte: Já jsem linuxový laik a nevím která bije, zatímco pro někoho je toto naprosto rutinní a běžná záležitost.)

1. Občas se zasekne yumex (Yum Extender) při práci. Tedy při procesu stahování a instalace aktualizací nebo programů. Ikonka v oznamovací oblasti má modrý vykřičník a její bublinová nápověda říká (jak si vzpomínám) cosi o nutném zásahu uživatele, cosi o odkliknutí dialogu nebo tak. Nad hlavním oknem Yum Extenderu visí jedno modální okno, které je ale úplně prázdné - jednolitá plocha v barvě okrajů okna bez jakýchkoliv ovládacích prvků. Až tato situace zase někdy nastane, dodám screenshot. Pomůže jen ukončení procesu. Netušíte prosím případně někdo, kde je chyba? A jak se dají ve fedoře instalovat aktualizace z příkazové řádky?

Poznámky závěrem, jen pro zajímavost:

• Po instalaci bylo nutno upravit konfiguraci GRUBu, protože zobrazovaný text byl nečitelný. S tím jsem se ještě nikdy nesetkal, ani u “jiných Fedor”.
  • momentálně nejsou obsaženy proprietární ovladače pro ATI/AMD grafiky. Ve starších verzích Fedory jsem používal balíčky akmod catalyst. Naštěstí šly tentokrát nainstalovat ovladače z webu AMD. Dobří lidé si dali práci s otestováním instalace a vychytáním zádrhelů, ale především své poznatky zveřejnili na fórech a blozích. Díky jim, já sám bych to zvládnul akorát tak “rozbít”, ale už bych to nedal dohromady. Proprietární ovladače jsou asi potřeba, viditelně zvýší výkon a přitom se sníží teplota počítače o neuvěřitelných 20%, což je v tomto případě hranice mezi tichým a řvoucím ventilátorem.
  • Wifi náhodně na střídačku funguje/nefunguje.
  • MATE je super. “Klasický” desktop s “klasickým” taskbarem, “full-featured” a přitom hardwarově nenáročný. A díky pěkným motivům vzhledu i líbivý.

mt napsal(a):

1. Momentálně je problém, že nejde
    aktualizovat Libre Office, pokus o update skončí
    hlášením:

> Dependency Resolution Errors:
> 
> Package: 1:libreoffice-core-4.2.1.1-1.fc20.i686
> (updates)
>     Requires: libcmis-0.4.so.4
> 

Chyba je u správce balíčků, viz https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=1068938 . Nová verze libcmis by už měla pomalu probublávat do stable repozitářů, takže chvilku vydrž a pak zkus aktualizovat.

A jak se dají ve fedoře instalovat
aktualizace z příkazové řádky?

yumex neznám, takže jen k této otázce:

yum update

Ano, problém i u mě. Prozatím můžeš řešit přes

yum update --skip-broken

dokud opravené aktualizace “neprobublají” do stable aktualizací.

Aktualizace proběhla 24.02. kolem 19:00. Předcházející pokusy končily chybou.

Nový příspěvek po delší době. Výše uvedené chyby byly opraveny během pár dní. Od té doby spousta větších či menších problémů, které se nějakým způsobem vždy vyřešily.

Po updatu jádra ze 3.13.něco 3.14.2 a dnes na 3.14.3 bohužel nejdou nainstalovat proprietární ovladače od pro AMD/ATi grafickou kartu/APU.

Mám přesně tento problém, jako je již popsán zde:
http://ati.cchtml.com/show_bug.cgi?id=1066
Je tam navržen patch jednoho ze zdrojových souborů. Bohužel ale nevím, jak po navržené úpravě c-čkového zdrojáku ty ovladače nainstalovat. Po několika hodinách googlení a čtení “přibalené dokumentace” se vzdávám. Pokud víte, mohl byste mi prosím někdo poradit, jak ty ovladače nainstalovat?

Problém se objevil na začátku května. Do neoficiální bugzilly AMD/ATi se mi nejde zaregistrovat. Podle aktivity v Bugzille to vypadá, že AMD to v dohledné době neopraví. Bez proprietárních ovladačů je bohužel počítač prakticky nepoužitelný, trhané je i skrolování ve webovém prohlížeči, ventilátor se každou chvíli rozeřve na maximum…

V systému zůstavají tři poslední jádra - jako nejjednodušší mi přijde bootovat ze staršího funkčního do doby, než to u amd opraví (pokud teda někdy).
Jinak instalace je popsaná přímo na webu amd, ale zda a jak to opravdu funguje říct nedokážu.
(a imho by si ten problém zasloužil nový thread)

mt napsal(a):

Po updatu jádra ze 3.13.něco 3.14.2 a dnes na
3.14.3 bohužel nejdou nainstalovat proprietární
ovladače od pro AMD/ATi grafickou kartu/APU.

Bez proprietárních ovladačů je bohužel
počítač prakticky nepoužitelný, trhané je i
skrolování ve webovém prohlížeči,
ventilátor se každou chvíli rozeřve na
maximum…

Je to trocha zvláštne. Ja mám v notebooku HP ProBook 4740s diskrétnu AMD Radeon HD 7650M. Nikdy som nepoužíval ovládače od AMD a je pravda, že sa ventilátor býval hlasnejší.
Ale od verzie jadier 3.13 obrovská zmena. Notebook je studený, ventilátor prakticky vôbec nepočuť a výdrž na batériu stúpla na ročnom notebooku na dvojnásobný čas.
Toľko moja skúsenosť s AMD grafikou vs. nové jadrá.