Před pár dny jsem nainstaloval Fedoru 20 s MATE. Jde o čistou instalaci na prázdné oddíly, v instalátoru navoleno formátování oddílů. Takže žádné problematické pozůstatky na discích nemohly zůstat. Po instalaci
- Momentálně je problém, že nejde aktualizovat Libre Office, pokus o update skončí hlášením:
Dependency Resolution Errors:
Package: 1:libreoffice-core-4.2.1.1-1.fc20.i686 (updates)
Requires: libcmis-0.4.so.4
Libre Office nešel původně ani nainstalovat a pokus končil naprosto stejnou chybou. Zakázal jsem tedy dočasně repozitář updates (Fedora 20 - i386 - Updates) a nainstaloval Libre Office ve verzi 4.1.3.2-9.fc20 z repozitáře fedora (Fedora 20 - i386). Dotčená komponenta libcmis je v systému obsažena ve verzi 0.3.1-8.fc20. Zkoušel jsem ještě povolit repozitář updates-testing, ale ani tam nebyla ve verzi, kterou požaduje ta novější verze Libre Office.
Co teď? Vzhledem k tomu, že se mi podařila nainstalovat alespoň ta starší verze LO, tak už mě to tolik nepálí. Budu ale rád, pokud mi někdo napíše, v čem je chyba. A pokud se jedná o nějakou chybu závislostí v instalačním balíčku, tak co mám/mohu udělat pro to, aby to bylo v budoucnu opraveno? Popřípadě pokud se nahlášení rovnou ujme nějaká odpovědná a znalá osoba, bude to ještě lepší. (Rozumějte: Já jsem linuxový laik a nevím která bije, zatímco pro někoho je toto naprosto rutinní a běžná záležitost.)
- Občas se zasekne yumex (Yum Extender) při práci. Tedy při procesu stahování a instalace aktualizací nebo programů. Ikonka v oznamovací oblasti má modrý vykřičník a její bublinová nápověda říká (jak si vzpomínám) cosi o nutném zásahu uživatele, cosi o odkliknutí dialogu nebo tak. Nad hlavním oknem Yum Extenderu visí jedno modální okno, které je ale úplně prázdné - jednolitá plocha v barvě okrajů okna bez jakýchkoliv ovládacích prvků. Až tato situace zase někdy nastane, dodám screenshot. Pomůže jen ukončení procesu. Netušíte prosím případně někdo, kde je chyba? A jak se dají ve fedoře instalovat aktualizace z příkazové řádky?
Poznámky závěrem, jen pro zajímavost:
- Po instalaci bylo nutno upravit konfiguraci GRUBu, protože zobrazovaný text byl nečitelný. S tím jsem se ještě nikdy nesetkal, ani u “jiných Fedor”.
- momentálně nejsou obsaženy proprietární ovladače pro ATI/AMD grafiky. Ve starších verzích Fedory jsem používal balíčky akmod catalyst. Naštěstí šly tentokrát nainstalovat ovladače z webu AMD. Dobří lidé si dali práci s otestováním instalace a vychytáním zádrhelů, ale především své poznatky zveřejnili na fórech a blozích. Díky jim, já sám bych to zvládnul akorát tak “rozbít”, ale už bych to nedal dohromady. Proprietární ovladače jsou asi potřeba, viditelně zvýší výkon a přitom se sníží teplota počítače o neuvěřitelných 20%, což je v tomto případě hranice mezi tichým a řvoucím ventilátorem.
- Wifi náhodně na střídačku funguje/nefunguje.
- MATE je super. “Klasický” desktop s “klasickým” taskbarem, “full-featured” a přitom hardwarově nenáročný. A díky pěkným motivům vzhledu i líbivý.