problem s ext3 a ext4

zdravim
mam problem ohladom instalacie fedory11…
nechce mi ju nainstalovat na ext3 tak som prerobil particiu na ext4 ale teraz pise nieco ze boot tam nemoze byt a musi ist na ext3… (presnu hlasku teraz newim, nie som pri mojom pc)
nejaka blbost nie? to si koli tomu mam teraz delit disk pre linux na swap, /boot a ostatne??
dik moc

Proč blbost? To je přece normální, že je swap, boot a / popřípadě ještě /home. Boot opravdu musí být ve Fedoře na ext3.

no doteraz som to mal rozdelene na ext3 bolo / a este som mal swap… nepotreboval som korenovy rozdelovat osobitne na particie… tak ma to prekvapilo
a teda keby som chcel oddelit /boot na particiu ext3 ako dam zvysok na ext4? ci len nastavim mount point / a ono sa to rozdeli?

Vždy se doporučuje mít boot jinde než / a /home mít taky jinde, ať to nedopadne například jako ve Windowsech, když dochází místo na céčku a Wokna pořád otravujou.

Při rozdělení disku dáš swapu swap, bootu ext3 a / ext4. Bootu stačí pár mega, pro jistotu se dává tuším 50-100 MiB, pokud sem dobře pochopil tvou poslední otázku.

no chcel som vediet ci mi do “/” particie neda aj “/boot” automaticky ale asi nie ked pises… ok dik za help, nie som az tak skuseny ale zas som sa nieco naucil :wink:

Na boot dej vic, dneska jsou disky velke, 100MB ti pak bude v budoucnu vadit, at uz proto, ze budes mit treba nainstalovano vic kernelu, tak pri pouziti preupgrade se tam nevejde image anacondy.

Jinak F11 musi jit nainstalovat na jeden diskovy oddil / ktery bude ext3, ovsem nejde na jeden oddil typu ext4, protoze zavadec systemu neumi ext4 tak musi byt boot oddeleny s ext3.

ano ide len nie z Live CD :slight_smile: ale sak to rozdelim, len som to este nepotreboval tak mi to prislo zbytocne, dik za vsetky odpovede :wink:

Ahoj , mam problemek. Na notebooku mam rozdelen disk nasledovne: Primarni oddil:C Windows ntfs, Rozsireny oddil: D zalohy ntfs, pak 10 GB system ubuntu, 502 MB home, 510 SWAP (to vse na rozsirenem oddilu jako logicke jednotky). Je to tak spravne?

No a k memu dotazu. Chci zkusit Fedoru, a v instalacni prirucce je ze se disk ma rozdelit takto: / -zavadeni systemu, SWAP, a Home. Jenze ted tady ctu nade mnou ze i /boot se ma vybrat. Muzete me to vysvetlit? V ubuntu nic takoveho nemam. A jak a kde pouzit ext4? na zavedeni systemu nelze, na boot take ne, jak pisete vyse, tak lze pouzit jen na Home? Muzete me to prosim nekdo vysvetlit? Dekuji.
/ zavadeni systemu ext4 pise: oddil pro zavadeni systtemu nemuze byt na systemu souboru ext4. JAK TO? Delam neco spatne?

[url=http://www.imagehosting.com/]http://img87.imageshack.us/img87/764/disk.jpg/url]

Aktualizoval jsem kapitolu v prirucce, protoze toto bude casty problem.

/boot musi byt ext3, zbytek systemu pouziva ext4. V Ubuntu ani drivejsi Fedore to nebylo potreba protoze vsechny souborove systemy byly ext3.

covex napsal(a):

Aktualizoval jsem kapitolu v prirucce, protoze
toto bude casty problem.

/boot musi byt ext3, zbytek systemu pouziva ext4.
V Ubuntu ani drivejsi Fedore to nebylo potreba
protoze vsechny souborove systemy byly ext3.

OK diky kouknu na to, jen je me divne ze ext4 nebral ani \

Proč ale Anaconda neumí sama udělat ten kousek v ext3, každá jiná distribuce (Mandriva, Ububtu, Sabayon) neprotestuje když zvolíš na všechno ext4, pouze Fedora protestuje, takže abych ji uklidnila a mohla vůbec nainstalovat, musela jsem u / zvolit ext3 a u /home ext4. Podle mě je to bug nebo nedodělek.

https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=486284