zdravim
mam problem ohladom instalacie fedory11…
nechce mi ju nainstalovat na ext3 tak som prerobil particiu na ext4 ale teraz pise nieco ze boot tam nemoze byt a musi ist na ext3… (presnu hlasku teraz newim, nie som pri mojom pc)
nejaka blbost nie? to si koli tomu mam teraz delit disk pre linux na swap, /boot a ostatne??
dik moc
Proč blbost? To je přece normální, že je swap, boot a / popřípadě ještě /home. Boot opravdu musí být ve Fedoře na ext3.
no doteraz som to mal rozdelene na ext3 bolo / a este som mal swap… nepotreboval som korenovy rozdelovat osobitne na particie… tak ma to prekvapilo
a teda keby som chcel oddelit /boot na particiu ext3 ako dam zvysok na ext4? ci len nastavim mount point / a ono sa to rozdeli?
Vždy se doporučuje mít boot jinde než / a /home mít taky jinde, ať to nedopadne například jako ve Windowsech, když dochází místo na céčku a Wokna pořád otravujou.
Při rozdělení disku dáš swapu swap, bootu ext3 a / ext4. Bootu stačí pár mega, pro jistotu se dává tuším 50-100 MiB, pokud sem dobře pochopil tvou poslední otázku.
no chcel som vediet ci mi do “/” particie neda aj “/boot” automaticky ale asi nie ked pises… ok dik za help, nie som az tak skuseny ale zas som sa nieco naucil
Na boot dej vic, dneska jsou disky velke, 100MB ti pak bude v budoucnu vadit, at uz proto, ze budes mit treba nainstalovano vic kernelu, tak pri pouziti preupgrade se tam nevejde image anacondy.
Jinak F11 musi jit nainstalovat na jeden diskovy oddil / ktery bude ext3, ovsem nejde na jeden oddil typu ext4, protoze zavadec systemu neumi ext4 tak musi byt boot oddeleny s ext3.
ano ide len nie z Live CD ale sak to rozdelim, len som to este nepotreboval tak mi to prislo zbytocne, dik za vsetky odpovede
Ahoj , mam problemek. Na notebooku mam rozdelen disk nasledovne: Primarni oddil:C Windows ntfs, Rozsireny oddil: D zalohy ntfs, pak 10 GB system ubuntu, 502 MB home, 510 SWAP (to vse na rozsirenem oddilu jako logicke jednotky). Je to tak spravne?
No a k memu dotazu. Chci zkusit Fedoru, a v instalacni prirucce je ze se disk ma rozdelit takto: / -zavadeni systemu, SWAP, a Home. Jenze ted tady ctu nade mnou ze i /boot se ma vybrat. Muzete me to vysvetlit? V ubuntu nic takoveho nemam. A jak a kde pouzit ext4? na zavedeni systemu nelze, na boot take ne, jak pisete vyse, tak lze pouzit jen na Home? Muzete me to prosim nekdo vysvetlit? Dekuji.
/ zavadeni systemu ext4 pise: oddil pro zavadeni systtemu nemuze byt na systemu souboru ext4. JAK TO? Delam neco spatne?
[url=http://www.imagehosting.com/]http://img87.imageshack.us/img87/764/disk.jpg/url]
Aktualizoval jsem kapitolu v prirucce, protoze toto bude casty problem.
/boot musi byt ext3, zbytek systemu pouziva ext4. V Ubuntu ani drivejsi Fedore to nebylo potreba protoze vsechny souborove systemy byly ext3.
covex napsal(a):
Aktualizoval jsem kapitolu v prirucce, protoze
toto bude casty problem./boot musi byt ext3, zbytek systemu pouziva ext4.
V Ubuntu ani drivejsi Fedore to nebylo potreba
protoze vsechny souborove systemy byly ext3.
OK diky kouknu na to, jen je me divne ze ext4 nebral ani \
Proč ale Anaconda neumí sama udělat ten kousek v ext3, každá jiná distribuce (Mandriva, Ububtu, Sabayon) neprotestuje když zvolíš na všechno ext4, pouze Fedora protestuje, takže abych ji uklidnila a mohla vůbec nainstalovat, musela jsem u / zvolit ext3 a u /home ext4. Podle mě je to bug nebo nedodělek.