Ahoj. Prosím o pomoc.
Měl jsem nainstalovanou Fedoru C3 a jako druhý systém WinXP. Chtěl jsem odinstalovat Linux, ale nepovedlo se mi to moc dobře.
Ve Win jsem odstranil oddíly s linuxem, ale po restartu se mi natahuje nějaký omezený zavaděč (grub) na úrovni příkazové řádky a nejsem schopný na nic přijít co s tím. Dokonce se ani nemůžu dostat do BIOSu abych mohl zkusit natahnou něco z CD.
Máte někdo nějakou radu či zkušenosti? Dík moc. Jirka
To ze se nemuzes dostat to biosu je, troufam si tvrdit, nesmysl a pouze pozde mackas klavesu pro vstup do biosu.
To ze si odstranil nejdriv partition (a tim tedy cast zavadece) a pak chces teprve odstranit zavadec bylo skutecne spatne, melo by to ale jit napravit.
Predpokladam ze na tebe kouka grub shell:
grub>
tak tam muzes zkusit napsat tuto sekvenci prikazu:
rootnoverify (hd0,0)
chainloader +1
mozna jeste: boot
Tim by se mohly nastartovat win.
Predpoklada to ze win mas nainstalovane v prvni partition na prvnim disku (hd0,0). Zda to bude fungovat netusim.
Jak je to s parition a kde mas windows se dozvis prectenim tohoto vlakna: http://forum.fedora.cz/read.php?f=1&i=2687&t=2658#reply_2687
Po nastartovani windows musis nejak provest fixboot ci tak neco. Jak se to dela nevim. Zeptej se na help lince MS.
Jak ses normalne dostaval do BIOSu? Standardne se to dela stiskem ruznych klaves pri inicializaci systemu - napr. DEL, F2 ci F9… pri startu pocitace. Jeste nez se nacte zavadec grub, by se ti na prvni obrazovce melo napsat jakou klavesou se to dela. Pokud tam mas nejaky obrazek, zkus stisknout nekolikrat ihned po zapnuti pocitace ESC, aby se zobrazila textova informace o startu pocitace (nikoli OS!), pripadne pouzij klavesu PAUSE na zastaveni tohoto vypisu.
Uz jsem na to prisel proc to neslo. Ted uz to jde, ale on se mi pocitac vypnul tim ze dlouho nic nedelal a dostal se do tzv. hybernace (tvaří se jako vyplej, ale pamatuje si otevřený programy apod.).
Když jsem se pak dostal do Win, tak při dalším restartu už bylo vše OK.
Jirka