Přístup na NTFS HDD

Podle návodu, který je ve FAQ, jsem přes Terminál chtěl naistalovat přístup k NTFS oddílům:
“yum install kernel-module-ntfs-$(uname -r)”/YUM mám nainstalovaný/ a pak to proběhne tímto způsobem:
“Loading “installonlyn” plugin
Setting up Install Process
Setting up repositories
livna [1/4]
core [2/4]
updates [3/4]
extras [4/4]
Reading repository metadata in from local files
Parsing package install arguments
No Match for argument: kernel-module-ntfs-2.6.16-1.2133_FC5
Nothing to do”
a tímto to končí. Přístup na NTFS nemám a stále mi to hlásí:
“Cannot mount volume”
“You are not privileged to mount the volume 'WinXP”

Prosím o radu, kdepak dělám asi chybu. Jak jiným způsobem mohu zpřístupnit oddíl NTFS? Předem díky za odpověď.

No Match for argument: kernel-module-ntfs-2.6.16-1.2133_FC5
Nothing to do" ------ znamena, ze yum balicek v repozitarich nenasel. Nejdrive bych zkusil “yum search kernel-module-ntfs” , yum bud vypise nebo taky ne :frowning: co se v repozitarich pod timto nazvem nachazi a az potom pouzij yum install (teda pokud neco najde :slight_smile: )

A opravdu jsi to delal z root a ne z usera??
Jinak me to teda taky neslo takze doporucji nasledujici postup ( ale lama jsme taky)
Zkousel jsem FedoraFaw ale to mi napsalo ze NFTS nezna (ne ze nemam prava coz napsalo tobe)
Takzez lognout na roota. Pro jistotu naistalovat livna.org package (ale to asi udelal ne? jinak by ti polovina veci nesla naistalovat z Faqu)
Umis li trochu Eng:
http://www.linux-ntfs.org/content/view/129/65/
Precti si:
http://www.linux-ntfs.org/content/view/127/63/

Pak mi to slo jak po masle…

nemenuje se ten balicek ted kmod-ntfs

Samozrejme - pouzivate informace z FAQ pro FC4!! V FC5 se jmenuje kmod-ntfs a nemusi se zadna verze psat, modul se bude aktualizovat zaroven s kernelem a neni ho potreba ani dosintalovat pri update. (Doufam).

Tak jsem to zkousel znova pred FC5 Faq (offical) a bohuzel napisu naprosto to same
NEznam NTFS
Podle linux-ntfs bez problemu (kernel 2.17.6)

Pred chvili jsem si zkusil zprovoznit NTFS, podle navodu, ktery jsem napsal. Takze:

1. nainstalujte rozsizeni jadra pro NTFS pomoci “yum -y install kmod-ntfs”
  2. restartujte pocitac (tenhle krok v navodu chybel a ja se za to kaju :slight_smile:
  3. NTFS oddil pripojite pomoci “mount /dev/hda1 /media/windows/ -t ntfs -o nls=utf8,umask=0222”

Malem bych zapomnel - prikaz “yum -y install kmod-ntfs” mi v tichosti nainstaloval jadro 2.6.17-1.2139_FC5, takze bude mozna potreba znovu nainstalovat ovladače graficke karty (v mem kontretnim pripade Nvidia).

1. nainstalujte rozsizeni jadra pro NTFS pomoci “yum -y install kmod-ntfs”

tenhle krok mi hodi Neznam ntfs…

Zkus pouze “yum install kmod-ntfs”. “Nezmam ntfs” mi to hazelo az kdyz jsem se snazil pripojit ntfs oddil a pred tim jsem neprovedl restart pocitace.

yum install kmod-ntfs funguje pouze pokud pouzivate repozitar livna. Co se nvidia driveru tyce, pokud se nainstaluje tez z livna, mohl by se aktualizovat spolecne s jadrem. (Nemam vyzkouseno.)

Co se tyce kroku 2 - restart, ten se mi vubec nelibi a je potreba jen proto, ze se zmenil kernel. Pokud se jen doinstaluje modul pro ntfs tak poteba neni.

No ja to riesim ovela jednoduchsie:

1. na yum som si nahodil graficku nadstavbu yumex
    / jednoduche , prehladne, pohodlne aj ked trochu pribrzdene /
    /mozes cez to veci instalovat ale aj odinstalovat,updatovat atd …/

2. updatol som jadro

3. updatol som ntfs modul

4. v / som si vytvoril adresar windows a podslozky / podla poctu diskov/

5. cez vim som naeditoval /etc/fstab, dopnil som disky,a ich parametre

6. v pohode vidim, prezeram NTFS a zapisujem na FAT

Cauko