Mam dva SATA disky každy 250GB. Na prvnim disku naistalovana FC6 a na druhem je Win (NTFS). Nedari se mi pripojit disk NTFS. Postupoval jsem podle navodu “Instalace podpory systému souborů NTFS a Ruční připojení / odpojení oddílů NTFS a nastavení práva čtení / zápisu pro uživatele”. Mam naistalovy ovladac “ntfs-3g”. Pritom fyzicky disk s Win (NTFS) je detekovan. Po prikazu “/sbin/fdisk -l” se zobrazi tabulky rozdeleni odbou disku:
Pricin muze byt sousta. Ta nejbeznejsi je, ze lide sice hezky podle prirucky opisou
yum -y install ntfs-3g
ale uplne ignoruji, ze jim to napise
“Nothing to do”
protoze nemaji pridany repozitar livna ze ktereho se tyto baliky maji instalovat.
Dekuji za podnety.Problem jsem vyresil pridanim balicku “kmod-ntfs”. Funguje velmi dobre, jen pozor nestaci zadat “yum install kmod-ntfs”, ale musi byt vybran spravny “kmod-ntfs” podle cisla jadra. Ovladac “ntfs-3g” nefunguje tak dobre jak “kmod-ntfs”. Doporucuji instalovat pomoci “YUM EXTENDER”.
Nepodarilo se mi vubec s ntfs-3g pripojit disky SATA. Disk ATA jsem pripojil ale nedarilo se mi ho pro zmenu odpojit i pri vypnuti(restartu) pocitace odpojeni selhalo.
zbynek.hejda: nemám s USB2SATA rámečkem nejmenší problém… navíc to funguje v KDE tak, že stačí kliknout při připojení disku na nově vzniklou ikonu na ploše a vše se korektne připojí. Odpojení je taky bez problémů.
kybl: tohle nevypadá jako syntaxe ntfs-3g, spíš mi to přijde jako kmod-ntfs. Přes ntfs-3g bych to dělal pomocí
Me to vzdy psalo ze tam je nejaky “fix” priznak a ze jsem ty USB disky neodpojil spravne od win(to ale nebyla pravda).Mel jsem na tom jen data,tak jsem prevedl vsechny disky na xfs a jsem v pohode.Pokud jsem disk pripojil pres ntfs-3g jen pro cteni “mount /dev/sdb1 /media/windows/ -t ntfs-3g -o ro,nls=utf8,umask=0222” bylo vse v pohode.