Pripojeni SATA disku NTFS

Ahoj,

Mam dva SATA disky každy 250GB. Na prvnim disku naistalovana FC6 a na druhem je Win (NTFS). Nedari se mi pripojit disk NTFS. Postupoval jsem podle navodu “Instalace podpory systému souborů NTFS a Ruční připojení / odpojení oddílů NTFS a nastavení práva čtení / zápisu pro uživatele”. Mam naistalovy ovladac “ntfs-3g”. Pritom fyzicky disk s Win (NTFS) je detekovan. Po prikazu “/sbin/fdisk -l” se zobrazi tabulky rozdeleni odbou disku:

disk1 250G
/dev/sda1
/dev/sda2
/dev/sda3

disk2 250G
/dev/sdb1
/dev/sdb2
/dev/sdb3

Diky za jake koliv podnety
Zbyna

napiš cos přesně zadal za příkaz

Zadal jsem “mount /dev/sdb1 /media/windows/ -t ntfs-3g -o rw,nls=utf8,umask=0222”.
Samozdrejme jsem mel dopredu vytvoren adresar windows.

a vypsalo to nějakou chybu?

A dělals to pod rootem? Je to sice pro uživatele ( můžou připojený disk používat), ale připojení musí udělat root.

Na vsechny otazky musim odpovedet ANO. Jelikoz jsem v rachote (zkousel jsem doma)nejsem schopen specifikovat chybovou hlasku.

Pricin muze byt sousta. Ta nejbeznejsi je, ze lide sice hezky podle prirucky opisou
yum -y install ntfs-3g
ale uplne ignoruji, ze jim to napise
“Nothing to do”
protoze nemaji pridany repozitar livna ze ktereho se tyto baliky maji instalovat.

Pak je veskery zbytek snazeni zcela zbytecny.

Aha, tak tato možnost mě vůbec nenapadla :wink:

Dekuji za podnety.Problem jsem vyresil pridanim balicku “kmod-ntfs”. Funguje velmi dobre, jen pozor nestaci zadat “yum install kmod-ntfs”, ale musi byt vybran spravny “kmod-ntfs” podle cisla jadra. Ovladac “ntfs-3g” nefunguje tak dobre jak “kmod-ntfs”. Doporucuji instalovat pomoci “YUM EXTENDER”.

V čem je kmod-ntfs lepší než ntfs-3g? měl jsem za to, že pokud chce uživatel na NTFS partition i zapisovat, je doporučenou variantou právě ntfs-3g…

Nepodarilo se mi vubec s ntfs-3g pripojit disky SATA. Disk ATA jsem pripojil ale nedarilo se mi ho pro zmenu odpojit i pri vypnuti(restartu) pocitace odpojeni selhalo.

Já používám taky ntfs-3g a NTFS disk připojím normálně takhle:

mount /dev/hda3 /mnt/winc -t ntfs

Jestli pak nejde při ukončování odpojit, možná máš verzi jádra menší než 2.6.20.

zbynek.hejda: nemám s USB2SATA rámečkem nejmenší problém… navíc to funguje v KDE tak, že stačí kliknout při připojení disku na nově vzniklou ikonu na ploše a vše se korektne připojí. Odpojení je taky bez problémů.

kybl: tohle nevypadá jako syntaxe ntfs-3g, spíš mi to přijde jako kmod-ntfs. Přes ntfs-3g bych to dělal pomocí

ntfs-3g /dev/hda3 /mnt/winc

Me to vzdy psalo ze tam je nejaky “fix” priznak a ze jsem ty USB disky neodpojil spravne od win(to ale nebyla pravda).Mel jsem na tom jen data,tak jsem prevedl vsechny disky na xfs a jsem v pohode.Pokud jsem disk pripojil pres ntfs-3g jen pro cteni “mount /dev/sdb1 /media/windows/ -t ntfs-3g -o ro,nls=utf8,umask=0222” bylo vse v pohode.