Připojení ke sdílenému disku si nepamatuje přihlašovací údaje

Ahojky, už delší dobu mě zlobí, že když se ve Fedoře připojím ke sdílenému disku, tak to po mě chce přístupové údaje (jméno, heslo a skupinu) a i když to vyplním správně a dám pamatovat navždy, tak po restartu to chce ty údaje zadat znova. Navíc kdoví proč to jako skupinu vnucuje “SAMBA” když výchozí je všude “WORKGROUP”. Takže moje otázky:

1. jak to donutit, aby si to opravdu ty údaje pamatovalo podle nastavení a nemuselo se to neustále dokola zadávat znova a znova?
  2. jak změnit skupinu na to běžně používanou WORKGROUP?

Děkuji.

Tady mám odpověď od vývojáře gvfs. Toto chování se mu nedaří reprodukovat:

V případě, že nabízí doménu “SAMBA”, pak je možné, že je špatně nastavená doména v GNOME, nebo že se používá nějaká nestandardní konfigurace v smb.conf.

Zkontroluj výstup z:
$ gsettings get org.gnome.system.smb workgroup

Pokud to vrátí “SAMBA”, tak by mohlo pomoct resetovat na defaultní (tj. “”):
$ gsettings reset org.gnome.system.smb workgroup

Pokud to vrátí “” tak je skupina nastavena na SAMBA někde v smb.conf, nicméně ji zde můžeme zkusit přepsat, což by taky mohlo pomoct:
$ gsettings set org.gnome.system.smb workgroup WORKGROUP

V každém případě je však zvláštní, že se nenačte z klíčenky automaticky. Bylo by dobré zkontrolovat, co je v klíčence. Otevřít seahorse, najít a zkontrolovat údaje k dané URI na kartě s detaily.

Pokud je vše v klíčence v pořádku a nastavení domény v GNOME nepomohlo, bude potřeba získat log z GVfs, to bych dodal informace později…

Tak ti doménu jsem změnila díky tvému návodu, děkuji. Ale stále přetrvává problém s pamatováním přihlašovacích údajů. V klíčence je:

Popis: media@192.168.0.10 (v pořádku)
server a login jsou správně, v řádku heslo není nic a to ani po zaškrtnutí “Zobrazit heslo”. Tam prostě nic není. Login je “media”, heslo je jedna mezera (jedno klepnutí do mezerníku). A to tam uložené není. A stále to po restartu počítače nabízí připojit jako anonymní uživatel a po přepnutí na registrovaného to uložené údaje nenabídne, musí se to zase napsat ručně (aspoň že ta doména už je správně). Poradíš jak dál prosím?

edit: i když do klíčenky to heslo ručně doplním, tak tam nezůstane, po opětovném otevření tam zase nic není.

Přeposílám odpověď od Ondry:

Zkusil bych pro jistotu všechny SMB údaje k tomuto serveru z klíčenky smazat, je možné, že je jich tam víc a že je vybrán nesprávný údaj.

Zůstane změněné heslo v klíčence po restartu? Pokud by se heslo samovolně v klíčence změnilo/zmizelo, pak bych to viděl jako bug v gnome-keyring, či libsecret.

Je při přihlášení k serveru zaškrtnuto “Pamatovat si navždy”? Standardně je totiž vybráno “Pamatovat si heslo až do odhlášení”. To by vysvětlovalo, proč to po restartu nefunguje.

Pokud předchozí nepomohlo, nebo neukazuje na chybu v gnome-keyring/libsecret, pak bych poprosil o debug log z GVfs (je potřeba aby již byl v klíčence údaj k tomtu serveru). V terminálu spusť prosím následující:

1/ Spuštění GVfs v debug módu (zabije běžící Nautilus a GVfs):
pkill nautilus; pkill gvfs; GVFS_DEBUG=1 GVFS_SMB_DEBUG=99 $(find /usr/lib* -name gvfsd 2>/dev/null) > ~/gvfsd.log 2>&1 &
2/ Připojení k serveru přes příkaz:
gvfs-mount [ADRESA ZADAVANA DO NAUTILA]
(pokud se zobrazí výzva na zadání údajů, tak je zadej a počkej až se příkaz dokončí)
4/ Ukončení GVfs v debug módu:
pkill gvfs

Prosím o přiložení souboru gvfsd.log z domovského adresáře.

Zkusila jsem, nepomohlo to. Údaj tam je jen jeden, jak jsem vypsala (kdyžtak pošlu screenshot jak to vypadá).

Změněné heslo v klíčence nezůstane ani po ukončení a novém spuštění klíčenky bez restartu, prostě tam žádné není.

Ano, je zaškrtnuto “Pamatovat si navždy”.

Ten gvfsd.log je tady - https://drive.google.com/file/d/0B1E5SgzJzZt5SW5rMFAxOFdXYXM/view?usp=sharing

Hmm, tak jsem se konečně zaregistroval :slight_smile:

Podle logu dostaneme informace z klíčenky (user = ‘media’, domain = ‘WORKGROUP’), nicméně přihlášení neproběhne a následně se žádají informace od uživatele (heslo zkontrolovat nemohu, protože z bezpečnostních důvodů v logu není).

Podle toho co píšeš bude nějaký problém s klíčenkou. Mohla by být poškozená databáze klíčenky z nějakého důvodu. Chybové hlášení by v tom případě mělo být v žurnálu:
journalctl -b | grep -C5 gnome-keyring-daemon

(viz. http://superuser.com/questions/820011/seahorse-passwords-disappeared-after-changing-keyring-password)

Následujcím způsobem by se měla dát zresetovat klíčenka, ale pozor, že to smažena všechna hesla v klíčence (tuším, že tam jsou kromě GVfs serverů například hesla k wifi sítím, hesla k GNOME online účtům…):
1/ Záloha databáze
cp .local/share/keyrings/login.keyring .local/share/keyrings/login.keyring.bak
2/ Smazání databáze
rm .local/share/keyrings/login.keyring
3/ Restart PC pro znovuvytvoření klíčenky

Případně by se měla dát obnovit původní pomocí zálohy, pokud by to nepomohlo:
cp .local/share/keyrings/login.keyring.bak .local/share/keyrings/login.keyring

(viz. http://www.linux-terminal.info/diasble-recover-reset-gnome-keyring-password/)

Takže, udělala jsem to co jsi psal, nicméně stejně to nezabralo. To heslo tam prostě uložené není a po restartu to chce zase zadat všechny údaje. Musela jsem po vytvoření nové klíčenky zadat heslo ke Google účtu, to si pamatuje, ale přístup na síťové disky si nepamatuje.

Ten příkaz journalctl neudělá nic.

Jakou verzi Fedory používáš, že bych zkusil reprodukovat na dané verzi?

Můžeš přiložit celý výstup z žurnálu prosím (před tím zkus změnit heslo v klíčence a přihlásit se k serveru)?
journalctl -b > journalctl.log

Nicméně to vidím jako nějaký bug v klíčence a s tím asi bohužel moc nepomohu…

Je to Fedora 25.

Tady je ten journalctl.log - https://drive.google.com/file/d/0B1E5SgzJzZt5NG1PWWRDbWdMcmc/view?usp=sharing
Heslo v klíčence není žádné, je to notebook mamky a je jí 70 roků, už takhle byl docela problém jí s tím naučit, natož ještě aby zadávala heslo. Má nastavené automatické přihlašování a protože klíčenka díky tomu chtěla heslo, je nastavené prázdné. Ale pravdou je, že na mém PC v účtu, který heslo má, se to chová stejně…

Pokud je to chyba v klíčence, je šance, že se to někdy opraví? A jak je možné, že v OpenSUSE je ta samá klíčenka a tam to funguje? A v Ubuntu také?

Super, díky poslednímu komentáři to dokážu reprodukovat - na F25 při zapnutém autologinu a při hesle " ". Pokud vypnu autologin, nebo pokud změním heslo třeba na “password”, tak to funguje dobře. Nicméně úplně nechápu souvislost mezi heslem " " v klíčence a autologinem. Ledaže by to bylo nějak ovlivněno pam moduly, protože v případě autologinu se používá jiný profil (gdm-autologin). Zkusím se zeptat vývojáře GDM.

Takže prozatím by mělo jít vyřešit tento problém tím, že nastavíš nějaké jiné heslo pro ten samba server.

Mimochodem na F25 ve virtuálce vidím v /etc/samba/smb.conf workgroup = SAMBA, což vysvětluje ten problém se přednastavenou skupinou…

Dobře, můžu to heslo změnit, ale ráda bych měla co nejjednodušší a Windows Home Server vyžaduje minimálně jeden znak. Může to být třeba jen písmeno “a”? Mezeru jsem zvolila jakožto nejjednodušší (kdyby to šlo, nebude tam žádné heslo, jen ten konkrétní uživatel).

Jinak jak dlouho může trvat náprava? Já jen, že na ostatních systémech (macOS El Capitan a Sierra, OpenSUSE a Windows 10) to funguje normálně a měnit heslo kvůli jednomu počítači, kde to nefunguje a pak to měnit na čtyřech dalších mi přijde takové…ne příliš efektivní.

Jen tak na okraj, jsem přesvědčen o tom, že je možné nakonfigurovat Window Server pro anonymní přístup (tj. bez hesla), ale jak na to, to ti opravdu neporadím :slight_smile:

Heslo může být pravděpodobně úplně cokoli, co nezačíná mezerou (tedy klidně “a”). Z nějakého důvodu se při autologinu ztrácí mezery ze začátku. Každopádně jsem zjistil, že v databázi klíčenky je to heslo uloženo správně a je jen špatně načteno.

Řeším to momentálně s vývojářem GDM, ale těžko říct jak dlouho může trvat náprava, dokud nezjistíme, co a kde je přesně špatně…

Vytvořil jsem bug report pro to:
https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=1430690

Já jsem o tom přesvědčena také, ale nepřišla jsem na to, jak to udělat :smiley: Právě proto je tam ta mezera, přišlo mi to nejjednodušší.

Když se to tedy bude řešit, nechám to takhle a snad to bude vyřešené brzy. Děkuji za pomoc.