Přesun systému na flash

Dd,
řeším takovou lahůdku a nevím si rady. Už jsem přečetl tolik informací ale stále někde dělám chybu.
Chtěl bych si na flash přesunout systém již nainstalovaný na hlavnim HDD. Podminkou bylo žádne speciální nástroje. Pouze zakladní příkazy. Nabootoval jsem tedy z live CD. Přepnul do konzole a fdiskem zjistil disky. 1. disk sda (stavající funkční system). druhy sdb (flashdisk 8G). Pro přípravu oddílů jsem použil cfdisk a vytvořil na flash sdb1-ext2 a sdb2-swap. Do MBR jsem zavedl kod bootovatelného disku. Nasledovalo …

mkdir /newsys
mkdir /old

mount /dev/sda1 /old
mount /dev/sdb1 /newsys

rsync -av /old/ /newsys

Do teto doby bylo vse v poho…
Pak jsem zavedl GRUB do MBR takto …

grub find /boot/grub/stage1

(hd1,0) - pro mne znamenalo ze nasel 1. stupen grubu na sdb1

root (hd1,0)
setup (hd1)
.....
OK. 

Jeste jsem přepsal grub.conf na flash

root (hd0,0)
kernel … ro root=/dev/sda1 quit

Pak jsem resetoval, dal bootovat s flash a nic.

1. stupen grubu najel ale pak napsal chybu ERROR 2. Nekde jsem cetl, že ERROR 2 znamena spatne poradi disků. Ale to v mém případe je spravne, teda alespon si to myslim.

Take jsem cetl, že grub muze spouštět stupen 1.5, který by mel byt obsažen v prvnich 30 kB za MBR. A pak se teprve spouští stage2, který přebírá kontrolu na zavedením jádra.

Uz jsem zkoušel snad vse a porad to z te flasky nemuzu nabootovat. Nevim jak mam zjistit, jestli je nutny stage 1.5 a jak ho dostat na spravné místo.

Myslim si, ze bude asi problem právě v 1.5 stupni ale nevim co konkretne.

Předem diky za pomoc …

A tou flashkou myslis compact flash kartu pripojenou pres IDE nebo flashku v USB slotu? Jinak ciste presun na flashku neni idealni, flash disky na to nejsou stavene - zvlast ext3 ktera zapisuje neustale zurnal. Jinak doporucuji se v tomto pripade inspirovat installatorem fedory na USB flash, nebo instalatorem slaxu. Minimalne slax pouziva ISOLINUX. Jeste bych upozornil, ze ne ve vsech konfiguracich jsou vsechny USB flashky na vsech strojich bootovatelne (vlastni zkusenost).

O tom žurnálu jsem právě taky četl, znaméná to většinou velmi rychlý konec USB flasky. Proto jsem volil ext2 s ním se to běžně dělá. Pro upřesnění jde tedy o běžnou flashku do USB. Také jsem se dočetl že usb flashdisk nemůže mít stejnou velikost bloku jako klasický pevný disk a proto je s tím někdy problém. Asi se to řeší přes sysconf ale nevím přesně jak. Potřeboval bych spíše nasměrovat jestli je to uplná blbost a nebo ne a kde mám hledat chybu. Slax mi nevyhovuje i když je jednoduchý a dostat ho na flasku není problém, postrádá mnou použivané nastroje pro opravy na které jsem zvyklí a zatím nevím jak si upravit slax pro své potřeby. Taky mě vadí, že použivá jiný balíčkovací systém mě neznámí, jsem zvyklý na rpm, nebo deb. Je to otázka času s tím slaxem. Na fedoru jsem si už zvykl stejně tak na centos. Vím že bych mohl využít různých nástrojů na internetu které to udělají za mě a nemusím o tom ani moc vědět, jenže to není můj styl rád bych zjistil včem je chyba.

Předem díky za reakce …

Zdravím,
tak já jsem si vytvořil bootovatelny flash disk tak, že jsem si stahnul iso soubor a postupoval jsem podle navodu na teto strance: http://fedoraproject.org/wiki/FedoraLiveCD/USBHowTo
Dá se tam nastavit volné místo, takže se pak dají doinstalovat i další programy.
Jinak taky exitstuje grafický program ve fedoře. Myslím, že se jmenuje “liveusb-creator” . Ale nejsem si teď jistý kde má být ta pomlčka. Nic mějte se.

V tim slaxem jsem nemyslel ze ho budes pozivat, ale podivas se do je install skriptu - je to jednoduchy skript, ktery nainstaluje na usb disk isolinux a start toho co chces si nastavis v konfiguraci isolinux.cfg nebo tak nejak… z hlavy to nevim.

Ja jsem zkoušel tu instalaci fedory na flash a tam to proběhlo v pohodě. Na ten install skript se ještě podívám a pošlu sem vysledek příp. postup, když už to tady rozebíráme.

Díky za odpověd.