přechod z Ubuntu na Fedoru

Ahoj všem příznivcům Fedory.
Aktuálně už rok používám Ubuntu. Vzhledem k tomu, že každé povýšení pro mě znamenalo dost nefunkčností a problémů (pravda, něco jsem se při nich přiučila), uvažuji o vyzkoušení jiné distribuce. Jako nejvhodnější mi přišla fedora. Instalační dvd se mi už pár hodin stahuje a tak řeším jak Fedoru správně nainstalovat. Koukala jsem do příručky, tak bych se chtěla ujistit, zda jsem to správně pochopila.
Pro ilustraci, mám oddíl s Ubuntu, oddíl se Swap, oddíl (celý druhý disk sdb1) s /home a minioddíl s Windows.
Pro správnou instalaci bych měla zrušit oddíl sda1 s Ubuntu, zmenšit ho na oddíl swap, pak dát oddíl sda2 typu ext4, přípojný bod / pro Fedoru samotnou a pak sdb1 s připojením /home ?
Takhle z patra nevím zda je ten disk s /home ext 3 nebo 4. Je to problém? Předpokládám, že když budu chtít změnit typ, musím disk naformátovat (což v případě /home opravdu nechci). Popravdě ani nevím jaký je rozdíl mezi ext 3 a 4.

(mimochodem mám Genuine Intel® CPU 2160 1,8GHz, 2GB RAM a ATI Radeon HD 3400 Series)

díky, Žíža

proč tak složitě?
/home na sdb1 zůstane jak je, ext3 je OK, případná změna na ext4 lze i na živém filesystému, pokud je mi známo. Swap (to je sda2 ?) by teoreticky mohl zůstat, takže by stačilo třeba přemazat sda1 pomocí badblocks (jen tak pro kontrolu) a fedoru nechat, at si udělá svůj filesystém s / do toho sda1.

Ještě lépe by bylo zrušit všechny partice na sda1 (pokud je tam jen to Ubuntu a swap) a nechat fedoru, ať si to na prázdném disku udělá po svém (asi sda1 s /boot - ext2 stačí - a pak sda2 s LVM, ve kterém bude root i swap).

1. nejsem si jisty ze prechodem na Fedoru se tvoje problemy vyresi. Fedora ma jeste agresivnejsi aktualizace nez ubuntu.
  2. ZALOHOVAT!
  3. smaz pouze oddil ktery obsahuje instalaci ubuntu / a pri instalaci zvol, aby instalator pouzil pouze volne misto na disku.

Nevím, do jaké míry je dobrý nápad nechávat home jak je a měnit distribuci, přece jen tam nejsou jen data, ale i konfiguráky aplikací a to nemusí dopadnout dobře. Úplně nejlepší řešení by asi bylo někam si /home odzálohovat a nechat instalátor Fedory použít k instalaci “Linuxové oddíly”. Ponechat si /home samozřejmě jde, ale čistě teoreticky (nikdy jsem to nezkoušel) si myslím, že to může být problém.

Problém by určitě nastal, kdyby byl v /home ztotožněn uživatel v různých distribucích, ale to by snad nikoho nenapadlo. Pokud jsou uživatelé odlišeni, není mi jasné, kde by mohl problém vzniknout.

Ani se stejnym uzivatelem by moc problemu byt nemuselo, vetsi problem budou ruzne vychozi UID a GID - ale i to se da vyresit.