Ahoj všem příznivcům Fedory.
Aktuálně už rok používám Ubuntu. Vzhledem k tomu, že každé povýšení pro mě znamenalo dost nefunkčností a problémů (pravda, něco jsem se při nich přiučila), uvažuji o vyzkoušení jiné distribuce. Jako nejvhodnější mi přišla fedora. Instalační dvd se mi už pár hodin stahuje a tak řeším jak Fedoru správně nainstalovat. Koukala jsem do příručky, tak bych se chtěla ujistit, zda jsem to správně pochopila.
Pro ilustraci, mám oddíl s Ubuntu, oddíl se Swap, oddíl (celý druhý disk sdb1) s /home a minioddíl s Windows.
Pro správnou instalaci bych měla zrušit oddíl sda1 s Ubuntu, zmenšit ho na oddíl swap, pak dát oddíl sda2 typu ext4, přípojný bod / pro Fedoru samotnou a pak sdb1 s připojením /home ?
Takhle z patra nevím zda je ten disk s /home ext 3 nebo 4. Je to problém? Předpokládám, že když budu chtít změnit typ, musím disk naformátovat (což v případě /home opravdu nechci). Popravdě ani nevím jaký je rozdíl mezi ext 3 a 4.
(mimochodem mám Genuine Intel® CPU 2160 1,8GHz, 2GB RAM a ATI Radeon HD 3400 Series)
proč tak složitě?
/home na sdb1 zůstane jak je, ext3 je OK, případná změna na ext4 lze i na živém filesystému, pokud je mi známo. Swap (to je sda2 ?) by teoreticky mohl zůstat, takže by stačilo třeba přemazat sda1 pomocí badblocks (jen tak pro kontrolu) a fedoru nechat, at si udělá svůj filesystém s / do toho sda1.
Ještě lépe by bylo zrušit všechny partice na sda1 (pokud je tam jen to Ubuntu a swap) a nechat fedoru, ať si to na prázdném disku udělá po svém (asi sda1 s /boot - ext2 stačí - a pak sda2 s LVM, ve kterém bude root i swap).
Nevím, do jaké míry je dobrý nápad nechávat home jak je a měnit distribuci, přece jen tam nejsou jen data, ale i konfiguráky aplikací a to nemusí dopadnout dobře. Úplně nejlepší řešení by asi bylo někam si /home odzálohovat a nechat instalátor Fedory použít k instalaci “Linuxové oddíly”. Ponechat si /home samozřejmě jde, ale čistě teoreticky (nikdy jsem to nezkoušel) si myslím, že to může být problém.
Problém by určitě nastal, kdyby byl v /home ztotožněn uživatel v různých distribucích, ale to by snad nikoho nenapadlo. Pokud jsou uživatelé odlišeni, není mi jasné, kde by mohl problém vzniknout.