Zdravím, rád bych se informoval. nainstaloval jsem si po dlouhém odhodlávání fedoru17, system už od prvního okamžiku se mi líbí, ale jediné co mi nevyhovuje tak uživatelské rozhraní gnome. tak jsem si tedy ne stránkách fedory našel příručku a podle návodu zkusil přejít na “kde”. podle console vše proběhlo vpořádku a kde je v systemu.
pokud otevřu činnosti > aplikace tak vydím že se mi tyto dvě prostředí mísí dohromady (aplikace z obou prostředí mám k dispozici) ale doposud jsem nepřišel na to jak “gnome” odstranit nebo alespon nechat někde u ledu a plnohodnotně používat “kde”.
pokud mi někdo dokážete pomoci budu vděčný, díky
a ještě jeden dotázek by byl. nemůžu přijít na to jak dát do horní stavové lišty monitor stavu baterie.
p.s. systém používám na HP ProBook 4730s
- Pokiaľ nechceš mať tento guláš prostredí, treba to riešiť už v čase inštalácie. Odškrtnúť Gnome a zaškrtnúť KDE pri výbere balíkov inštalácie.
- Horná stavová lišta? V KDE? To mi nesedí.
yum groupremove "GNOME Desktop Environment"
…by mohlo být to, co hledáš. Ale doporučuji si projet seznam všech odstraňovaných balíků, můžou tam být i nějaké, co používáš.
Michani aplikaci je normalni - proste jsou v systemu k dispozici aplikace z obou. Obavam se, ze ten groupremove odstrani i nektere “systemove” komponenty, coz by mohlo byt neblahe nasledky. Pokud mas dost mista na disku, pak bych proste odstranil dane aplikace z menu. At tak ci tak, bude to stejne “rucni” prace. Jak pise ferri, lepsi mozna pre-instalovat rovnou KDE spin.
Já jsem to pochopil tak, že problémem není to, že jsou k dispozici aplikace z obou prostředí, ale to, že dotyčný neví, jak přepnout do KDE.
Stačí se odhlásit a při přihlášení do systému vybrat uživatele a mělo by se tam objevit tlačítko jako Sezení/Jiné sezení, na které člověk klikne a jako prostředí vybere KDE. Po přihlášení potom nastartuje KDE.
Dá se potom nainstalovat a nastavit KDM, což už je i přihlašovací obrazovka ve stylu KDE.
dekuji, to bylo presne to co jsem hledal
je to pro me daleko praktictejsi…
jeste jeden dotaz by byl, nevite nekdo co s tim widgetem baterie? co ma f17 v nabidce mi nejde rozchodit, stale pise nenalezena zadna baterie.
tudiz nemam zadne informace o stavu baterie u sveho notebooku. diky
Zkus, jestli ti baterka vůbec něco hlásí:
upower -i /org/freedesktop/UPower/devices/battery_BAT0
nehlasi, z toho co jsem pochopil vubec neexistuje.
No, pokud baterka systému žádné informace nehlásí, tak ten applet s tím nic neudělá, z prstu si je nevycucá. Zkusil bych aktualizovat BIOS, případně se na Googlu podívat, jakou zkušenost s tím notebookem a Linuxem měli ostatní.
Notebooky HP nemávajú problémy s indikáciou stavu baterky.
Asi najjednoduchšie skúsiť nabootovať v live režime nejakú inú aktuálnu distribúciu (napr. x-ubuntu alebo mint), či sa tam indikátor korektne zobrazí. Pre KDE bude asi najlepšie Kubuntu 12.10.
aha, dobra tedy. zkusim pohledat, ale i tak dekuji.
p.s. jeste jeden dotaz, snad nejsem otravny.
integrovane prehravace jako amarok a dragon pro prehravani potrebuji doinstalovat “zasuvne moduly.” pokud dam vyhledat tak system zadne nenajde a kdyz stahnu jiny prehravac tak nastane stejny problem. se vsim ostatnim uz jsem se nejak popral a toto mi drasa nervy
Popsano v prirucce - zrejme chybi nesvobodne kodeky. Pridej si repozitare RPMFusion.
už je to ok, diky
zjišťuji že mi stále ve fedoře něco chybí, resp. v prostředí kde. vím že programy se dají instalovat i pomocí konsole, ale i přesto bych uživil grafický instalátor. dokonce i v prostředí gnome jsem našel položku “přidat/odebrat …” ale tady nic.
už si připadám jako debil…
KDE používá jako správce softwaru Apper. V KDE Spinu Fedory by měl být, ale asi se ti to při doinstalování KDE nenainstalovalo. Víc najdeš v příručce: http://wiki.fedora.cz/doku.php?id=navody:prirucka:instalace_aplikaci