Pomoc s nástrojem YUM

Dobrý den,
dočetl jsem se, že správce balíčků YUM nabízí možnost odinstalovat určitý balíček i se závislostmi, které pro fci daného balíčku nainstaloval.

Mohu se zeptat, jak takového smazání docílit? Nainstaloval jsem Amarok 2, současně se nainstalovala spousta závislostí, ale při pokusu o odinstalaci balíčku Amarok příkazem “remove”, YUM vymaže pouze jej a ostatní jeho závislosti nebere v úvahu.

Jak docílit, aby YUM odinstaloval vše co s daným programem souvisí a co si lidově řečeno program “přitáhl sebou”?

A poslední věc, je někde ještě k sehnání předchozí verze amaroku, tedy 1.3? V repozitářích, které jsem zkoušel, je pouze nová.

Děkuji za radu.

Jiří Cienciala

Zkus nainstalovat plugin yum-remove-with-leaves. Mela by ti pribyt volba --remove-with-leaves.
Nemusi to ale delat presne to co chces. Pokud chces odinstalovat presne to co se ti nainstalovalo s amarokem podivej se do /var/log/yum.log.

Pokud mas KDE4 (tedy fedoru 9 nebo 10) pak amarok 1.3 normalne v repozitarich tusim neni a nevim zda je nejaky navod jak ho nainstalovat do starsiho KDE.

Jeste je jedna moznost, nainstalovat si yum-utils a spustit

package-cleanup --leaves

Zjistis tak vsechny balicky, ktery se stahly jako soucast neceho ale nic na nich nezavisi …

Používam tento příkaz

sudo yum remove -y $(package-cleanup --leaves -q)