zdravicko,potreboval bych pomoct s instalaci fedory11 (instaluju z DVD).delam to s priruckou (fedora.cz),ale zasekl jsem se u tvoreni oddilu. V notebooku mam harddisk 320 GB.ten mam uz od koupi rozdeleny na C (144 GB) a D (137 GB).na C mam vistu a D mam uplne prazdny.no a u tvoreni oddilu nevim co dal.je tam napsano:
dev/sda
/dev/sda1 ntfs 13312 MB
/dev/sda2 ntfs 147501 MB
/dev/sda3 ntfs 140800 MB
/dev/sda4 ntfs 3630 MB
Pry bych mel smazat sda3 a sda4 a pak si nechat fedoru at si to udela sama,ale nejak se mi to nezda a ani to popravde nechapu.tak pls poradte jak dal pokracovat a jak udelat ty oddily a tak.poprve instaluju linux tak jsem v lese.navic nevim presne co je z toho C a D.myslim si ze to sda2 ja disk C,ael verim,ze mi nekdo poradite,at t nezkazim
Pry bych mel smazat sda3 a sda4 a pak si nechat fedoru at si to udela sama
jestli nemas zkusenosti s delenim disku, tak je to celkem rozumny postup (i kdyz by me zajimalo, co je zac ta sda4)
podle velikosti je sda1 partition se zalohou pro instalaci windows, sda2 C: a sda3 D:
ale stejne pri kazde manipulaci s odily na disku plati zalohovat, zalohovat, zalohovat
a jde to nejak zjistit,co na tech oddilech je?jinak kdybych ty posledni smazal tak jak pak mam pls pokracovat,protoze nekdo treba rika ze ten oddil s /home je zbytecny?tak jak mam prosim ppkracovat?
Co na nich je zjistíš tak, že nabootuješ z live CD, celkem jedno jakého, ty oddíly připojíš (pokud je live distribuce nepřipojí rovnou sama) a podíváš se do nich.
Home se dává zvlášť z různých důvodů - a) pokud později měníš OS nebo distribuci, tak je snazší smáznout celý oddíl s OS a instalovat na prázdný oddíl a data v home zůstanou nedotčena, b) někdo zálohuje jen home, s tím že v případě kolapsu disku je stejně snadné OS znova nainstalovat než ho tahat ze záloh (no dobře, důvod nic moc) - c) home na jiné partici, protože ji celou šifruje - d) home na jiné partici, protože ta jiná partice je raid, nebo má jiné nastavení filesystému, žurnálování a podobně - e) asi nějaké jiné důvody jako je zvyk a p.
Tobě radili, že dávat /home na zvláštní oddíl je zbytečné, protože ve tvém případě neplatí žádný z uvedených bodů
Pokud si nejseš jist, co je na /dev/sda4, tak smaž jen partici /dev/sda3 (to je to “d:” ) a nainstaluj Fedoru tam. Udělá si na /dev/sda3 LVM a své oddíly si udělá jako logické volumy.
Souhlas s mosaicem - smaz jen sda3, otazka je co se presne stane s razenim disku, protoze v tabulce je mozne existujici sda4 presunout na misto sda3 ale fyzicky zustane na disku stale az na konci. V zasade by to ale na funkcnost nemelo mit vliv - tedy na funkcnost Fedory, jak windows to nevim. Nevytvari si Vista nahodou nejaky hibernacni/swapovaci oddil? Pak by mazani jakakoli manipulase s sda4 nebyl moc dobry napad.
MMCH: Nejsem si jist, ale mam takovy pocit ze v F11 je nejaka mensi zaludnost s instalaci na disk kde uz jsou windows vista… doporucuji pohledat.