Podsvícení a šetření baterie

dobrý den,
nainstaloval jsem nejnovější Fedoru x64.
mám notebook ASUS M50SV-AS160C.
Sem začátečník a nemůžu nikde najít žádný nástroj pro nastavení podsvícení displaye. zkoušel sem xbacklight ale ten mi nefunguje.
našel jsem /sys/class/backlight/asus-laptop/bl_power
Tam by se to možná dalo nastavit ale nemůžu za boha přijít na to jak to editovat. Dělal jsem to dřív:kdesu konqueror
ale ted nevim jak na to.

• mám ještě jeden problém
    Dřív mi notebook vydržel až 2h hodiny. ted pouze 1h. nevíte o nějakém power manageru, kterej by mi dokázal ušetřit trošku baterky ?

Otazka je co znamena driv. Vydrz baterie je znacne zavisla na na ledascem a s dobou taky starne at je jaka je a ztraci kapacitu. V poslednich trech verzich Fedory se na snizeni spotreby celkem pracovalo, i kdyz u 64b verze je to horsi (podle me je lepsi pouzivat 32b).

Co se tyce te svetlosti displeje, tak driv to asi bylo v KDE v kontrolpanelu, v KDE4.x to asi neni. Nevim jesli bl_power je to spravne, ale takle nejak to fungovalo na nekterych asusech driv:
echo 10 > /sys/devices/platform/asus-laptop/ls_level
zmena se da i nejak namapovat na klavesy, ale jak to z hlavy nevim.

teda chlape ! napsal sem echo 10 > /sys/devices/platform/asus-laptop/ls_level do terminálu a stala se neuvěřitelná věc !!! svět se mi rozsvítil !

funguje to skvěle.

dalo by se to uložit jako spustitelný soubor, že bych na něj poklepal a ono by to napsalo ten příkaz do terminálu ?

dík dík dík moc

ps: tohle sem řešil an fórech už asi měsíc !

I love fedora !

Ta se s tim delat spousta veci. Jak jsem psal, muzes si to dokonce nastavit na nektere klavesy aby se ti podsviceni zvysovalo a snizovalo.

Pro zacatek ale ten spustitelny soubor
gedit ~/Desktop/nastav_podsviceni
do souboru napis:

#!/bin/bash

chmod +x ~/Desktop/nastav_podsviceni

Nevim jesli ke spusteni toho prikazu neni potreba byt root, resp. vykonavat ten prikaz jako root. Pak by se to muselo resit trochu sloziteji.

Pokud by si chtel aby se toto nastaveni provedlo vzdy pri spusteni systemu pridej ten prikaz echo nakonec souboru /etc/rc.local.

dík moc, ale něco sem udělal špatně.

napsal sem

#!/bin/bash

do “podsvíecní max” ale když na to poklepám tak se to otevře jako texták.

píše to

nelze přistoupit k „/home/Mikejt/Desktop/podsvícení_max“: není souborem ani adresářem

(ps vyžaduje to root přihlášení )

jinak zaujalo mě možnost nastavit si to pod nějakou klávesu ? byl by si tak hodný a nějak poplatě mi ukázat jak na to ?

Nectes pozorne - musis provest i ten prikaz ktery jsem psal potom. Ten prikaz jinak dela to co muzu popsat pro mys nasledujicim odstavcem:

Klikni pravy mysitkem na vytvoreny skript, vyber vlastnosti, vyber zalozku opravneni a v ni zaskrtni “Povolit spousteni…”

K tomu abys to mohl spouste jako root musis nakonfiguraovat “sudo”. Vice o tom najdes v prirucce tady na webu, kterou ti timto doporucuji k prostudovani.