po update černá obrazovka

Ahoj,mám problém…nainstaluji 32bit F10…vše proběhne dobře až na to že F10 mi hodí rozlišení monitoru na 1600x1200 na 60hz,které když chci v kde změnit tak zčerná obrazovka a monitor se vypne.Pomůže jen restart.Další problém je že když čistou F10 bez jakých koliv změn v nastavení updatuji a restartuji tak mi nové jádro nabíhá v grafickém režimu ale při přepnutí do kdm místo naběhnutí grafického rozhraní je obrazovka černá.Když přepnu do konzole a dám startx tak vyjede chybová hláška.Mám amd64x2,2GB RAM,grafika Ati x1950pro.Díky za rady

Popsal jsi to sice jako hezke slohove cviceni, ale ty podstatne chybove informace tam presne chybi. Tzn. jakou mas grafickou kartu, zda jsi nainstaloval dodatecne ovladace pro ni (viz prirucka zde na webu), jakou chybu ti to vyhodi startx, koukal ses do logu /var/log/Xorg.0.log a hledal dalsi informace?

Tak jsem měl chvilku času se na to mrknout a podle výpisu logu F10 špatně identifikovala monitor a nastavovala mu vysoké rozlišení a vysoké obnovovací frekvence.Vytvořil jsem xorg.conf a dopsal nastavení monitoru a frekvence…aktualizoval jádro a ati ovladače a po restartu to jede a i v KDE jde nastavit rozlišení obrazovky.Jen je divné že v gnome to šlo a v KDE ne.Jinak moje konfigurace byla na konci toho slohového cvičení…:slight_smile: a psal jsem že jsem to dělal na čisté instalaci.Jinak díky