Po aktualizaci nejede myš

Ahoj, nainstaloval jsem Fedoru 9 x86_64. A po update který jsem provedl mi po restartu přestala fungovat myš. Myš je připojena na USB. Máte někdo zkušenost s tímto problémem ?

Stalo se mi ted neco podobneho s bluetooth myskou. Problem jsem vyresil vlozenim tohoto do xorg.conf.

Section “InputDevice”
Identifier “Mouse0”
Driver “mouse”
Option “Protocol” “auto”
Option “Device” “/dev/input/mice”
Option “Buttons” “12”
Option “ZAxisMapping” “11 12 10 9”
Option “Emulate3Buttons” “no”
EndSection

Z nejakeho duvodu ji nenasel ac ji predtim mel. Jinak by jsi to mel upravit podle tveho typy mysky.

Díky moc už udělal jsem to jak jsi psal a už jede, bylo třeba ale ještě doplnit do sekce Layout “InputDevice” “Mouse0”.

Teď jen nevím jak přijít na to jak to nastavit aby fungovala na 100%, protože ještě pořád mi nejede scrolling a tak…
Celkem by se mi i hodil popis toho nastavení v xorg.conf Jsem newbik v linuxu.
Myš je Genius NetScroll + Superior . 9 tlačítková pokud nepočítám scroll wheel. S tím by to bylo potom myslím 12 tlačítek. Bohužel na stránkách výrobce jsou drivery pouze pro MAC OS a Windows. Jak to tedy nastavit ? Používám KDE4.

promin nejak jsem to tam zapomnel pridat radek s inputdev.

V kazdem pripade zkus prostudovat toto
http://gentoo-wiki.com/HOWTO_Mouse_Nav_Buttons.

Ja mam logitech 5500 a 4 tlacitka na mysce budu muset ozelet. Uz jsem stravil hodinu
googlovanim reseni a zatim jsem nic rozumneho nenasel.

Jo v pořádku tak nějak mě to napadlo že by se to mělo přidat (inputdev) :wink: Takže mi myš jede akorát mi jede pouze základ, scrollování a ostatní tlačítka nějak nemůžu zprovoznit. Už sjem taky prolezl spoustu článků a nastavení. Přirom ale před tou aktualizací mi myš fungovala. Teda alespoň scrollování, takže nechápu proč teď to nefunguje :frowning:

Dopcela by mi pomohlo kdyby mi někdo vysvětlil co vlastně znamenají ty jednotlivé řádky v xorg.conf a jak to celé funguje. Našel jsem v dev/input/ položku mouse1 tak jsem zkusil dát do xorg.conf inputDevice “mouse1”, ale po restartu mi vúbec pro změnu nenajel Xserver. Takže jse mse vrátil zase k tomu nastavení viz výše.

Nebo pokud by mi někdo poradil jak znistit kody jednotlivých tlačítek, zkusil bych si to kdyžtak namapovat sám. Jenže jsem se dočetl že editací XModmap stejně některé aplikace ignorují, takže nějak nevím co s tím.
http://www.abclinuxu.cz/hardware/vstupni-zarizeni/mysi/usb/genius-netscrollp-superior-2
Nevím jak zjistit ty kody a příkazy :frowning: Za každou radu nebo návrh budu rád.
A podobně jsem na tom s 5.1 zvukem… Ještě mi někdo řekne že linux je v pohodě tak ho asi umlátím klávesnicí, stejně potřebuju novou :smiley:

Aktualizace jsou obcas pekny previt. Hlavne vse co se toci kolem xorg a kernelu.
Obcas si rikam jestli je proste nevypnout ve chvili kdy mi vsechno funguje.

Jinak co se tyka kolecka zakladni problem je tady Option “ZAxisMapping” “11 12 10 9” kolecko byva vetsinou mapovano na Option “ZAxisMapping” “4 5” tedy podle toho co jsem vygoogloval. Ja jsem zkousel podle jednoho navodu rozchodit dalsi tlacitka, ale pak jsem to vzdal s tim, ze to je stejne ztrata casu.

Jinak co se tyka xorg.conf to bylo na dlouhe vypraveni takze zkusim jenom neco kratce(nejsem odbornik, ale samouk metodou pokus omyl).
A je tu jeste ta vec,
ze spoustu veci si uz X-ka dokazou najit a do xorg.conf se vubec nezapisuji
coz momentalne nekdy pekne cloveka zmate. Doufejme, ze se to casem nejak vystribri.

tato cast popisuje co se ma nacist za zarizeni

klavesnice, mys …

Section “ServerLayout”
Identifier “single head configuration”
Screen 0 “Screen0” 0 0
InputDevice “Keyboard0” “CoreKeyboard”
InputDevice “Mouse0” “mouse”
EndSection

definice zarizeni

Section “InputDevice”

tady pod tim nazvem je v ServerLayout

Identifier “Mouse0”

co to je za zarizeni

Driver “mouse”

jaky pouziva protokol (na “vychytane” mysky vsude pisou evdev, ale me nejede

Option “Protocol” “auto”

kam je zarizeni pripojeno - to urcuje udev a da se zjistit ale do udev

jsem se zatim nevrtal nabylo potreba

Option “Device” “/dev/input/mice”
Option “Buttons” “12”

kam je mapovane kolecko respektive srolovani

Option “ZAxisMapping” “4 5”

netusim google by asi pomohl

Option “Emulate3Buttons” “no”
EndSection

Emulate3Buttons je pro stare dvoutlacitkove mysi. V Unixu/Linuxu se obecne pouziva prostredni mysitko pro Copy/Paste, takze se emulovalo stiskem obou tlacitek najednou, takze bez nej to byla driv celkem otrava. Dneska uz to skoro nikdo nepouziva (akorat na touchpadech se to hodi, tam jsou obvykle jen dve tlacitka).

Dobrý den, dneska jsem aktualizoval systém a opět mám problém s myší. Tentokrát myš funguuje akorát že “až moc”.
Jde o to, že pokud kliknu levým tlačítkem, automaticky se myš chová jako bych kliknul 2x, já přitom klikám pouze jednou. Což je docela velký poroblém, jelikož nemůžu ovládat skoro nic. Zkoušel jsem nastavení v systemsetting, ale tam nic není. Dělal jsem i další aktualizaci přes konzoli pomocí “yum update” a aktualizoval se pouze synaptic na ver 15… (přesnou verzi neznám) čož nepomohlo.
Myš je připojena přes USB. V předchozích verzích F8 F7 s ní problémy nebyly.

Zase odeber cos pridal do xorg.conf :slight_smile: Je to problem, ktery se projevil zrejme jen s Genius myskama, alespon jsem nezaregistroval, ze by se ozval nekdo s jinou. Jedna aktualizace to zmrsila, druha to spravila, ale kdyz to nekdo spravil sam, tak to ta druha aktualizace zase zmrsila trochu jinak :o) Proste skvely kolotoc - porad je co opravovat… BTW uz se to tu nekde resilo…