phpmyadmin se po instalaci pta na heslo

…a nic mi nesezere… ani root/nic ani to co jsem nastavil do config.inc.php
nepomohlo ani mysql_secure_installation, kde jsem chtel zmenit heslo pro root, napsalo Password update failed!

Přístup do phpmyadmina pod rootem je login root a heslo to, co si zadal u příkazu:

mysqladmin -u root password nove_heslo

po instalaci a prvním spuštení mysqld služby.

odstranil jsem balicky mysql, mysql-server a phpmyadmin
pak jsem znovu nainstaloval mysql a mysqlserver
a vysledek:

# mysqladmin -u root password <heslo>
mysqladmin: Can't turn off logging; error: 'Access denied; you need the SUPER privilege for this operation'

No a nebylo to tím, že si ten příkaz nespustil jako root/správce systému? Teda jen hádám, podle toho nápisu.

ne. je tam videt taky # :wink:

Já si to spletl s dolarem :wink:

Mám nainstalovanou Fedoru 14. Setkávám se s naprosto stejným problémem a nedokážu jej řešit. Navíc mě zarazil text v přihlašovacím okně do phpMyAdmina: ‘Server http://localhost požaduje vaše uživatelské jméno a heslo s komentářem: “phpMyAdmin localhost”’. Jestli tomu dobře rozumím, má se text vkládat i s uvozovkami, ale jestli má být navázán bezprostředně na heslo nebo oddělen nějakým oddělovačem to netuším. Přihlašovací okno tvrdošíjně zůstává na místě a na přihlášení jako root se samotným heslem ani s heslem okomentovaným nereaguje. Libcha pravděpodobně řešení našel.

Může se někdo k tomuto problému vrátit? Hodně by mi pomohl.

Děkuju.

Rozumíš tomu špatně :slight_smile: Od začátku: “Server [localhost] požaduje vaše uživatelské jméno a heslo s komentářem:” je předdefinovaná hláška prohlížeče. “phpMyAdmin localhost” je komentář, který přidává webserver - jen Ti říká, kam se přihlašuješ, ne aby jsi někam něco vkládal.

To, co Tě trápí je, že neznáš nebo tam píšeš špatné heslo. Pokud jsi mysql jen nainstaloval a nijak neupravoval, tak tam ani žádné heslo není. Dokážeš se přihlásit z příkazové řádky?

# bez hesla
mysql -u root
# s heslem
mysql -u root -p
Enter password:

Děkuju Ti za radu. Rozhodně nemohu říci, že jsem tomu rozuměl špatně. Já jsem totiž nerozuměl vůbec, proč server požaduje heslo s komentářem, proto jsem téma rozvinul více.

Oba doporučené příkazy jsem zadal, výsledek byl shodný " ERROR 1045 (28000): Access denied for user ‘root’@‘localhost’ ". Dříve než jsem se prvně zeptal, jsem provedl neúspěšně stejné kroky, jaké prováděl kdysi Libcha. Poradíš, prosím, jak dál?

No vypadá to, že jsi někde zadal heslo pro uživatele root a to asi zapomněl nebo co. Teď máš dvě možnosti:

1. (jednodušší, ale se ztrátou všech mysql dat): odinstalovat balíček mysql-server a komplet smazat obsah složky /var/lib/mysql. Potom znovu mysql-server nainstalovat. Po instalaci není pro roota žádné heslo nastavené, nastaví se pomocí příkazu, co se řešil výše:

mysqladmin -u root password NoveTajneHeslo

1. (složitější, ale data zůstanou): obnovit jen rootovské heslo: http://dev.stderr.cz/2009/04/obnoveni-root-hesla-v-mysql/ (nechce se mi to znovu přepisovat :slight_smile: )

Bez klopítnutí jsem použil možnost č. 2. Díky, už kokrhá.