Dobrý den,
rád bych poprosil někoho o pomoc s páskovou zálohovací mechanikou HP Storage Works DAT72. Koupil jsem si jí pro zálohování dat pod linuxem a tak jsem ještě předtím koukal, zda má podporu pro linux a má poměrně zdatnou.
Ovladače šli nainstalovat poměrně snadno alespoň ve výpise “dmesg” viz. dole se jeví že je aktivní a funkční. Dále jsem postupoval přes wikipedii a snažil jsem se pro zálohovaní využít standardní nástroj “tar” o kterém ještě moc nevím jaké má možnosti ale dočetl jsem se, že byl vytvořen k tomuto účelu (tape archivátor - tar). Něco jsem ale zkusil podle wiki a nevím jestli nedělám chybu. Mám na jedné kazetě nahranou zálohu dat z windows - asi 50 GB. Vložil jsem ji do mechaniky a zadal jsem příkaz:
“tar -t /dev/tape” (čekal jsem, že si to vylistuje katalog souborů na pásce, tedy obsah archívu)
Teď mě napadá, zda vůbec je možné přečíst z pásky zálohu s NTFS systému v linuxu pomocí “tar” ??
Také nevím, zda by se neměla ta DATka v “fstab” namapovat na nějaký adresář pomocí “mount”.
část výpisu “dmesg”
sda:<6>usb 2-2: new high speed USB device using ehci_hcd and address 2
usb 2-2: New USB device found, idVendor=03f0, idProduct=0125
usb 2-2: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=3
usb 2-2: Product: DAT72 USB Tape
usb 2-2: Manufacturer: Hewlett Packard
usb 2-2: SerialNumber: 4855310937444B44
usb 2-2: configuration #1 chosen from 1 choice
sda1 sda2 sda3
Strašně rád bych to používal, když jsem do toho narval ty peníze ale nechci to používat ve windows.
Najde se prosím někdo, kdo by mi vysvětlil alespoň základní použití “tar” pro vytvoření nové zálohy na prázdnou pásku a dále pro její načtení a zpětné obnovení třeba jen konkretních souborů ? Jde vůbec v linuxu načíst seznam souborů na té pásce ?? Nebo je nutné vždy obnovit všechan data??
Děkuji předem za pomoc. Kdyby to bylo složitější, jsem ochoten i zaplatit za technickou podporu - pokud to bude rozumná nabídka.
Přeju všem hezký den …
výpis “lsusb”
Bus 008 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 006 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 002 Device 003: ID 04f2:b012 Chicony Electronics Co., Ltd 1.3 MPixel UVC Webcam
Bus 002 Device 002: ID 03f0:0125 Hewlett-Packard
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 007 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 005 Device 003: ID 08ff:1600 AuthenTec, Inc. AES1600
Bus 005 Device 002: ID 0b05:1751 ASUSTek Computer, Inc.
Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Priznam se ze pasky jsem nikdy nepouzival - tedy poouzival jeste na 8bitove pocitace, nicmene vsechen problem bude pochazet z nepochopeni programu tar. Tar je sice tape archiver, ale to z toho duvodu, ze format ve kterem uklada data je v hodny k zapisu na pasky (paska je tzv. sekvencni medium, narozdil od RAM - v tomto pripade se jedna obecne o media s libovolnym/nahodnym pristupem). Moje laicke vysvetleni: na paskach je totiz vhodne, aby nejdrive byly ulozeny hlavicky souboru a teprve pote jich obsahy. Pokud tedy “zabalim” nejaky adresar prikazem tar vznikne mi soubor v podstate identiciky veliky jako obsah takoveho adresare, ovsem uvnitr souboru je struktura vhodna pro ulozeni na pasku. Na pasce kdyz se prevines na zacatek archivu, da se snadno a rychle nacist obsah takoveho souboru a tar z nej pak jiz umi vyextrahovat data pro prosislusny soubor. Velmi pochybuji, ze takto pujdou nacist data ulozena ve Windows, protoze format ukladanych dat bude zrejme nejaky uplne jiny.
Už chápu princip mt-st. Nainstaloval jsem ho dle článku ale tam se popisuji tape mechaniky pouze jako SCSI připojení protože jsou nejrozšířenější. Odkazuje tam na umistění /dev/st0. Veškeré příkazy ohledně “mt” mi fungují ale pracuji opravdu s tou správnou mechanikou ?? Ja ji mám připojenou na USB a nevím jak jak mám zjistit její připojovací soubor v /dev. Pochybuji, že /dev/st0 je má mechanika na USB, nebo se mýlím ?
Také tam je popsán postup, jak na pásku nahrát archivační soubor pomocí “tar”
“tar -cvf /dev/nst0 /home” - já jsem použil to samé ale “tar -cvf /dev/st0 /home/uživatel/*”
Výstupem byla chyba “tar” ??
tar: Removing leading `/’ from member names
/home/Jarda/Desktop/dmesg
tar: /dev/st0: Cannot write: Invalid argument
tar: Error is not recoverable: exiting now
Předem děkuju za každý nápad
Oprava: Právě jsem zjistil pomocí “mt -f /dev/st0 eject”, že zařízení je opravdu správné a existuje v systému jako “st0” - kazeta po tomto příkazu vyjela z mechaniky !! Takže problém už bude zřejmě pouze v tom jak použit správnou syntaxe “tar”
Výstup příkazu “mt -f /dev/st0 status”
SCSI 2 tape drive:
File number=0, block number=0, partition=0.
Tape block size 1048576 bytes. Density code 0x47 (DDS-5 or TR-5).
Soft error count since last status=0
General status bits on (41010000):
BOT ONLINE IM_REP_EN
závěr: fedora 11 i centos 5 znají páskovou mechaniku ihned po pripojení do USB. Jak jsem zjistil není tedy vůbec nutné instalovat ovladače. Důležité je to co psal Covex a to je instalace balíčku “mt-st”, který je součástí obou výše jmenovaných distribucí. Uvádím zde zdroje které jsem nalezl v češtině a velice pěkně popisují postupy - ne jen u nastavení páskových mechanik. Tím také děkuji autorovi těchto materiálů za manuál pro česky mluvící lidi
mt -f /dev/st0 status (aktuální stav pásky, její označení a pozice)
mt -f /dev/st0 erase 0 (vymaže pásku - pokud tam nebude ta 0 trvá to hrozně dlouho)
mt -f /dev/st0 eject (vysunutí kazety z mechaniky)
mt -f /dev/st0 comp on/off (zapíná nebo vypíná HW kompresi)
tar -cvf /dev/st0 /home (zálohuje obsah adresáře home na pásku do první partition)
tar -cvf /dev/st0 /home /var/www (zálohování více adresářů)
tar -tvf /dev/st0 (vypíše obsah archívu na pásce)
tar -xvf /dev/st0 (obnoví všechna data do aktuálního adresáře)
tar -xvf /dev/st0 zaloha (obnoví z pásky adresář “zaloha” do aktuálního adresáře)