Po přelezení na F9 mně za poslední týden už po čtvrté spadly během firemní práce na nějakém compu X-ka. Na Fedoře pracovně jedu od FC6, ale tohle se mně nikdy nedělo. Prostě najednou vidím před sebou jen možnost opětovného přihlášení. A v logu nikde žádný záznam o problému.
Tak právě popáté. Dvě hodiny jsem googloval a našel jsem jen pár dalších nešťastníků, kteří se s tímhle i dříve a na jiných distrech setkali.
Zkusím poslední možnost co mne napadá a to je změnit driver klávesnice z kbd na evdev. Pokud tohle nezabere tak už se s Fedorou po letech rozloučím. Nějak už nemám sílu na neustálé řešení nějakých problémů.
Behem vyvoje noveho Xorg byly nejake problemy s klavesnici… to si pamatuju. Co presne to nevim, faktem je, ze ja osobne jsem zadny takovy problem nezaznamenal. Backtrace je dobry zaklad na chybove hlaseni bude do bugs.freedesktop.org nebo do bugzilla.redhat.com. Bohuzel nevim cim to je, jedina rada ktera me napada je pouzit Xorg z F8. Navody jsou na netu.
Tak jsem i již učinil. Po downgrade Xorgu jsem samozřejmě musel přeložit driver pro nvidii. Po dalších pár dnech dám vědět zda se tímto ten stav stabilizoval.
Tak downgrade Xorgu skutečně zabral a systém je opět stabilní. Navíc se tímto vyřešil “podivný” problém s layouty klávesnice a jejich přepínáním. Asi tímto i tak nějak začínám chápat postoj ATI k novému Xorgu. Přeci si nebudou špinit značku tím, že budou psát drivery pro nedokončený a nestabilní Xorg. Je důležité být naštvaný na správnou instituci. Odteď budu naštvaný na X.org Foundation.
Děkuji za zadání Bugu. Už jsem si všiml požadavku na dodání xorg.confu a kompletního logu, v němž se objevila ta chyba. Jen je problém, že při každém dalším pokusu o vyřešení toho problému jsem nearchivoval logy :-(. Snad by ale mohlo pomoci, že to hlášení BOGUS LENGTH in write keyboard desc … je teď i v logu ze staršího xorgu. Jen s tím rozdílem, že se tentokrát X-ka nerestartnou.
Klávesnice je připojená přes USB a jde o Logitech LX 710.
Pokud bys měl chvilku času, zkus tam prosím z tvého účtu ty dva odkazy dát. Jakmile v repozitářích devítky vyjde o stupeň vyšší sestavení xorgu, zkusím ho zase nainstalovat. Když to bude pořád zlobit, zřídím si konečně účet do bugzilly a začnu tam dávat aktuální konfigurace a logy.
No tak jsem to tam pridal, ale obavam se ze prvni vec, na kterou si, pokud se tomu bude nekdo venovat, budou stezovat je ten nvidia driver.
Mimochodem - pisou tam jeste jednu zajimavou vec, kterou chteji prilozit - odstranit uplne xorg.conf (nekam zazalohovat) a nechat ho tak nadetekovat vsechno samotny, tak to muzes zkusit… sem zvedav co z toho vypadne.
Zkusím, zkusím, jen přeci jen počkám na to novější sestavení xorgu. Ještě jsem úplně nerozdýchal všechny ty trable z přechodu na devítku a tak si teď potřebuji alespoň pár dní ‘oddechnout’ na stabilním systému.
Nekdo te asi slysel.
Jul 24 20:41:29 Updated: xorg-x11-server-common-1.4.99.905-2.20080702.fc9.x86_64
Jul 24 20:42:47 Updated: xorg-x11-drv-evdev-2.0.2-1.fc9.x86_64
Jul 24 20:42:49 Updated: xorg-x11-server-Xorg-1.4.99.905-2.20080702.fc9.x86_64
Rozhodne te do toho nenutim… klidne odpocivej :).
Bohuzel z changelogu neni moc jasne co a zda se zmenilo…
Ten upgrade evdev jsem na Koji uviděl den poté co jsem slezl na xorg z osmičky. Ale teď tam je pro devítku už xorg-x11-server-1.4.99.906-1. S tím to pak znovu zkusím jakmile se dostane do repozitářů.
Stejně je to s xorgem divné. Někde jsem se dočetl že je napsaný hodně čuňácky a ke všemu pro něj není kloudná dokumentace. Ale na Phoronix bylo zase napsáno, že by měl být Xorg 7.4 v dalším Ubuntu. Tak si říkám, že snad Mark ví co dělá a že bychom se už ‘brzy’ mohli dočkat dokončené stabilní verze.
Tak to dopadlo jak jsi předpokládal. Vzhledem k tomu, že používám proprietární driver nvidie, tak je to nezajímá. Ono sice vše na první pohled vypadá jako by bylo něco v nepořádku s detekcí periferií podle jejich názvu v xorgu, ale používám nvidia driver, tak mám prostě smůlu.