Ovládání hlasitosti

Zdravim, nainstaloval jsem pouze základ Fedory 15 s KDE a teď přidávám vše potřebné. Chci nějakým rychlým způsobem ovládat hlasitost. Jenže klasický prográmek Kmix, který i přidá ikonku na panel nejde nainstalovat. Lépe řečeno jde, ale pouze jako součást metabalíku multimedia. Ten doinstaluje spoustu aplikací o které nestojím. Kmix, jako samostatný balík nainstalovat nejde a aplikace z metabalíku dodatečně odinstalovat také nejdou. Nebo nevím jak. Můžete mi někdo prosím poradit, co s tím?

Na to jednoduche reseni neni. Proste baliky jsou vytvoreny vyvojari s danymi zavislostmi a ty nejde jednodusse obejit. Jedine reseni je zkusit jiny mixer, ale priznam se ze nevi jaky - resp. co od nej ocekavas. Integrovany do KDE ale jiny nebude.

Jde mi pouze o to, abych mohl rychle vypnout/zapnout resp. zesílit/zeslabit zvuk. Závislosti balíků jsou v pořádku, ale tady se jedná o metabalík - Juk, přehrávač CD a videa určitě s Kmix-em nesouvisí, a přesto jsem nucen to všechno instalovat. V jiných distrech jde nainstalovat pouze Kmix (nenašel jsem ale balík pro mou verzi jádra). Ve fedoře jsem tu možnost nenašel.

Opakuji, ze vyvojar, resp. spravce balicku urcuje, jak moc budou aplikace rozparcelovany. Driv byly vsechny casti v jednom baliku. V F16 je to jiz nejak rozdelene, ale asi ne uplne. Ve Fedore spravce zvolil zabalit kdemultimedia-kmix se zavislosti na kdelibs4 a kdemultimedia-common, zda se ovsem ze kdemultimedia-common je metabalik zavisly na kdemultimedia, coz natahne zbytek aplikaci. Prijde mi to trochu zvlastni a mozna bych to i nahlasil jako chybu, protoze mi prijde ze zamer byl prave umoznit instalovat aplikace nezavisle.

Kmix je rozdeleny prave z tohoto duvodu na zadost uzivatelu :slight_smile: Ale az od F16. Tahle zavislost by tam nemela byt, -common je noarch balicek co obsahuje jen README a COPYING, nic vic. Jdu se na to mrknout. Uplne samostatny balicek to bude az upstream splitne i kdemultimedia.

yum install kdemultimedia-kmix

Setting up Install Process
Resolving Dependencies
–> Running transaction check
—> Package kdemultimedia-kmix.x86_64 6:4.8.1-1.fc16 will be installed
–> Processing Dependency: kdemultimedia-common = 6:4.8.1-1.fc16 for package: 6:kdemultimedia-kmix-4.8.1-1.fc16.x86_64
–> Running transaction check
—> Package kdemultimedia-common.noarch 6:4.8.1-1.fc16 will be installed
–> Finished Dependency Resolution

Dependencies Resolved

A jak jsem psal o prispevek vys, tak -common je minimalni balicek. Kazdopadne doporucuji tedy update na F16, jine reseni pro F15 nemam - moc se mi nechce delat package split v bezicim releasu. Jinak je trebas tedy prezit tech par mega s kdemultimedia.

Duvod je takovy, ze se ve Fedore snazime drzet toho, jak releasuje upstream. Driv to byly velke monoliticke tarbally, tam kde to melo smysl jsme meli/mame split. Pripadne se udelal na zadost uzivatelu (zrovna kmix a taky kvuli JuKu). Upstream zmenil ted politiku s presunem do Gitu a postupne zacina releasovat po jednotlivych aplikacich. Tam kde to jeste nemaji, tam se aspon snazime mit podbalicky. Bohuzel cim vic balicku pro nas, tim vic prace a starosti, z pohledu uzivatele to samozrejme chapu (i kdyz se priznam, ze sam neresim, co je v systemu, kdyz dela, co ma :).

OK, díky za informace. Je pravda, že aplikace navíc objektivně v podstatě ničemu nevadí, subjektivně mě to štve. Připadá mě, že nutnost mít v počítači balík programů, které tam mít nechci, protože je nikdy nevyužiju jde docela proti heslu v Linuxu tolik zmiňovanému - možnost volby. Nicméně, jestli je to jak píšete, pak se to do budoucna sune správným směrem, takže je vlastně vše v pořádku.