od T-Mobile mam modem Huawei 1823 a oni pro něj dodávaj ovladače jen pro Win + Mac. Nicméně Ubuntu tento modem rozpoznaj. Lze nějak ve Fedoře využít toho, že jiná distribuce hardware rozpozná? (např. pro zkopírování nebo vytvoření ovladače pro Fedoru)
V prvni rade je potreba se podivat do vypisu dmesg, lspci a lsusb jak je modem systemem identifikovan. Mnohdy staci do /lib/firmware nahrat spravny firmware a ten lze teoreticky zkopirovat i z ubuntu.
Kdyz mas takove hezke vypisy z Ubuntu, co ti brani je porovnat s temi z Fedory? Podle me tam zadny firmware neni, to byl jen typ. Ale spis ti chybi balik ubs_modeswitch.
yum info usb_modeswitch
Loaded plugins: presto, refresh-packagekit
Available Packages
Name : usb_modeswitch
Arch : x86_64
Version : 1.1.7
Release : 1.fc15
Size : 54 k
Repo : fedora
Summary : USB Modeswitch gets mobile broadband cards in operational mode
URL : http://www.draisberghof.de/usb_modeswitch/
License : GPLv2+
Description : USB Modeswitch brings up your datacard into operational mode. When plugged
: in they identify themselves as cdrom and present some non-Linux compatible
: installation files. This tool deactivates this cdrom-devices and enables
: the real communication device. It supports most devices built and
: sold by Huawei, T-Mobile, Vodafone, Option, ZTE, Novatel.
jestli jsem neměl usb_modeswitch teď už nezjistim, protože jsem v afektu přeinstaloval na Ubuntu, anžto update na Fedoru 15 s Gnome 3 dopadl tak, že se na laptopu nedalo v podstatě nic dělat (všechno trvalo neskutečně dlouho). ale to sem nepatří.
s jistotou vim, že vypis /var/log/messages mi v FC14 ukazoval jako syslog z ubuntu, ale pouze do “usb_modeswitch: switching 12d1:1446 (Huawei Technologies: HUAWEI Mobile)”, takže asi máš pravdu. a po update na FC15, se po připojení modemu v messages neukázalo VŮBEC NIC. o to větší překvapení pro mě je, že jsem teď vyzkoušel také Live CD Fedory 15 a tam je modem rozpoznán, připojení se jednoduše nastaví a vše funguje.
každopádně díky za tip a pomoc.
P.S. v té obecné rovině jsem se vlastně ptal proto, že mám ještě od T-Mobile Asus router, kterej si rozumí se starým modeme od t-mobile (myslim, že výrobce option), ale bohužel už ne s tímhle huaweiem. pokud tam tedy žádný firmware neni, kde si systém veme ovladač?
P.P.S. tak sem Ubuntu s Unity zrušil, vrátil se s Fedorou 15 s Gnome 3 (tomu se řiká jít z deště pod okap.) a už mi modem funguje. sice jsem musel vypnout selinux a chtělo to pár restartů, ale zdá se že teď vše fachá.
Mas ty instalace nejak zigzag :). Tak snad ti aspon neco fungovat bude… podle me je gnome 3 lepsi nez unity, ale je to vec nazoru. Hlavne si myslim ze gnome 3 se bude rozvijet mnohem rychleji nez unity protoze je designove cistsi a snaz se do nej pridavaji pluginy.