ovladač nvidia - aktualizace

Zdravim,
jak dlouho se obvykle čeká na novou verzi ovladačů na nvidia karty, když jsem aktualizoval jádro na novou verzi.

Obvykle okamžitě (nebo do pár dní), tentokrát nevím, na co se čeká. Zatím když tak setrvej u staršího jádra a průběžně přes yum kontroluj dostupnost ovladačů.

Tentokát mne to dost naštvalo. Zrovna jsem totiž udělal upgrade ze starší fedory a tím pádem jsem neměl starší a funkční jádro pro F12. A protože noveaushit na mojí kartě nefunguje, byl jsem bez grafiky a musel jsem zkompilovat kmod-nvidia pro nový kernel jako zastara. Akorát, že to tentokráte nebylo tak jednoduché, jako kdysi, protože to potřebovalo speciální nástroje.
Vina za tento svinčík padá jednoznačně na vrub týmu Fedory, protože dali do upgradu jiné jádro než bylo v testing, takže se v rpmfusion nemohli připravit.
Fedora 12 je pro mne vůbec zatím nejhorší Fedora, kterou jsem kdy měl. Desktop přestal automaticky mountovat kryptovaný USB flashdisk (v jedenáctce se po zasunutí zobrazil dialog pro vložení hesla, odpojit se to dalo z appletu) - ve dvanáctce se nestane nic a musí se otevřít terminál, zarootovat se, spustit cryptsetup, moutnout. práce na deset minut. Nebo použít palimpsest a v něm klikat, klikat a klikat. Na mrtvici.
Další hnus je regrese ve volbě klávesnice. Používám posledních patnáct let vlastní programátorskou anglicko-českou klávesnici a nehodlám na tom nic měnit. Celou dobu to fungovalo, stačilo jen občas něco trochu zmodernizovat a zjednodušit. Ve dvanáctce ovšem nějaký po…, potměšilý automat neustále cpe do desktopu rozložení USA, ať ho mažu v tom grafickém klikátku jak chci. Přepisuje to samo od sebe ~/.dmrc, takže je to další věc na zastřelení.
Dávat hlášení do bugzilly je nošení dříví do lesa (poslední dobou jsem v bugzille více jak doma), protože to tam je, v padesáti duplikacích, a vždycky to nějaký kozel od Fedory uzavře, jako že to je už vyřešené, ale ono to není, anebo je, ale s dalším update je to tam zpátky.
Děsím se, co za hovadiny zase přibudou ve třináctce.

já se chci zeptat,když stáhnu z officiálních stránek ovladač pro grafiku, tak to automaticky zjistí že je to pro Linux…akorát se mi to stáhne v run ale nevím jak nainstalovat nový ovladač…pomůžete mi s tím prosím? díky

Nějaký speciální důvod, proč instaluješ ovladač takto a ne jednoduše z RPM Fusion?