Optimalizace spouštění

Ahoj,
mám 1 GB RAM, po naběhnutí systému a startu KDE
zůstane jen tak cca 10-100 MB volné paměti. Chtěl bych
se zeptat:

1. Zda je normální, aby si systém + KDE
    vzali přes 900 MB (pozn. žádné zbytečné služby
    mi neběží).
  2. Zda se dá nějak optimalizovat čas spouštění
    některých často používaných aplikací (firefox, …)

Díky moc

normalne to nie je mne bere system a gnome + nejake programy (gaim, irc,…) cca 200MB

To jste cele spatne pochopil.

Podivam-li se vystup prikazu free, vidim cca toto:

$ free
             total       used       free     shared    buffers     cached
Mem:        514136     496688      17448          0      85168     171680
-/+ buffers/cache:     239840     274296
Swap:       506008        172     505836

Z toho plyne, ze skutecne pouzite pameti je 239MB a zbytek je cache a buffer. Linux vyuziva pokud mozno veskerou existujici RAM a do ni si odklada a bufferuje vsechno na co kdy sahl. Zahazuje to az kdyz si je jist ze to nepotrebuje, nebo kdyz zadna dalsi volna RAM neni. Takze v Linuxu vypada pamet stale plna. Pro vas je ale dulezity udaj bez buffer a cache.

Co se tyce KDE - Fedora je optimalizovana pro GNOME. Pri startu systemu se startuji dve sluzby ktere obstaravaji jakesi prednahrani nekterych casti systemu - tyto sluzby se jmenuji readahead. Jak jsem rekl, jsou optimalizovany pro GNOME. Teoreticky byste si je mohl upravit pro KDE, ale neni to jednoduche. Firefox je v tomto kroku zahrnut a mel by vam tak startovat pomerne rychle. Osobne ale tyhle sluzby mam vypnute, protoze zase az tak moc dobry mi vyber toho co prednahravaji nepripada. Mozna pokud je vypnete, budete mit po startu vice skutecne “free” pameti a start KDE se vam naopak zrychly. Ale to musite vyzkouset sam.