Při instalaci Feory 11 jsem při ručním rozdělování disků omylem odstranil rozšířený oddíl ntfs z Winu… Disk jsem neformátoval a partna se tak tváří jako volné místo, nevíte někdo jak tento oddíl obnovit z linuxu? potřebuji zachovat data a celý disk obnovit do ntfs…
Pokud si od tohoto spatneho kroku nic jineho neprovedl a pamatujes si, nebo je zrejme, kde ten oddil byl, pak staci v linuxovem fdisku vytvorit znovu onen oddil a jeho typ nastavit na ntfs. fdisk edituje jenom tabulku rozdeleni disku, nemeni obsah oddilu. To dela az formatovani, pripadne zapis dat.
Jeste jedna drobnost - nevim co je tady mysleno rozsirenym oddilem, ale pokud byl odstranen odkaz na “extended” oddil, muze to byt horsi - tady si nejsem jisty, zda tam rozsirena tabulka zustala… co sem psal plati pro standardni oddily disku v primarni tabulce.
A mohl by mi někdo přiblížit jak to fdisku udělat?? a bohužel ten oddíl je extended… tak to nějkak zkusím…
S extended jsem to pred casem zkousel a nepovedlo se mi to. Pokud neznas presne (!) rozlozeni disku (tedy cisla sektoru), napr. z vypisu pred zmenou, tak se ti to nejspis nepovede. Pokud o obnoveni opravdu stojis, pak prvni co udelej kompletni image disku. V linux
dd if=/dev/sda of=soubor_velikosti_disku_na_jinem_disku bs=512
a dlouho cekej.
I tak tedy zkus
fdisk /dev/<sda?>
prikaz m je help
ty chces
n - novy oddil disku
e - extended - partition number - je jedna ze 4 pozic v tabulce deleni disku, pokud mozno zvol puvodni pozici.
Pak musis zadat velikost - upozornuji ze windowsi fdisk a linuxovy fdisk muze vytvorit oddil jinak zarovnany, ale sahat na to windows fdiskem bych neriskoval.
Pak ti vypis “p” ukaze kde je extended oddil.
Dal jen strilim od boku - zapis si sektor/block (v nem by mela byt stara extended tabulka), vyskoc z fdisku prikazem q - bez zapisu.
Zazalohuj si nekam onen sektor prikazem dd seek nebo tak neco.
Znovu fdiskem vytvor extended oddil. Tentokrat zapis zmeny prikazem w.
Over v fdisku prikazem p jesli uz nahodou neni obsah extended oddilu videt. Pokud ne, asi se vytvorila prazdna extended tabulka… to nevim.
Vyskoc z fdisku a zkopiruj zpet puvodni sektor.
fdiskem “p” over jesli uz tam je neco videt…
Teoreticky to nebude problém… s fdiskem už jsem to prozkoumal a vím kde co je, ale pořád mě děsí to, že ta partition má sama o sobě 260GB a nemám kam to zálohovat. Nejde z toho disku vytáhnout jenom konkrétní soubory a složky? ty mají tak 100GB a na to už bych na druhym disku místo měl… jinak nevim kam to zálohovat…
Ještě mě napadlo, že bych mohl partition zformátovat(rychle) a pak to pomocí nějakého software obnovit na tom samém místě, jenom přece bych si usnadnil plno práce s nastavováním nových cest k přeinstalovanému software ve Winech(sekundární systém).
Rozhodne nic “rychle” neformatuj, tim by si jeste navic vymazal data o umisteni souboru. Pokud jsou kompletni struktury na disku zachovane, vsechno se odviji pouze od toho najit zacatek niti - tedy tabulku rozdeleni disku (tedy bude najit tu extended ktera tam nekde je, nebo ji vytvorit stejnou jaka tam byla fdiskem). Samozrejme muzes pouzit nejakou utilitu typu getdataback apod, ale ja ti to vrele nedoporucuji. Ve vetsine pripadu, kdyz si lide nejakym takovymto zpusobem “znici” data na disku, tak je lze obnovit inteligentnim zasahem ve 100% stavu. Pokud na to postves jakykoli software, bude to vzdycky jen horsi. Pokud o ty data opravdu stojis, nevidel bych jako zasadni problem koupit 300GB disk. Nakonec na zalohy ho muzes pouzivat i pozdeji, a dnes uz zalohovani na nic jineho nez druhy HDD nema smysl. Vytahnout konkretni slozky samozrejme nemuzes, dokud nevis ani kde zacina struktura dat na disku…
Ja na podobne veci pouzivam soft DATA SAFE RECOVERY, si bezi na WIN ale tam si vies aj konkretny subor a prekopirujes
ho na iny disk
díky moc, zkusim to všechno… když sem se ptal na to, kolik by stálo profi obovení dat, tak to bylo cca 2-3,5k… takže to udělam radši sám…
ak by to neslo potom jedine platene softy, daj info doma pozriem nazov, ten co mam mi urobil analyzu, ze nasiel 81 zmazanych urovni, no obnovit dokaze max do 4 urovne, no v lubovolnej kombinacii (teraz som to robil - zobral som
1, 2, 10, 46 uroven podla kapcity ktore nasiel s cim vie robit)
Zapomeň na “placené softy”.
Slyšeli jste někdy o aplikaci testdisk?
Je standardně téměř na každém záchranném Live CD:
http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk_Livecd
Mrkni se na kompletního průvodce:
http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk_Step_By_Step
Pro ten program je to prkotina. NTFS si zálohuje MBR.
Zajimave, este tak kdyby tam byl inteligentni editor patition table…
hm, tak zkoušim ten test disk, ale nemůže mi to najít ten extended oddíl… nechápu proč… potřebuju zkrátka jenom obnovit tabulku s rozdělenim disků tak, aby obsahovala ten oddíl extended a nemusel sem to formátovat, potřebuju z toho vytahat data… 25GB hudby a cca 10filmů Xvid i DivX(60GB?)… ale tak když by se povedlo obnovit tu tabulku, tk musí fungovat celý disk normálně…
Ano, podle me staci obnovit tu tabulku, bohuzel se potvrzuje moje tvrzeni ze zadnemu SW neverim, ze to umi, resp. udela spravne. No… a co se tyce toho obsahu, tak zrovna takovy bych za kriticky nepovazoval …ze… tedy pokud se nejedna o vlastni produkci.