Nvidia -> černá obrazovka

Zdravím,
potřeboval bych od zkušenějších poradit s grafikou.

Info:
Systém: Fedora 12
Prostředí: Gnome
Grafika: Nvidia 6600GT

Nainstaloval jsem Fedoru a aktualizoval. Všechno normálně fungovalo, ale zjistil jsem, že grafika jede na software. Podle návodu na wiki (http://wiki.fedora.cz/doku.php?id=navody:prirucka:hardware) jsem nainstaloval oficiální Nvidia ovladač z repozitáře pro Fedoru. Celý postup instalace proběhl v pořádku, tak jsem restartoval systém. Objevilo se logo načítání systému Fedora a potom černá obrazovka. Grafika nejde, ale system není zamzlý, dá se přepnout do konzole. Prozatím jsem zvolil při bootu predchozí kernel, ale potřeboval bych poradit, jak to vyřešit, aby mi fungovala grafika naplno.

Generoval jsi i ramdisk jak je v příručce? S nvidií se určitě při bootu nezobrazuje logo Fedory, pouze ta tříbarevná čára.

Generování nového inicializční ramdisku
mv /boot/initramfs-$(uname -r).img /boot/initramfs-$(uname -r)-nouveau.img
dracut /boot/initramfs-$(uname -r).img $(uname -r) 
Povolení ovladačů v SELinuxu (pokud je zapnut)
setsebool -P allow_execstack on 

Ano, všechno jsem dělal podle návodu. Zjistil jsem, že chyba je nejspíš v přítomnosti obou ovladačů (nouveau a nvidia). Config soubory se nastavily na nvidia driver, ale pořád startuje nouveau, takže proto to nejde. Už fak nevim co s tím zkoušel jsem i podle eng návodu dát nouveau do blacklistu, ale nvidia stejně nejede nahodí se asi vesa a systém najede, ale nvidia ovladač prostě nemůžu přinutit startovat…

Jestli mas problemy s nouveau zkus tohle

yum erase xorg-x11-drv-nouveau
mv /lib/modules/$(uname -r)/kernel/drivers/gpu/drm/nouveau/nouveau.ko /lib/modules/$(uname -r)/kernel/drivers/gpu/drm/nouveau/nouveau.txt
mv /boot/initramfs-$(uname -r).img /boot/initramfs-$(uname -r)-nouveau.img
dracut /boot/initramfs-$(uname -r).img $(uname -r)

@vain
nVidia zobrazi Fedora logo pri bootu. akorat se musi nastavit extra parametr v grubu. Napr:

kernel /vmlinuz-2.6.31.12-174.2.3.fc12.x86_64 ro root=/dev/mapper/vg_fl01-lv_root_fl01 LANG=en_US.UTF-8 SYSFONT=latarcyrheb-sun16 KEYBOARDTYPE=pc KEYTABLE=us rhgb quiet vga=0x31b
“vga=ask” to ukaze seznam podporovanych nastavenich a muzes zkusit ktery funguje. 0x31b = 1280x1024 jestli si pamatuju dobre.

FL

@vain
nVidia zobrazi Fedora logo pri bootu. akorat se
musi nastavit extra parametr v grubu. Napr:

kernel /vmlinuz-2.6.31.12-174.2.3.fc12.x86_64 ro
root=/dev/mapper/vg_fl01-lv_root_fl01
LANG=en_US.UTF-8 SYSFONT=latarcyrheb-sun16
KEYBOARDTYPE=pc KEYTABLE=us rhgb quiet vga=0x31b
“vga=ask” to ukaze seznam podporovanych
nastavenich a muzes zkusit ktery funguje. 0x31b =
1280x1024 jestli si pamatuju dobre.

FL

To já vím, tuším že u Fedory 10 jsem to měl i zaplé (nebo 11, kde že to byl poprvé plymouth?), ale dnes mě to už nějak nebere - resp. to není tak pěkné jak u té desítky, abych to zapínal.

@vain - To souhlasim ze to neni tak hezky. Urcite to neudela takovy dojem jako predchozi verze.

Plymouth

Colour depth 640x480 800x600 1024x768 1280x1024 1400x1050 1600x1200
8 (256) 769 771 773 775
15 (32K) 784 787 790 793
16 (65K) 785 788 791 794 834 884
24 (16M) 786 789 792 795

kernel /boot/vmlinuz-2.6.33.5-124.fc13.i686.PAE ro root=UUID= …KEYTABLE=cz-us-qwertz rhgb quiet vga=795
initrd /boot/initramfs-2.6.33.5-124.fc13.i686.PAE.img

Ahojda.
Poslednich par dni se neuspesne snazim vyresit problem se svoji nvidiou. Zajimave na tom je, ze jsem ji pri prvni instalaci F12 v pohode rozjel sam podle mistniho navodu, ale ted to ne a ne fungovat.
Kdyz nainstaluju ovladac z RPMfusion a udelam ramdisk tak pri bootu dostanu cernou obrazovku a nekdy se ani prepnout do konzole nedari. Zkousel jsem instalovat kmod-nvidia s PAE i bez PAE a nic.

Po nove instalaci systemu (tedy nyni) mam v xorg.conf pouze toto:

Section “Device”
Identifier “Videocard0”
Driver “vesa”

Moje karta je GeForce 7600GT

Co tam mam po instalaci ovladace to fakt nevim protoze uz se tam nedostanu :-).
Rad bych si s tim nejak pohral, bohuzel ale nevim jak svuj system zachranit po spatne instalaci ovladace… takze zatim to pouze umim cele preinstalovat (a to zere dost casu).

Pokud nekdo vi cim by to mohlo byt, prosim dejte mi vedet. Treba jsem nekde prehldl nejakou malickost. Rad dodam dalsi informace o systemu. Nebo by se alespon hodila nejaka rada ohledne toho jak si po chybne instalaci ovladace grafiky muzu zprovoznit system jinak nez reinstalaci. Tim bych ziskal mnohem vic moznosti jak se v tom pohrabat.

Mam zaroven i podezreni ze se muze jednat o chybu v HW. Pri bootovani mam na prvni obrazovce (tam kde se leze do BIOSU) pres obrazovku bile vertikalni prerusovane carky. ( i kdyz pak by karta asi nejela uplne a bylo by jedno s jakym ovladacem)

Jsem otevren vsem pokusum a klidne to cele preinstaluju jeste desetkrat abych tomu prisel na kloub xD. Stejne budu preinstalovavat az prijde F14, takze to neresim.

Dekuju vsem za snahu pomoci.

Potrebujes se dostat do textove konzole. Jak se prepnout z grafickeho rezimu, pripadne jak primo nastartovat textovy rezim je popsano v zdejsi “Prirucce uzivatele”. Pak treba s pomoci Midnight commanderu pohodlne prohlednes logy, konfiguraky, pomoci yum vse vratis zpet atd.
To, ze zkousis instalovat kmod-nvidia s PAE i bez PAE svedci o tom, ze nevis zcela presne co delas. Nejdrive to nastuduj v prirucce, pripadne se zeptej na nejasnosti.

Jak se dostat do konzole vim, prirucku jsem cetl. Postup instalace taky delam krok za krokem podle ni. PAE i non-PAE jsem zkousel jako zoufaly pokus typu “co kdyby nahodou”. Jinak si celkem verim v tom ze nezkpiruju do konzole prvni prikaz kterej uvidim, ale napred popremejslim :-).

Co se zachrany systemu po chybne instalaci ovladace tyce… jestli jsem to spravne pochopil tak:

1. pokud mi ani po prepnuti do konzole nejde obraz tak jsem proste v haji. (jedine zachranne CD nebo reinstall)
  2. pokud obraz jde (coz diky bohu vetsinou ano), tak mohu projet /var/log/yum.log a zpetne odebrat vsechny nainstalovane baliky a pripadne zmenit xorg.conf do puvodni podoby.
  3. domnivam se ze bude asi take potreba udelat zase novy ramdisk (opravte mne pokud se mylim)

Potom reboot a mel be normalne najet Gnome…

Vi nekdo jak by to mohlo byt s tou zminovanou chybou hardware? Myslite ze je mozne ze to nejde kvuli ni? Pred par mesici jsem opravdu ovladac nainstaloval podle navodu bez problemu… Ale je take mozne ze to ted nejde jen s novejsi verzi jadra.

Po poslední aktualizaci jádra na 2.6.34.7-61.fc13.x86_64 z 19.10. mám stejný problém. Grafika s ovladačem nvidia nenaskočí (karta EN8500GT MAGIC). Navíc se v záhlaví logu při bootování nové i starší verze jádra objevilo toto :
Spouštění udev: udevd[475]: SYSFS{}= will be removed in a future udev version, please use ATTR{}= to match the event device, or ATTRS{}= to match a parent device, in /etc/udev/rules.d/50-euvccam.rules:1

udevd[475]: SYSFS{}= will be removed in a future udev version, please use ATTR{}= to match the event device, or ATTRS{}= to match a parent device, in /etc/udev/rules.d/50-euvccam.rules:2

udevd[475]: SYSFS{}= will be removed in a future udev version, please use ATTR{}= to match the event device, or ATTRS{}= to match a parent device, in /etc/udev/rules.d/50-euvccam.rules:3

udevd[475]: SYSFS{}= will be removed in a future udev version, please use ATTR{}= to match the event device, or ATTRS{}= to match a parent device, in /etc/udev/rules.d/50-euvccam.rules:4

udevd[475]: SYSFS{}= will be removed in a future udev version, please use ATTR{}= to match the event device, or ATTRS{}= to match a parent device, in /etc/udev/rules.d/50-euvccam.rules:5

udevd[475]: SYSFS{}= will be removed in a future udev version, please use ATTR{}= to match the event device, or ATTRS{}= to match a parent device, in /etc/udev/rules.d/50-euvccam.rules:6

udevd[475]: SYSFS{}= will be removed in a future udev version, please use ATTR{}= to match the event device, or ATTRS{}= to match a parent device, in /etc/udev/rules.d/50-euvccam.rules:7

Se starší verzí jádra je grafika funkční.

IPl: a co všechno se ti nainstalovalo při aktualizaci? Nainstaloval se ti i kmod-nvidia-2.6.34.6-61? Pokud ne doinstaluj, objevil se v rpmfusion až nedávno.

Dnes jsem v textovém módu kmod-nvidia odinstaloval, po restartu jsem napsal “yum install kmod-nvidia”. Ovladač se nainstaloval - po restartu stejný výsledek, tj. grafika nenaběhne. Bylo to tak pokaždé, když se změnilo jádro a nebyl ve stejnou dobu aktualizace k dispozici ovladač.

Na balíček akmod-nvidia už všichni zapomněli? Ten se hezky postará o kontrolu a případné vytvoření modulu kmod-nvidia pro právě spuštěnou verzi kernelu během bootování.

JX napsal(a):

Na balíček akmod-nvidia už všichni zapomněli?
Ten se hezky postará o kontrolu a případné
vytvoření modulu kmod-nvidia pro právě
spuštěnou verzi kernelu během bootování.

Diky za tip JX, tomu rikam konstruktivni post. Vic infa se da pak dohledat zde:

http://www.fedoraforum.org/forum/showthread.php?t=190223

JX napsal(a):

Na balíček akmod-nvidia už všichni zapomněli?
Ten se hezky postará o kontrolu a případné
vytvoření modulu kmod-nvidia pro právě
spuštěnou verzi kernelu během bootování.

Hmm… kdyby jen zapomněli, já o něm třeba ani nevěděl :wink: Díky za info, juknu na něj.

S modulem k nvidii byl skutecne s poslednim jadrem problem protoze nebyl odpovidajici k novemu jadru k dispozici. Zda to ovsem zpusobuje problemy puvodniho tazatele to nevim. Bile pruhy pres obraz uz v BIOSu budou tezko omluvitelne ovladacem ve Fedore - je ovsem potreba zkusit, ze tam jsou i v pripade ze pocitac vypnu, vyndam ze zasuvky, chvili pockam a pak nastartuji. Pokud i po teto operaci jsou na obrazovce BIOSu artefakty, pak bych jeste pro jistoto zkusil jiny monitor, nebo jinou kartu, ale na zdravy HW to nevypada.

Jinak co se tyce toho nefunkcniho kmod-nvidia, vetsinou pokud neni aktualni, jeho funkci prevezme ovladac noveau. Ac musim rict, ze doposud u me fungoval celkem obstojne, s posledni verzi kernelu jsem mel na obrazovce neruznejsi barevne zazraky, rozhasene fonty a zrneni. Proto si zrejme tolik lidi vsimlo, ze kmod-nvidia neprisel vcas.

Ty chyby v pravidlech UDEV jsou nepodstatne, informuji o tom, ze jista konstrukce pravidel nebude v budoucnu fungovat - a je to zrejme chyba toho kdo pripravuje balik udev pravidel.