nvidia a prelink

Rád bych se podělil o zkušenost s originálními ovladači NVidia ve Fedoře 16. Pokud tady toto téma již někde bylo zmíněno, prosím administrátory ať tento můj příspěvek smažou. Už podruhé (na dvou rozdílných PC) jsem narazil na problém, že přestalo být možno spustit systémové nastavení (System Settings z menu vpravém horním rohu GnomesHellu). Kursor se točil a nic se nedělo. Pokud jsem totéž spouštěl z terminálu, končilo to neoprávněným přístupem do paměti. Výsledkem bylo, že uživatel nemohl nastavit klávesnici, pozadí, nic. Scela zásadní nepoužitelnost Fedory jsem snažil řešit hledáním na webu, ale nic jsem nenašel. Rovněž žádný záchytný bod v logu, selinuxu, strace…
Původ chyby jsem nakonec identfikoval v poškozených knihovnách ovladače nvidia. Poškození způsobuje prelink. Takže po reinstalaci nvidia ovladačů vše funguje - do doby, než cron spustí prelink a zmrší knihovny. Je zapotřebí vytvořit v adresáři /etc/prelink.conf.d/ soubor nvidia a v něm dát nvidii na blacklist: “-b /usr/lib/nvidia” a “-b /usr/lib/vdpau”. Nevylučuji, že poškození knihoven prelinkem je odpovědné i za další problémy, které jsou u originálních ovladačů nvidie zmiňovány.

To je myslim velice zajimave zjisteni. Drive jsem take obcas pouzival nvidia ovladace (ted uz nouveau pro me ucely staci), a zkousel jsem je i ted, ale dely se s nimi podivne veci, takze mozna je toto pricina. Doporucoval bych to nahlasit do RPM fusion - aby upravili balik a pripadne pridali toto pravidlo. Ve Fedore se tim asi jinak nikdo zabyvat nebude, pokud to neni chyba nejakeho globalnejsiho dosahu. Pripadne se muzes zkusit obratit primo na Jakuba Jelinka jakub zavinac redhat.com, ktery je autorem prelinku (aspon podle manualu).

teď, kdy už vím v čem byl problém, jsem na netu našel odkazy na podobnou zkušenost, většinou velmi emotivní. Často radili prelink -ua a pak celý ten prelinkovací bazmek odinstalovat. Otázka je, zda je ten prelink skutečně takovým přínosem, aby musel být defaultně nainstalován. U počítačů, které se nevypínají (servery nebo desktopy, které se uspávají) je prelink IMO zbytečnost (stejně jako plymouth a podobné moderní nesmysly). Z diskusí plyne, že jedinné faktické positivum prelinku je rychlejší první start Firefoxu :slight_smile:
Ve Fedoře se tím nebudou zabývat zcela jistě, tam každý “nedostatek” uzavřených ovladačů berou jako argument pro open source ovladače.
Autora prelinku se pokusím zeptat, ale problém bude zřejmě obecnější - například skype má taky zakázaný prelink (soudě podle souboru v /etc/prelink.conf.d). Znamená to, že pokud používám aplikaci která nepochází přímo z distribce, může být prelinkem ohrožena? To nezní dobře, protože některé takové aplikace musím provozovat a dopátrat se posléze důvodu proč třeba nefungují je obtížné a pro BFU nemožné.
Vidím tady potenciální problém, který znevýhodňuje Fedoru v případě nějakého reálného nasazení. Myslím, že by to měl být zájem lidí z Fedory, aby vymysleli a implementovali mechanismus, který zabrání prelinkovat binárky a knihovny aplikací, ketré nejsou z distribuce nebo nejsou otestovány.

Priznam se, ze prelink jsem nikdy moc neresil - pouze si pamatuju, ze mi to vzdy zvedne load. Tak si nejsem jist jesli usetreny casu pri startu pak zase nesezere vykon pri tom prochazeni celeho OS. Celkem bych rad vedel jesli to ma jeste nejaky hlubsi vyznam - manualovou stranku jsem cetl, ale nic moc jsem se tam nedozvedel.