Ok, zkoušel jsem hledat nějáký příspěvek který by se zaobíral tímhle problémem ale nic.
Takže mám dva disky: jeden s Win XP, druhý FC5.
Instalace FC5 na onen druhý disk proběhla v pořádku, vysunul jsem CD a rebootoval. Po instalaci mě to hodilo do Win XP. Myslel jsem, že FC5 instaluje ten prográmek, který mi dá na výběr, jaký systém chci startovat.
Tak sem šel do biosu a nastavil jako bootovací disk s FC5. Při startu než cokoliv začne se objeví nápis “NTLDR is missing. Press Ctrl+Alt+Del to reboot”
Myslel jsem, že instalace bude jednodušší, není to první problém na, který jsem narazil, naštěstí lidé na tomhle fóru jsou ochotní a zatím jsem díky vám vyřešil každý problém, proto doufám, že mi poradíte i tentokrát. Děkuji.
teď me ještě napadá, neměl bych ten oddíl nastavit na active? já nevím asi hloupá otázka, ale teď se bojím dělat jakékoliv změny, doufám že chyba není hardwareová.
tak jsem zkusil změnit ten oddíl označený * (soubor systémů ext3) na active, při bootování mi to napíše “Chyba při spouštění operačního systému”… Partition magic mi ještě ukazuje jeden oddíl se souborovým systémem type8e, tak nevím jestli mám tento také přepnout na active.
poradí mi někdo?
v dokumentaci jsem si přečetl, že by instalace měla nabídnout nainstalování boot loaderu, ale vůbec nic takového mi instalace nenabízí. dá se nějak dodatečně nainstalovat? co s tím můžu dělat?
To je divné, instalace nabízí pokud si pamatuju následující volby instalace zavaděče - instalovat: Grub, nebo Lilo, nebo Neinstalovat zavaděč. Možná jste zaškrtl Neinstalovat zavaděč. Zaškrtněte Grub.
Kromě toho se vám nabídne nastavení předvolby bootování: “Fedora” a “Other” “Other” budou ve vašem případě windowsy, takže si text můžete upravit třeba na “Windows”. To nemá s funkčností nic společného. Všechno ostatní si ale u zavaděče dobře rozmyslete, je to vyjma nastavení diskových oddílů (a volby, který formátovat a který nikoli) jedna z nejkritičtějších fází instalace.
Pokud vám tady nikdo neporadí nic lepšího (mě berte jako laika), doporučuju vrátit nastavení BIOSu do původního stavu a provést novou instalaci. Data přece ve fedoře ještě žádná nemáte, takže přeinstalovat ji bude méně práce, než čachrovat se zavaděčem a riskovat při tom, že se nakonec nedostanete ani do windowsů. Pokud vím, tak zavaděč linuxu přepíše zavaděč windowsů, a musel byste to potom napravovat záchranným CD.
tak jo, zkoušel jsem instalovat znovu FC5, bohužel nic, zde je popis mé instalace
1, bootování z dvd, příkazový řádek kde zadám “linux vesa” (mám ATI kartu, jedině takhle spustím grafickou instalaci)
2, spustí se mi anaconda, úvodní obrazovka, dám next
3, vyberu si jazyk a klávesnici
4, mám na výběr jestli chci instalovat nebo aktualizovat Fedoru, jelikož už předtím jsem se o instalaci FC5 pokoušel
5, nastavení disků - dám “remove linux partitions on selected drives and create default layer” abych odstranil předchozí instalaci, disky mám následující
hda: disk s win xp
hdc: disk s FC5 - zaškrtnu pouze tento
6, nastavím síťová zařízení
7, nastavím heslo pro roota, načte se informace o instalaci
8, výběr sady programů, kontroluje se závislost mezi balíčky
9, obrazovka vyzívající ke kliknutí pro zahájení instalace
10, provádí se instalace, ke konci si všimnu že se zobrazí “instaluji zavaděč systému” - mohl by to být grub?
11, restart počítače
12, najedu do biosu a změním bootování z DVD romky na disk hda
13, startují XPčka
a nefunguje… zvláštní koukal jsem se do dokumentace ale ta obrazovka s výběrem bootování se mi vůbec nezobrazí…
Nechce se mi číst celou diskuzi, ale myslím, že váš problém není způsoben Linuxem. Tuto hlášku vyhodí Windows, když na disku chybí soubor “ntldr”, který je třeba ke startu Windows.
Pokud se nedostanete do GRUBu (Lilo nedoporučuji), zkuste jej z nějakého Live CD nainstalovat znovu (grubinstall).