NTFS a full duplex

Mám dva problémy, které jsou asi pro každého hračkou… bohužel se tím zatím prokousávám, tak se omlouvám.

První dotaz je na nastavení síťové karty. Musím mít nastaveno na ni 10 full duplex jinak by mi nešel net (mám něco s kabelem tak to musím nastavovat i ve windows jinak se to pořád odpojuje a připojuje, v linuxu je pořád odpojeno)

použil jsem příkaz : ethtool -s eth0 autoneg off speed 10 duplex full

jenže to po restartu padá a musím vždy znovu psát příkaz. Nevíte někdo kde se to dá nastavit na pořád a nebo jak udělat aby se to již uložilo ?

Druhý problém mám s NTFS.
nainstaloval jsem vše podle příručky a když to nastvuji ručně a spouštím tak to funguje. Ale když jedu podle bodu pro automatické spuštění ntfs tak se nic neděje. Nemám gedit tak to edituji ručně přes kwrite (pro 3g ovladač). Můžete mi někdo doplnit co by tam mělo být správně v fstab?

můj fstab:
LABEL=/1 / ext3 defaults 1 1
devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0
tmpfs /dev/shm tmpfs defaults 0 0
proc /proc proc defaults 0 0
sysfs /sys sysfs defaults 0 0
LABEL=SWAP-hda3 swap swap defaults 0 0
/dev/hda1 /media/windows ntfs-3g rw,nls=utf8,umask=0000 0 0

návod z webu :
Předpokládejme, že oddíl se systémem souborů NTFS se nachází na /dev/hda1 a že přípojným bodem je /media/windows. Nejprve zazálohujte soubor fstab

cp /etc/fstab /etc/fstab_backup

a otevřete ho pomocí textového editoru

gedit /etc/fstab

Používáte-li kmod-ntfs, přidejte na konec souboru řádek

/dev/hda1 /media/windows ntfs ro,nls=utf8,umask=0222 0 0

Pokud používáte ntfs-3g, přidejte na konec souboru řádek

Uložte soubor fstab.

Poznámka: Soubor fstab musí vždy končit prázdnou řádkou - v opačné případě bude systém hlásit chybu.

Co se prikazu “ethtool -s eth0 autoneg off speed 10 duplex full” tyce, ulozte ho do souboru “/nejaka_cesta/setup_duplex” pomoci

su
(heslo superuzivatele)
gedit /nejaka_cesta/setup_duplex
(vlozte a “ethtool -s eth0 autoneg off speed 10 duplex full” a ulozte)
chmod 555 /nejaka_cesta/setup_duplex

Dale vytvorte symbolicky link

ln -s /nejaka_cesta/setup_duplex /etc/rc3.d/S99setup_duplex

Timto byste mel mit zajisteno, ze skript setup_duplex bude pokazde spusten pri zavadeni systemu. Za chvili se Vam jeste podivam na to NTFS.

A ted k tomu NTFS. To je muj plne funkcni fstab

LABEL=/ / ext3 defaults 1 1
devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0
tmpfs /dev/shm tmpfs defaults 0 0
LABEL=/home /home ext3 defaults 1 2
LABEL=/tmp /opt ext3 defaults 1 2
proc /proc proc defaults 0 0
sysfs /sys sysfs defaults 0 0
/dev/hda10 swap swap defaults 0 0
/dev/hda1 /media/windows_c ntfs-3g rw,nls=utf8,umask=0000 0 0

Vas problem spociva v radce

LABEL=SWAP-hda3 swap swap defaults 0 0

Tato radka je totiz spatne (nespecifikuje soubor zarizeni disku, na kterem se swap nachazi). Nahradte ji radkou odpovidajici radkou z meho fstab (musite nahradit hda10 diskem hda3) a vse by melo fungovat. Pri soucasne konfiguraci se interpretace fstab zasekla prave na tomto radku a na radek

se jiz nedostalo. Chyba tedy dle meho nazoru neni v prirucce ale ve Vasem fstab.

Macky

V linuxu je spousta veci jak neco delat. Tu co popsal macky na spusteni ethtool je samozjreme taky spravne, ja osobne bych ale preferova pridat tento prikaz jednoduse to /etc/rc.d/rc.local. Tedy

kwrite /etc/rc.d/rc.local
a mezi komentar a prikaz touch pridejte onen “ethtool -s eth0 autoneg off speed 10 duplex full”. (Mimochodem pokud mate modem od UPC tak problem je v kombinaci modemu a sitovky, nikoli v kabelu.)

Co se tyce NTFS, tak tady se jako macky nemyslim, ze je problem v definici swapu. Ten muze byt stejne jako jakykoli jiny svazek definovan svym LABEL. Nekdo tady tento problem uz popisoval a jesli se nepletu zaver byl, ze se jedna o problem se SELinuxem. Takze vypnout SELinux.

Macky : Tak udělal jsem vše co jste radil pro sitovku a vse problěhlo korektně, ale po restartu se příkaz zase nespustil. Ještě jsem to ověřoval v grafickém menu a všechnz soubory i řádky jsou ok.

ohledně ntfs když jsem změnil řádek se swapem, tak vždy po ukončení mi naskáče spousta chyb a při novém spuštění mám u mountingu hda1 selháno

jinak nemyslím si, že je chyba v návodu naopak vím, že je to u mě :wink:

Covex: zajímavé ohledně toho upc, je to tak mám upc modem napojen do routeru od U.S. Robotics a z něho přívod na dfi (síťovka nvidia integrovaná). Jsem jedinej co má z dalších dvou uživatelů problém, ale projevuje se to i když napojím nějaký notebook či jiné pc (jestliže nesnížím na 10 half duplex či full tak to nejde).

ohledně dalších rad jsem to nastavil ale už tři hodiny upgraduji celou fedoru tak hned dám vědět jak pomohlo toto.

Oběma ale předem děkuji a omlouvám se ya lama dotazy :wink:

Tak konečně dokončeno a po restartu již nepíše chyby při ukončování. Po novém spuštění mám na úvodní stránce (před přihlášením když startují růyné procesy… nevím kde se to ukládá abych to sem postnul), tak mám selháno u položky : připojuji lokální systémy souborů. A jště u hda1 tam yase skočí chyba že ntfs neni podporováno a vypusuje tam toho mraky o nějakém ovladači pro linux a vistu. Po spuštění již funguje ethtool ale ntfs ještě stále vzdoruje :wink:

jinak selinux jsem vypl a nic

Tak ta chyba je tady (vyfotil a přepsalnenašel jsem do jakého logu se ukládá) :

Připojuji ostatní systémy souborů: $LogFile indicates unclean shutdown (0, 0)
Failed to mount ‘/dev/hda1’: Operace není podporována
Mount is denied because NTFS logfile is unclean. Chose one action:
Boot Windows and shutdown it cleany, or if you have reovable
device then click the ‘Safely Remove Hardware’ icon in the Windows
taskbar notification area before disconnecting it.
Or
Run ntfsfix version 1.13.1 on Linux unless you have Vista.
Or
Mount the NTFS volume with the ‘ro’ option in ready-only mode.
SELHALO

Do noveho systemu budete muset opet nainstalovat ntfs-3g. Co se toho chyboveho hlaseni tyce, tak to vypada, ze se Linux domniva, ze system souboru NTFS neni v poradku. Zkuste proto nabootovat do Windows a tam pres nejaky nastroj opravit ntfs. Detaily Vam bohuzel neporadim, protoze s Windows se setkavam pouze v praci a tam mi administrator nedovoli si ani zmenit pozadi pracovni plochy (zrejme maji strach, abych neporusil eticky kodex zamestance :slight_smile: natoz pak neco kuchtit se systemem souboru. Dale bych Vas upozornil, ze fstab musi koncit prazdnou radkou - tato drobnost me sveho casu take docela potrapila…

Macky

no to jsem samozřejmně zkusil :wink: jenže bych řekl, že to má něco dočinění s novým jádrem. Nejde mi teď ani manuálně to spustit, píše to to samé co jsem psal. Disk jsem prověřil ale stejně a je v pořádku. Někde jsem tzto problémy našel i na webu ale řešení ne a ne

Mohl bych se zeptat, jakou mate distribuci a jadro? Ja mam FC6 a jadro 2.6.20-1.2933 a vsechno mi funguje bez problemu…

Macky

původně 2.6.18-1.2798
nyní 2.6.20-1.2933

jinak kdzž dám do příkazu místo rw na ro tak je všechno vpořádku (krom toho že neni funkce write). Dokonce to funguje automaticky. Tak nevím co se aktualizovalo, že by to vyřadilo funkci write.

jinak ve slaxu ntfs funguje bey problémů, takže disk je vpořádku určitě.

No podle me v tom pripade mate nainstalovany kmod-ntfs a nikoli ntfs-3g.

Tak nechápu ale dneska jsem jen ykusil nejdříve manuálně příkaz pro ntfs-3g s rw a šel a pak i po úpravě fstab přepsání ro na rw a už vše funguje… Nic jsem proto neudělal ani neyměnil. Co nešlo včera dnes jde. Jediné co přibylo tak se dohrály aktualiyace 6 (meyi nimi i yum), tak nevím…

Tak či tak oběma děkuji za trpělivost. Ještě bude trvat než okno smažu zpaměti a vštípím si linux

Jen doufam ze to bude fungovat i zitra… jedna z veci, ktere jsem vzdy povazoval v Linuxu za vyhodu bylo, ze kdyz neco zacalo fungovat - a vedel jsem proc - tak to pak uz fungovalo porad. Jak neco zacne fungovat samo, je to podezrele.:slight_smile: