ntb druhy monitor s vetsim rozlisenim nezli ma prvni

Dobry den,

mam notebook HP compaq nc6120 …snazim se rozchodit externi monitor s rozlisenim 1600x1200 bohuzel se mi to stale nedari. Kdyz nastavim hodnotu pro promarni monitor 1600x1200 a restartuju xorg tak se stejne zapne v rozliseni 1400x1050 coz je nativni rozliseni notebooku. Kdyz hardwarove prepnu pouziti ext. monitoru tak se do vyssiho rozliseni neprepne :frowning:

dovede mi nekdo poradit?

Diky
Mastix

Zkuste zmacknout Ctrl+Alt+plus nebo minus. Pokud karta rozliseni podoruje melo by byt mozne rozliseni menit.

Pripadne si zkuste pustit kradrtray a prepnete si rozliseni.

No tak si jednoduse nadefinuj dva monitory, karty, obrazovky a jejich pouzití v xorg.conf. Já to pouzívám trochu jinak,ale budes to mít podobne. Já na panelu NB 1280x800 a k NB zároven pripojen ext. LCD 1440x900. Pouzívám KDE a mám tedy dve nezávislé pracovní plochy se vsím vsudy. V zásade ja to asi takto

Section “ServerLayout”
Identifier “Multihead Layout”
Screen 0 “Screen0” LeftOf “Screen1”
Screen 1 “Screen1” 0 0
InputDevice “Mouse0” “CorePointer”
InputDevice “Keyboard0” “CoreKeyboard”
InputDevice “Synaptics” “AlwaysCore”
Option “Xinerama” “off”
EndSection

Pak definice obou panulu jako Monitor0 (na NB) a Monitor1 (ext. LCD)
Následne definice graf. karty jako Videocard0 a Videocard1 a uplne nakonec definice Screen0 (1280x800) a Screen1 (1440x900). Nezminuji polozky jako mys, apod. Mezi plochami precházím mysí pres pravý okraj na LCD a zpet pres levý okraj LCD na panel NB. Tot asi tak vse. Samozrejme jde nadefinovat i klonování obrazovky , apod. Jen doufám, ze jsem dobre pochopil dotaz :slight_smile: