dobry den, mam na dns serveru (fedora 9) povoleny update {any;} a zatim bez klice… kdyz spustim nsupdate (z lokalu i z remote pc) tak to zahlasi chybovou hlasku: “update failed: NOTAUTH” (bez jakekoliv zavorky zatiim), do dns logu (named.run) se nic nezapise [named verze: 9.5.0b2] priklad:
nsupdate
server 192.168.0.1
zone domena.zone
update add polozka 60 A 192.168.0.5
send
update failed: NOTAUTH
Pust si named ve verbose rezimu. Pokud ti ani potom zdanlive nic nevypise, znamena to, ze se ke cteni domenove konfigurace vubec nedostal. Zkus pomoci dig a jeho mnoha parametru, jesli ti napr. funguje axfr, nez zacnes pokusy s update. Co selinux, v jakem je stavu?
axfr mi snad funguji (na slave dns se zony prekopiruji a dopredne i zpetne vyhledavani funguje), selinux: disabled, a verbose rezim jestli je to tohle tak: http://php-testing.wz.cz/soubory/nsupdate_debug.gif jinak dekuji za pomoc
Podle me musis nejdriv kontrolovat, ze mas domenu spravne nadefinovanou. Zkus si domenu projet pres dns sleuth http://atrey.karlin.mff.cuni.cz/~mj/sleuth/ a pokud mozno oprav vsechny varovani a chyby.
To co ti vypise sleuth na locale ovsem taky neni prilis pekne. Na prvnim obrazku mas napsano, ze mas v nazvech domen nepovolene znaky, druhy ukazuje serial 0, coz podle me neni dobre, ac to teoreticky muze fungovat.
ta domena neni moje ja ji mam u sebe na localu proto jsem ten sleuth stahoval k sobe. A s tim znakem v nazvu domeny… to je divny… zkousel jsem prepsat treba $TTL 1D na $TTL 1234 nebo pridat IN do zaznamu apod ale nic lepsiho me uz nenapada zonovy soubor se mi zda v poradku, pokud tam neni nejaka logicka chyba ale kontroloval jsem ho nekolikrat. kdyztak http://php-testing.wz.cz/soubory/schovany-invalid_charakter.gif pac opravdu uz netusim.
Aha… tak toje misintepretace, ten vystup ze sleuthu hlasi ze je spatne jmeno “/var/…reverse” protoze jako parametr nemuze byt cesta k tomu souboru ale zrejme jen domena ci tak neco.
aha, tak sem to opravil a vysledek pokud necham defaultni hostname (PC1) je :
[z prikazu: ./sleuth sssvt.cz PC1 195.25.25.1 > /sleuthcheck2.txt]
Starting zone checks for sssvt.cz
Checking zone name
Checking existence of zone
Checking NS records
-> sssvt.cz. 1000 IN NS server1.sssvt.cz.
Error: Each domain should have at least 2 nameservers [RFC1912/2.8]
Checking nameserver authority and synchronization
Error: Unable to resolve pc1: SERVFAIL
Error: Nameserver pc1 doesn’t have any valid A records
Probing name server server1.sssvt.cz (195.25.25.1)
Decided to use pc1 (195.25.25.1) for zone check
Checking whether pc1 knows an A record for its own name
Error: Unable to resolve pc1: SERVFAIL
Error: no matching A record found
Checking whether pc1 is able to reverse-map its own IP address
Checking connectivity with other nameservers
Error: Unable to resolve www.ucw.cz: SERVFAIL
Warning: pc1 is unable to resolve www.ucw.cz (maybe it’s non-recursive)
Error: Unable to resolve atrey.karlin.mff.cuni.cz: SERVFAIL
Warning: pc1 is unable to resolve atrey.karlin.mff.cuni.cz (maybe it’s non-recursive)
Warning: pc1 is unable to resolve www.google.com (maybe it’s non-recursive)
Checking mapping of localhost
Fetching zone data for sssvt.cz
Parsing zone data
Checking consistency of zone records
sssvt.cz. 1000 IN MX 10 server1.sssvt.cz.
Warning: Suspicious TTL value
sssvt.cz. 1000 IN A 195.25.25.1
sssvt.cz. 1000 IN SOA server1.sssvt.cz. admin.sssvt.cz. (
1 ; Serial
86400 ; Refresh
3600 ; Retry
604800 ; Expire
10800 ) ; Minimum TTL
Hostmaster e-mail address is admin@sssvt.cz
-> sssvt.cz. 1000 IN MX 10 server1.sssvt.cz.
-> server1.sssvt.cz. 1000 IN A 195.25.25.1
Warning: Expire time should be between 2 and 4 weeks [RFC1912/2.2]
sssvt.cz. 1000 IN NS server1.sssvt.cz.
ns1.sssvt.cz. 1000 IN CNAME server1.sssvt.cz.
server1.sssvt.cz. 1000 IN A 195.25.25.1
stanice1.sssvt.cz. 1000 IN A 195.25.25.5
Summary: 8 errors, 11 warnings
vlastne to pise ze pro hostname PC1 neni A zaznam a pak jen se mu nezdaji TTL casy,
kdyz prepisu hostname na server1 (ten A zaznam v DNS ma) v /etc/sysconfig/network
a zrestartuju
tak http://php-testing.wz.cz/soubory/sleuth_delasizemeopicky.gif coz zas nechapu proc
Je mi lito, ale vic neumim poradit. Problematiky DNS je pomerne slozita a resit je od na blind od stolu neumim. Zkus jeste nejakou specializovanou konferenci na bind.