Nový disk - rozdělení

Koupil jsem si nový 400gb disk WD. Chci tam mít Windows a Linux buď Fedoru nebo Ubuntu (ještě se rozhodnu). Myslel jsem že disk rozdělím asi takhle:

100mb - grub
20gb - windows
20gb - linux
zbytek - data (ntfs, ext3)

Nevím, ale jaký souborový systém použít na uskladnění těch dat, takže zajímají mně výhody a nevýhody NTFS a ext3. Zápis je bezproblémů z obou systému. dyžtak doporučte lepší řešení. Dík

Windows neumi nativne zapisovat na ext3 a ani vlastne na jiny souborovy system nez FAT. FAT32 je dnes uz vhodny akorat tak pro flashky a fotaky. Takze pokud tam chcete mit data ke kterym budete moci pristupovat z obou systemu, nezbyde vam nez pouzit NTFS.

Nativně to windows možná neumí, ale já si pomůžu http://www.fs-driver.org/index.html

Jak chcete. V tom pripade ale nezapomente ze tam pisou pouze o ext2 nikoli o ext3, takze mkfs.ext2.

Mám pocit, že pomocí té utility je navzdory názvu z Win vidět i ext3.

Macky

Ono to možná jde, ale v tomto souhlasím s covex-em. Raději přistupovat z Linuxu do ntfs než z win do ext3. Windowsům se nedá věřit ani na ntfs, ne na ext3. :wink:

Ext3 je specne kompatibilni ext2 - tedy pristupovat na ni pujde, problem je, ze pokud ext3 pouzivate jako ext2 neaktualizuje se vam zurnal. Zasadne to nevadi,jen pakzvlaste prip padu pocitace s pripojenym diskem ext2 lze ocekavat pri dalsim startu vice potizi - a to jak v Linuxu, ktery ho treba nadale odmitne pripojovat jako ext3 tak v oknech kde bude poskozeny FS.

ntf3 z linuxu je zasa extremne pomaly (pomocou ntfs-3g)

Na to bych chtel videt benchmark - podle toho co jsem videl ja, je mnohem rychlejsi nez puvodni implementace ntfs v linuxu a rychlostne srovnatelny s windows.

je to subjektivne porovnanie, nal som taky dojem ked som kopiroval velke subory z/na ntfs disk