Nové PC se po zapnutí vypne, po druhém zapnutí ok

Ahojky, omlouvám se, pokud to sem nepatří, ale nevím kde jinde bych se zeptala. Mám nové PC (Pentium G4560, 8 GB DDR4 Kingston HyperX, MSI B250M Bazooka, GPU Intel HD 610, SSD’s 120 GB ADATA P550 a 240 GB OCZ ARC 100 a HDD WD Black 500 GB 2.5" 7200 rpm, zdroj je OCZ ModXStream PRO 500W). Nainstalované mám na 120 GB SSD Windows 10 a na HDD mám vytvořený oddíl, kde je Fedora (ale OS podle mě nehrají roli) a problém je v tom, že PC tlačítkem zapnu, objeví se úvodní logo a ve výchozím stavu se objeví kolečko načítání Windows a PC se vypne. Zapnu ho podruhé a PC normálně nastartuje a naběhne OS. Pokud PC vypnu a hned znova zapnu, jde to bez problémů. Pokud ho ale vypnu večer a ráno zapnu, opět je to až napodruhé. Zdroj dává napětí podle UEFI zřejmě v pořádku, PC běží klidně 12 hodin bez problémů a hraji na něm teď Assassin’s Creed (jedničku) a nic nepadá, nerestartuje se, prostě všechno je v pořádku. Kromě zdroje je všechno nové, jenže když jsem zdroj zkoušela v jiném PC (stařičký Athlon X2 do socketu AM3, 8 GB RAM, deska je MSI G880 tuším a 4x 3.5" HDD’s, OS Windows Home Server 2011), tak to bylo naprosto bez problémů, i po vypnutí přes celou noc se ráno zapnul napoprvé.
Netušíte někdo, v čem by mohl být problém? Řekla bych totiž, že HW bude v pořádku, když vydrží tak dlouho běžet i se hrou (AC je sice stará hra, ale procesor a jeho GPU jsou dost slabé, takže je oboje vytížené na 100%). Ve Fedoře je také vše bez problémů, zkusila jsem převést v Handbrake sérii Grimm do mp4, trvalo to asi šest hodin a žádný problém nenastal. Fast Boot i Secure Boot mám vypnutý a víc mě nenapadá. Předem moc děkuji.

PS: PC je standardně připojené k UPS, ale připojila jsem ho zkusmo i do zásuvky “ve zdi” a problém se zapnutím přetrval.

Mi když odcházela základní deska, tak se mi taky noťas po zapnutí hned vypnul. Na podruhé už to vzal. Zkusil bych reklamaci.

No ja bych nejdriv zkouknul stranky vyrobce desky zda tam neni aktualizovany bios.

Bios se mi stáhl a nainstaloval hned po instalaci MSI Live Update, z verze 1.0 na verzi 1.1.

Jinak asi dva dny po původním příspěvku tento problém přestal a PC se zapne napoprvé a normálně spustí OS. PC je připojené na UPS, která s Windows normálně komunikuje, s Linuxem jako obvykle nikoliv a nepřišla jsem na to, jak tu komunikaci rozběhnout (a ani na to nejsem zvyklá, macOS má nativní podporu ve správě napájení a pro Windows je program + základ umí Windows sám - alespoň tedy zobrazí stav baterie a jestli se nabíjí nebo vybíjí). Nevím co se stalo, ale prostě z ničeho nic je všechno v pořádku.

Nepises co za typ UPS to je ani jaky typ spojeni. Predokladam tedy, ze to je po USB. Doinstaluj si NUT nebo pokud by to byla APC UPS tak apcupsd. Oboji budes muset ale nastavit rucne pres konfigurak - typ driveru najde na strankach NUT http://networkupstools.org/stable-hcl.html

Je to Eaton Nova AVR 625, připojená je přes USB. Na ruční nastavení si ale netroufám, to je na mě příliš složité :frowning:

Hm, to budes mit stejne kliku kdyz te to nebude stale prudit ale treba eaton uz ten svuj firmware opravil

Textova konfigurace je jednodussi nez klikaci:
do /etc/nut/ups.conf napis:

[eaton]
driver = usbhid-ups
port = auto

v upsmon.conf uprav MONITOR:

MONITOR eaton@localhost 1 local_monitor ups_mon master

systemctl restart nut nebo tak neco.

to by snad melo stacit.

Koukam ze existuje nejake rozsireni pro Gnome Shell pro NUT:

Jak myslíš prudit? Teď momentálně Fedora o UPS vůbec nic neví. Ve firmwaru té UPS byla nějaká chyba? V macOS ani ve Windows se nijak neprojevuje a UPS funguje tak jak má.

Zkusím to udělat, snad se mi to povede, děkuji. I na to rozšíření se podívám.