Zdravím,
po letech u mě přišel čas obměny vnitřností mého PC. Rád bych se poradil ohledně několika komponent, jaké s nimi máte pod Fedorou zkušenosti, nebo zda byste měli jiný návrh.
Základní deska
Podmínkou byl velký počet rozšiřujících slotů (min. 2x PCI, 1x PCIe 16x, 1x PCIe 1x), 4 sloty pro RAM podporující dual channel. Přítomnost int. grafické karty nebyla podmínkou (spíše naopak) stejně jako parametry int. zvukové karty (používám PCI zvukovou kartu). Výborně vyhověly tyto dvě:
Grafická karta
Od grafické karty očekávám především perfektní akceleraci videa, výkon v 3D plně postačující pro elementární potřeby aplikací typu GoogleEarth, nebo pro občasné ponoření se do historie (Mafia), a samozřejmě chip od nVidie.
Ano, mým požadavkům by plně vyhověla leckterá integrovaná karta, ale to je z několika důvodů přesně to co nechci. zdá se, že by měla vyhovět tato:
Co se týče základní desky ,tak Asus víše uvedená běží pod linuxem a konkretně po Fedorou perfektně . MSI nemam zkušenost.A v soičasné době na tom je dobře Asus a Gigabyte.
Další deska ,co pod Linuxem nedělala problém je Gigabyte GA-MA69G-SH3 a je s integoravnou grafikou a chipset AMD ta je perfektni -aspon pro me a stoji okolo 1600Kc s DPH
Jako grafickou kartu jsem zvolil Geforce 7300GT od Asus okolo 1200Kc s DPH a ta je vyborna! opravdu jsem na tom rozjel pod widlema vsechny hry a novinku Crysis
Ale mel jsem teda 2X1GB Ram vysli me na 980Kč s DPH pamatuju ,kdy RAM byla draha zalezitost
Me teda pocitac slouzi uz dlouho a znacnou cast komponent si s sebou taham z minulosti prave proto, ze vim ze v linuxu bez problemu funguji. Co jsem zbezne mrkl - tak sitovky budou asi problem u obou desek. RLT8111 s vychozim ovladacem v kernelu dela problemy (viz i zde nekde na foru), ovladac od realteku je pruda instalovat a taky to neni zadny zazrak. forcedeth mam na jedne desce taky, ale pred casem jsem jeho pouziti zcela vzdal kuli nefunkcnimu WOL a vrazil do pocitace starou sitovku do PCI.
Jinak uprimne receno - zakladni funkce MB v zasade nejsou problem a vsechny ty serepeticky co vyrobci nabizi navic - pretaktovavaci utility, nvidia firewall, raidy, ncq apod. jsou bud v linuxu nepouzitelne, nebo nefunguji. Takze je zbytecne za ne platit.
Takze jedine co si zaslouzi pozornost je chipset desky a jeho podpora pro SATA.
U grafiky v tuto chvili jednoznacne nvidii a pokud mozne ne z nejnovejsi rady - tak mate jistotu ze to bude v linuxu bez problemu.
Díky za informace, trochu jsem “zagooglil” ohledně toho Realteku a může to být vážně zajímavé. Naštěstí na tom PC nebudu provozovat ani dualboot s Windows, ani používat 64-bit OS, takže by mi to mělo ušetřit několik potenciálních problémů…
V podstate základ u všetkého je doska,pre AM2 by som doporučil MSI K9N SLI /doska pre AMD/,procesor už dvojadrový,super cena a výkon by mal byť riešenie AMD X2 4000+ alebo 4200+,skvele vyriešená edícia 65w spotreba,pamäť min.1gb/800 /doporučujem 2gb dual radič/,napr.ocz,kingmax,kingston ale aj celkom v pohode am1,grafika jednoznačne nvidia 8800gt pre pciex16 značku gainward,zvukovka plne postačuje realtek hd ktorý podporuje každé distro linu,samozrejme int.lan na doske s podporou 10/100,napalovačka s podporou lightscribe je o pár korún drahšia ako obyčajná ale vyplatí sa kvoli potiskom na cd/dvd asus 1814,mechanika floppy alps pre staršiu podporu floppy diskiet,disk určiťe spolahlivé ibm/hitachi min.aspoň 160gb/sata2 no a v konečnom a poslednom rade skrinku pre oko…nezabudni na zdroj enermax alebo frontier min.350w…vela zdaru
Mám téměř stejnou sestavu jako Vy. Můžete prosím popsat postup, jak jste nainstaloval ovladače na grafickou kartu? Mám MSI 8800GT 512 OC (1900MHz). Jinak vše mi chodí bez problémů. Moc děkuji.