Zkuste problem procpat googlem, vetsinou “to” uz pred Vama resila parta lidi.
Pouzijte vyhledavani na techto strankach.
Podívejte se do adresare /var/log - najdete tam spoustu zajimavejch logovacich souboru, ktery Vam muzou pomoct pri reseni potizi.
Pokladejte dotazy inteligentne: dotazy (nebo spis oznameni) typu “mam problem, nefunguje to (ci ono)” nebo “pustim pocitac a nic se nedeje” se povazuji za ty mene inteligentni. Koneckoncu problemy mame vsichni,ze?
Napiste, co jste se snazili udelat pro napravu problemu, pripadne prilozte cast prislusneho logovaciho souboru + info o hw, na kterem Fedora bezi.
Verte, ze vsichni, kteri se Vam tady snazi poradit, tak cini naprosto dobrovolne - tzn. muzou, ale taky nemusi…
Můj názor: Kdyby bylo v uživatelském návodu popsáno v grafické podobě to, co je tam v textové, ubylo by i dotazů na forum. Nainstaloval jsem si na PC FC6 a z návodu: založ soubor “tenhle.sh” změň tohle ulož to tamhle, zaveď odkaz semhle a spusť program tenhle v parametrech těchle … atd… jsem jako čerstvý přeběhlík od WIN nestačil než zírat. Např. SuSe má spoustu věcí popsáno pro začátečníky v grafické podobě. Existuje odkaz na stránky, kde by se dalo začít pěkně od začátku? (PS: Chci použítat FC ne SuSe.)
Hmm - vice obrazku… No nevim - abysme z te prirucky neudelali leporelo :). Ja jsem myslel, ze ta prirucka je pomerne srozumitelna. Kterou konkretni cast (tj. jake obrazovky)jste mel na mysli?
Můj názor: Kdyby bylo v uživatelském návodu
popsáno v grafické podobě to, co je tam v
textové, ubylo by i dotazů na forum.
Nainstaloval jsem si na PC FC6 a z návodu: založ
soubor “tenhle.sh” změň tohle ulož to tamhle,
zaveď odkaz semhle a spusť program tenhle v
parametrech těchle … atd… jsem jako čerstvý
přeběhlík od WIN nestačil než zírat. Např.
SuSe má spoustu věcí popsáno pro
začátečníky v grafické podobě. Existuje
odkaz na stránky, kde by se dalo začít pěkně
od začátku? (PS: Chci použítat FC ne SuSe.)
No dobra - zkusim tedy (postupne) pridat nejake ty “ilustrace” navic :).
PS: Abych se priznal, na prikazove radce se mi zamlouva to, ze je stejna ve vsech aplikacich. Takze, ackoliv to muze nekomu pripadat divne, tak skutecne vypaluji z prikazove radky. Pokud Vam to nevyhovuje, tak doporucuji precist kapitoly o GnomeBaker a K3b. Uznavam, ze zabyvaji pouze jejich instalaci nicmene mi obe aplikace prisly natolik intuitivni, ze jsem navody typu “jak sobe si vypaliti CD/DVD” povazoval za zbytecne podcenovani lidskeho faktoru…
Moc děkuji Korbinovi. Add. Macky: Nejde o vypalování DVD, to je jenom ta pověstná třešnička na dortíku. Jde o to, aby nový, Linuxem nepoznamenaný, si dokázal základní nastavení Linuxu upravit v grafické podobě. Finesám z příkazové řádky třeba přijde na chuť později.
Dám svůj příklad: Nainstaloval jsem si FC6. Pokus o přehrání OGG souboru a DVD, chybí kodeky (?). Fajn, na instalačním DVD (z LINUX+) určitě něco bude. Jo, bylo :-). Pokus o instalaci MPLYERu: Není připojení k internetu, není možno ověřit pravost balíčku (?). Dobrá, tak třeba pomocníček “Přidat/Odebrat sofware” pomůže. Otevírám: hláška “Není… atd.”, program se zavírá. Dobře, tak si nainstaluji nějaký JINÝ program: zkusím RealPlayer (verze RPM), instaluji (bez problému), spouštím s výsledkem “NIC”, ani se neotevřel. DOBŘE, tak co je s tím internetem. Hledám něco podobného jako je ve WIN průvodce připojení k internetu, nenalézám nic jiného než něco pro připojení k serveru (chybí mi v tom parametry internetového připojení, takže to asi nebude ono). Nemusíte mi na tohle odpovídat, zkusím na to přijít sám, ale kolik lidí se dostane za tuhle hranici? Řekl bych, že spousta jich LINUX vymaže a zůstane jim vzpomínka: “Jó LINUX? Ten znám, jednou jsem ho zkusil a stál xxxxx”.
Zkrátka: Základ, to co je ve Windows pod “Ovládací panely”, by mělo být pro nováčky v grafické podobě vysvětleno.
S tim pripojenim ste ale spatne hledal, dokonce ten dialog vypada skoro stejne jako ve Windows:
System/Administrace/Sit
Chapu ze vetsina lidi ma bohuzel stejny problem - hledaji v Linuxu to same na tom samem miste jako ve Windows a ani si neprectou co je na obrazovce. Delat ale z Linuxu windows myslim neni dobry napad… i kdyz ve FC7 kuli tomu bude taky Kontrol Panel…
Mimochodem kdyz si nainstalujete ciste windows tak vam vsechno funguje? Nemusite instalovat ovladac grafiky ani vam WMP nechce neustale stahovat nejake kodeky ze site? To ste stastny clovek.
:-(((. Ovladače Windows jsou ve formě *.exe a instalují se poklepáním na instalační soubor, obvykle u nich nebývá soubor s postupem instalace a nemusí se spouštět kompilátor zdrojového kodu, to ale určitě víte. Svůj názor jsem napsal jenom pro to, abyste měli obrázek v čem tápe člověk, který instaluje a vidí FC po prvé, takže se nemusíte bát, že jsem analfabet a disgrafik, který loudí obrázky krok-po-kroku. Ovládání Windows 98 a XP jsem zvládl bez čtení návodu, ne proto, že bych byl kdo-ví-jak dobrej, ale proto, protože to Windows umožňuje, takže “šťastný člověk” bych byl, kdyby toto bylo možné i s FC, a mohl program nainstalovat do PC i jiným lidem a nemusel jim dávat 600 stránkovou referenční příručku. Prosím o vymazání celého mého textu v této větvi fora.
Az budou vyrobci podporovat Linux tak jako Windows jiste si take budete moci poklepat a nainstalovat. Zatim to nedelaji a jediny zpusob jak je k tomu donutit je ze VY jim napisete ze chcete ovladac pro Linux v takove forme abyste poklepal a nainstaloval. Zatim naprostou vetsinu ovladacu pripravuji zadarmo lidi jen o trochu zkusenejsi ve volnem case, nemluve o tom ze je mnohdy musi nejdriv vymyslet.
Co se tyce kodeku je to smutne ale patenty a autorske pravo jsou nezvratitelna soucast naseho pravniho systemu a pokud je nechcete porusovat stoji vas to bud usili nebo penize. Vyberte si. Jinak to proste nejde.