Nenačtení CD

Zdravím vespolek,

Stáhnul jsem si Fedoru 12, protože už mě Microsoft Windows pěkně štve. Ale mám problém, jelikož na mém počítači vypalovačka nefunguje, musel jsem stažený soubor rozbalit a přenést na svůj druhý počítač Apple. Zde jsem rozbalené soubory vypálil na CD. Ale po vložení CD do mého počítače (kde chci linux mít) a restartování, to CD nerozpozná jako bootovací.

Nevíte někdo, jak na to, aby to šlapalo? :slight_smile:

Děkuji

Co to znamená “rozbalil”? ISO se sice rozbalit dá, ale nedělej to. Vypal to přímo jako “ISO obraz” nebo “Obraz disku” - vypalovací software takovou možnost určitě má. Nic nerozbaluj, podstrč mu komplet ISO soubor.

No, u applu jsem si toho nějak nevšiml, ale na školní síti si to stáhnu znova a vypálím na jiném počítači. Snad to již bude fungovat. Pak dám vědět, jak to dopadlo.

Díky za radu :slight_smile:

Tak si teď pročítám příručku pro instalaci. A píšou o tom, že mám nainstalovaný Windows. Chtěl bych se tedy zeptat, jestli je možné provést naformátování disku s windowsem (mám pouze jeden HDD oddíl) a nainstalovat tam Fedoru. Tudíž to udělat tak, že na počítači bude pouze jeden systém.

Děkuji za odpověď

Samozřejmě že to tak jde, nejlépe nechat na instalátoru, ať si k instalaci vezme celý disk a rozdělí si ho podle sebe. V příručce to je kapitola “Instalace systému a vytvoření diskových oddílů.”

Zdravím,

Tak jsem dneska zkusil instalační DVD vypálit. Bohužel se to opět nepovedlo. Zkusil jsem to pro jistotu vypálit hned třemi způsoby, ale nic.

1. Způsob: Rozbalení souborů a rozbalené soubory vypálené na disk.

2. Způsob: Celý ISO soubor vypálen na DVD jako obyčejný soubor.

3. Způsob: ISO soubor vypálen na DVD jako obraz souboru.

Bohužel žádné z vypálených DVD se nenačítá jako bootovací CD. Přitom na DVD soubory jsou. Pro jistotu jsem ještě do mechaniky vrazil své bootovací CD pro systém Microsoft Windows XP a to se načítá bez problémů.

Nevíte o někom z Trutnova, kdo by byl ochotný mi soubory vypálit?

Děkuji

Body 1 a 2 jsou zcela spatne. Vubec nema cenu takle DVD iso vytvaret. Bod 3. sice vypada dobre, ale neni mi jasne co v tvem pripade znamena vypaleni jako obraz souboru.
Pokud mi na mail covex at lowlevel.cz posles postovni adresu, muzu ti poslat lisovane live CD a instalacni DVD F12, do dvou dnu ho mas doma.

Zaručeně správný postup by měl být ten třetí. Používaly se i různé příznaky pro médium jako “bootovací” a podobně, to si ale myslím dnes už není v “módě” respektive nutné. V jaké aplikaci to vypaluješ?

EDIT: no covex byl rychlejší a trknul mě s tím bodem tři “obraz souboru” nebo je na mysli “obraz disku”?

Nepochopil jsem, řeší-li se vypalování pod Windows nebo pod Macem. Každopádně pro oba případy je dosti názorný návod (pro Ubuntu, ale to je lehce zaměnitelné) zde:
https://help.ubuntu.com/community/BurningIsoHowto

Ano, v tom návodu je právě podstatné, že jde o “Burn Image”. Takže žádné rozbalování ISO souboru, žádné vypalování jako souboru na DVD, ale jako obraz disku.

Třetí způsob znamená, že jsem v programu PowerISO (na systému Windows) jsem dal vypálit DVD. Tam jsem dal možnost: Vypálit jako obraz souboru a označil jsem ISO soubor se staženou Fedorou. Ale momentálně to zkoušíme vypálit ještě na jiné vypalovačce a v jiném programu. Poté dám vědět.

http://www.poweriso.com/tutorials/burn-iso-file.htm

…a provedl si kontrolni soucet toho .iso souboru?