Nemám možnost z Fedory se dostat na windousovské disky. Ntfs je pro Fedoru problém??
Příspěvek byl upraven (31-10-05 01:48)
Nemám možnost z Fedory se dostat na windousovské disky. Ntfs je pro Fedoru problém??
Příspěvek byl upraven (31-10-05 01:48)
Neni, na NTFS disky se da z Fedory pristupovat, precti si prosim navod v nasem prekladu FAQ : http://www.fedora.cz/faq_fedora.html#ntfs
Příspěvek byl upraven (31-10-05 07:39)
Ahoj tak si myslím že ten přípsěvek nahoře ti jako začátečníkovi asi moc nepomohl, takže postup sice hodně podrobnej ale myslím že vyčerpávající, uf:
Nejprve pro jistotu, všechny příkazy budu dávat do uvozovek, takže do konzole psát bez uvozovek, jo !.
Nejprve spusť terminál (konzoli) a pokud nejsi přihlášen jako root tak napiš “su”, objeví se ti požadavek na heslo - zadej heslo pro root. OK
pokud neznáš verzi jádra tak v konzoli, kde jsi přihlášenej jako root zadej : “uname -rm”
vypíše se ti verze jádra asi nějak takhle : 2.6.13-1.1532_FC4 i686 či starší . Někam si to napiš. Jo také se může lišit architektura na konci - i686,i586,i386,i64…
Teď potřebuješ nainstalovat balíček, který ti umožní sdílet win oddíly pro čtení. Nejjednodušeji to jde přes konzoli a to, zadej do konzole následující " yum install kernel-module-ntfs-X.X.XX-x.XXX_FC4-i686 " . V mém případě to bude yum install kernel-module-ntfs-2.6.13-1.1532_FC4-i686 "(hodnotu v souboru po slovu ntfs- nahradíš tvojí verzí jádra.
Po té potřebujete zjistit jaký je název win oddílu který chcete připojit, to uděláte příkazem “/sbin/fdisk -lu /dev/hda” toto platí pokud máte jeden pevný hardisk. Vypíše se Vám něco jako :
/dev/hda1 * 63 194466824 97233381 7 HPFS/NTFS
/dev/hda2 194466825 241248104 23390640 5 Rozšířený
/dev/hda5 194466888 241248104 23390608+ 83 Linux
Vás zajímá oddíl dev/hda1 kde je systém souborů NTFS - tudíž win oddíl, může mít i formát FAT32, ale novější počítače mají naformátovány oddíly s Windows na NTFS.
Takže už víte jak se jmenuje oddíl s Windows. Kdyby jste měli dva disky tak pro druhý by příkaz byl “/sbin/fdisk -lu /dev/hdb” jo.
Teď si musíte vytvořit adresář do kterého připojíte win oddíl. Třeba v kořenovém adresáři vytvořte adresář windows, nebo jakýkoliv jiný. Můžete to udělat v konzoli příkazem “mkdir/ windows”
Teď už můžete připojit konenčně win oddíl. Takže najeďte na soubor “fstab” který se nachází v adresáři /etc. Otevřete ho a na konec kódu připište na nový řádek toto :
/dev/hda1 /windows ntfs ro,defaults,umask=0222 0 0
Kdyby jste měli jiné označení win oddílu tak tam dáte jiné hda, neb kdybyste to chtěli připojit k jinému vytvořenému adresáři tak to taky můžete změnit, …
!!! A pozor za tento řádek musíte ještě přidat volný řádek !!! Například najeďte na konec řádku a zmáčkněte enter. A soubor uložte !!!
Teď poslední krok a to opět v konzoli , napište : “mount /windows” a mělo by to fungovat. A opět podtýkám kdyby jste vytvořili jiný adresář tak to přepište. Ok.
Teď když se podíváte do adresáře , např. dle mého příkladu do adresáře windows měl by se tam objevit obsah win oddílu - takže Program files, windows, documents…
A od teďka můžete prohlížet soubory v tomto oddílu, můžete je kopírovat do Linuxového oddílu, ale zapisovat nemůžete, na to slouží jiná utilitka.
Doufám že to bylo vyčerpávající a že jsem na nic nezapomněl.
Fidel
Příspěvek byl upraven (01-11-05 20:43)
supr navod…
pro ty kteri se moc nevyznaji bych doporucil instalaci modulu pomoci yum z http://www.fedora.cz/faq_fedora.html#ntfs prikazem
yum install kernel-module-ntfs-$(uname -r)
jinak fakt dobry!!!§
cuuus kaktus_x
Jasne kaktusy to je lepsi ja to tam dam, dik moc. Fidel
No, ja nevim… nainstalovat jsem balicek pro kernel, upravil jsem soubor fstab ale furt to nejede… kdyz napisu mount /win_c tak mi to nahlasi: “Oddil win_c neexistuje”… nevite co s tim?
CAu a jen takova blba myslenka, vytvoril jsi win_c adresář ? a kde jsi ho vytvořil ? musís zadat celou adresu, pokud jsi ho vytvořil v kořenovém adresáři tak je to správně, pokud jinde např. v root tak bud dej cd root , a pak dej mount, nebo mount /root/win_c,… a pozor na velka a mala pismena , musis to napsat presne tak jak je i nazev toho adresare, ok.
A jeste jedna vec vlozil si na konec souboru fstab volny radek ? Jinak me zatim nic nenapada ?
ahoj, akurat som nainstaloval fedoru a skusil som zviditelnit win disk (particiu) podla navodu,ktory je vyssie uvedeny…no po poslednom prikaze “mount…” sami vypisala tato chyba:
mount: unknown filesystem type ‘ntfs’
co s tym??
dakujem za odpoved…
Pravdepodobne si spatne provedl krok 3, protoze kernel stale nezna NTFS.
Doufam si overil ze svazek s windows je NFTS a ne VFAT… k vfat ovsem zadny ovladac pro NTFS nepotrebujes, coz ses mel dozvedet v kroku 4.
ten krok 3 proved tinto prikazem
yum install kernel-module-ntfs-$(uname -r)
kaktus_x
taky mam problem s hlaskou, kdyz zkusim dat “mount /windows” ozve se mount: unknown filesystem type ‘ntfs’ a tim to hasne. Jel jsem presne podle navodi nainstaloval package pres youm vytvoril slozku windows a overil ze hd1 je ntfs a stejne nic …co mam jeste zkusit?
Skutecne mas modul nainstalovany pro tvuj aktualni kernel? Je modul ntfs mozne zavest rucne (modprobe ntfs)? Vidis potom v /proc/filesystems ntfs? Zkusil si “mount -t ntfs /dev/hd1 /windows”?
pises tam totiz blbost !
Zjistis tim jaky mas pojmenovanou tu parttion kterou chces pripojit.
“/sbin/fdisk -lu /dev/hda”
Pro prvni SATA hadr to bude takhle :
“/sbin/fdisk -lu /dev/sda”
vypise oddily na disku a podle toho zjistis jaky ma nazev ja mam treba sda1
jo a to co jsi psal ty “mount /windows” musi to bejt aspon takhle napr.
mount /dev/oznaceni_disku1 /windows
a slozku “/windows” musis mit vytvorenou !
takze pokud nemas
su - root
mkdir /windows
A samozdrejme musis mit kernel module ntfs !
A ted uz by ses mel na NTFS oddil dostal jako Root
Jde nějak nastavit, aby se na ntfs dostali i jiní uživatelé, než root?
Tady je to přehledněji, ale anglicky:
http://www.stanton-finley.net/fedora_core_5_installation_notes.html#NTFS
Mám problém s tím, že se mi ntfs partitions nepřipojí při startu. Vždy tahle operace skončí “[FAILED], nepodařilo se připojit /dev/hda1” (nevím, jestli je to tam přesne takhle, každopádně tam není žádné přiblížení problému). Po přihlášení k terminálu a explicitním namountování funguje všechno v pořádku. U FC4 to se stejným nastavením chodilo v pořádku. Nevíte někdo co s tím?
Příspěvek byl upraven (02-04-06 14:22)
Me to po prikazu mount /windows napise: /dev/sda1 is not a valid block device, co s tim? diky
/dev/sdaX je SCSI zařízení. U Flash disku mi to dělaly chybně zformátované oddíly.
A vy máte SCSI disk?
sda muze a nejcasteji je dnes, SATA disk.
Pokud to pise ze nemuze najit /dev/sda1 tak holt asi takove zarizeni neexistuje. V souboru /etc/fstab jsou definovany pripojne body (/windows) a co se tam ma pripojit za fyzicky disk (/dev/sda1). Asi to mate spatne nadefinovane.
Takze abych to upresnil
verze jadra je: 2.6.15-1.2054_FC5
nainstaloval jsem balicek: kernel-module-ntfs-2.6.15-1.2054_FC5-2.1.26-0.rr.10.0.i686.rpm
3.vypis meho disku po zadani prikazu /sbin/fdisk -lu /dev/sda je nasledujici :
Disk /dev/sda: 120.0 GB, 120034123776 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 14593 cylinders, total 234441648 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 * 63 16273844 8136891 7 HPFS/NTFS
/dev/sda2 16273845 19599299 1662727+ c W95 FAT32 (LBA)
/dev/sda3 19599300 212909444 96655072+ 7 HPFS/NTFS
/dev/sda4 212909445 234436544 10763550 5 Extended
/dev/sda5 212909508 213118289 104391 83 Linux
/dev/sda6 213118353 214162514 522081 82 Linux swap / Solaris
/dev/sda7 214162578 234436544 10136983+ 83 Linux
5.vytvoril jsem odresar /mnt/windows
do souboru fstab jsem pridal tuto radku a jeden prazdny radek navic :/dev/sda3 /mnt/windows ntfs ro,defaults,umask=0222
po zadani prikazu mount /mnt/windows to napise tohle: mount: /dev/sda3 is not a valid block device
tak mi nekdo prosim reknete, co jsem udelal spatne, protoze jsem z to zoufaly. diky