Dobrý den. Marně se snažím nainstalovat Fedora 29. Instaluji Anaconda na disk s F27 (nabootováno z USB flašky), chci přeformátovat /boot, swap a /, zachovat /home. Při dřívějších instalacích nové verže Fedora jsem neměl nikdy problémy. Nyní mi to tvrdošíjně hlásí:
Nenalezeno platné cílové zařízení zaváděcího programu viz níže. Pro UEFI instalaci atd…
Nechci EFI instalaci. Obyčejnou boot jak bývalo dřív. Ať s tím dělám, co dělám, nejde rozjet instalaci. Děkuji předem.
Po dlouhém boji se podařilo nainstalovat, musel jsem, ač nechtěl, nainstalovat jako UEFI, ač mám v BIOS nastaveno LEGACY boot. Ten pacholek asi načuchal, že můj noťas HP dovede UEFI a prostě jinak to nainstalovat odmítl. Jsem zvědav, až to budu instalovat doma na stolním compu, co UEFI neumí, jestli to půjde bez problémů.
No taky jsem si ted s UEFI uzil nejakou legraci - uefi uz nejde bez GPT, jenze kdyz naklonujete disk s GPT z vetsiho na mensi disk tak to dela psi kusy. A duvod? GPT ma na disku dve kopie - na zacatku a na konci no a ta druha tam po takovemhle klonovani samozrejme chybi. Jo to je holt ten pokrok! A k cemu ze to UEFI je? K tomu, aby mohla vzniknout dalsi pekna dira do systemu… aha pardon, aby sme mohli mit uhlazeny graficky start systemu a bezpecne podepisovane zavadece, na zcela deravem HW s IntelME, meltdownama apod.
Dal jsem to vývojářům Anacondy, aby se na to mrkli a podle všeho to bootuje v UEFI módu, i když se to tváří, že to bootuje v legacy módu.
V logu je: 11:15:06,695 INF bootloader: bootloader EFIGRUB on EFI platform
Zatímco pokud by to nabootovalo skutečně v legacy módu, tak by tam bylo: bootloader: bootloader GRUB2 on X86 platform
Anaconda vybere způsob podle módu, v kterém systém nabootoval.
Děkuji. Nojo, flaška po vygenerování nástrojem Fedora Media Writter má UEFI i legacy a můj zmetek (notebook HP 15-g000nc) i když má nastaven boot Legacy, tak když někde načuchá, že může bootovat UEFI, tak to tak nasaje a kašle na Legacy - jak jsem se dočetl v manuálech. Anaconda to pak asi přebere a nechce jinak než UEFI a basta fidli. Děsím se instalace na stolní počítač, co UEFI neumí, musím na něm pracovat, tak zatím instalaci odkládám na neurčito.