Nefunkční profily vytvořené v Network Configuration

Zadání: používám ntb doma a v práci. Obě sítě (naštěstí?) používají DHCP. Nastavení dalších důležitých parametrů je v každé síti jiné a proto jsem chtěl využít těch profilů. Alespoň help k Network Configuration tvrdí, že toto je to pravé místo.

Problém: vytvořil jsem si nějak dva profily, u toho pracovního MUSÍM nastavit “DNS search path”, jinak nejsem schopen připojit se k mnoha resources v našem intranetu.

K mému velkému zděšení se opět projevilo to, co mne už začíná u linuxu pěkně srát (viz např: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/network-manager/+bug/240063). Po restatu, nebo změně profilu (apropo, KDE se dá nastavit, který profil se kdy spustí automaticky?) se všechny nastavené hodnoty zruší.

Nakonec jsem jako (velice debilní) workaround musel natvrdo napsat parametr SEARCH=“doména1 doména2 doména3” do ifcfg-eth0 soubor. Což ale znamená, že se mi ntb doma pěkně “zasekává” při jakémkoli přístupu k síti.

Může mi někdo odpovědět na následující otázky:
KDE a JAK mám nastavit víc různých profilů připojení, aby se mezi nimi lehce přepínalo (netrvám na automatickém přepínání)?
K ČEMU je a JAKÝ re rozdíl mezi Network Configuration a NetworkManager Applet?
PROČ to není někde normálně popsané?

Linux … 2.6.27.5-117.fc10.i686 #1 SMP Tue Nov 18 12:19:59 EST 2008 i686 i686 i386 GNU/Linux
Gnome: 2.24.3
system-config-network 1.5.95
Network Manager Applet: 0.7.1

Kdyby tady rozdil mezi networkmanagerem a network konfiguraci nebyl popisovan v kazdem druhem vlakne, mel bych mozna jeste silu to psat znovu…

Nebudeš mi věřit, ale než jsem si dovolil vznést svoje hloupé dotazy, tak jsem tady na fóru řešení svého problému hledal.
Jediná (pro mne smysluplná) věta byla tato:
“F10 ve vychozi konfiguraci nastavuje sit automaticky pres sluzbu NetworkManager. Pokud si chces nsstavit sit staticky, pak tuto sluzbu vypni, zapni sluzbu Network a nastav sit rucne, bude editaci konfiguracnich souboru nebo nastrojem system-config-network.”

1. Není mi jasné, jak to řeší můj problém s profily.
  2. Proč je uživateli povoleno používat najednou to “Network Configuration” a ten NetworkManager applet?

Problem s profily to neresni, ale objasnit network vs. NM by to mohlo:
http://wiki.fedora.cz/doku.php?id=navody:prirucka:sit