Dobrý den! Nejprve bych rád poděkoval všem kteří zde odpovídají na dotazy, velice si cením toho co pro fedoru a potažmo celý linux děláte. Již několik měsíců čtu pravidelně tento web a zdejší fórum. Články a odpovědi zde na různé dotazy mi velice ulehcily vstup do říše linuxu. A teď k mému problemu, zatím provozuji f16 na ntb hp nc6120. Vše funguje jak má až na dvě drobnosti. #1 viz titulek při zavření víka ntb se nic nestane. Ntb jede vesele dál. Zkoušel jsem vše možné, včetně různých nastavení přes gnome-tweak-tool i dconf. Zvláštní je ze ale výjimečně se stroj uspí ale až za několik minut a to zcela náhodně a musí se pohnout kurzorem po obrazovce. Díval jsem se několikrát do /proc/… a tam je stale : state: open. v dmesg to vypada ze dany button funguje, resp byl nalezen. Našel jsem o tom něco na netu ale tam to bylo uzavřené. Nevěděl by prosím někdo jak to zprovoznit? Ostatní speciální klávesy fungují. #2 druhý problém bude patrně souviset s ovladači grafické karty, na lcd je obraz ok ale pokud mám ntb v docku a pustím film v na připojenou tv tak jsou tam jak obraz tak titulky “hranate” nevyhlazené hrany, strojem to není neb v xp bez problému. Grafický čip fedora detekuje správne ale nenašel jsem žádné možnosti nastavení kromě toho co je v gnome v nastavení obrazovky a to nijak nepomohlo. Děkuji za případné odpovědi.
Pokud se nejedná o HW problém, tedy detekce stavu lid funguje spolehlivě v jiném OS (např. Windows), tak problém bude pravděpodobně v ACPI firmware (BIOS). Můžete zkusit nahlásit chybu do bugzilly na komponentu kernel (protože stav lid je v /proc špatně, což by neměl). Nicméně takové chyby bývají často uzavřeny se zdůvodněním, že se jedná o problém ve firmware.
Pokud je při uzavření lid generována nějaká ACPI událost - lze ověřit instalací balíčku acpid, spuštěním démona acpid (service acpid start) a následným spuštěním acpi_listen - tak si lze udělat vlastní pravidlo. V takovém případě lze v /etc/acpi/events vytvořit konfigurační soubor, který zajistí spuštění pm-suspend, např v mém případě by obsahoval:
event=button/lid*
action=/usr/sbin/pm-suspend
Nicméně výše uvedené je jen workaround. Pokud Vám budou ACPI události lid close/open chodit v pořádku, tak by si je měl v Gnome ohlídat upower. Je také možné, že máte jen špatně nastavené prostředí. V Gnome lze chování nastavit např. pomicí gnome-tweak-tool a taktéž lid detekce musí být povolena, v /etc/UPower/UPower.conf musí být IgnoreLid=false.
Pokud je problém v nízkém rozlišení, zkuste nastavit vyšší rozlišení přes xrandr (mělo by však být automaticky nastaveno na max):
Výpis všech podporovaných režimů na všech zařízeních:
xrandr
Nastavení rozlišení 640x480 na zařízení TV1
xrandr --output TV1 --mode 640x480
Případně se může jednat o chybné nastavení přehrávače. O jaký přehrávač se jedná?
děkuji za odpověď. Obě věci v xp (dualboot) fungují bez problému. Ad 1 položku ignore jsem už dříve v etc našel je nastavena defaultně na false. Zkoušel jsem všechny možnosti nastavení (suspend, hibernate atd) jak v gnome-tweak-tool tak v dconf. Vždy chování stejné, po řádově desítkách neúspěšných pokusů zavření (v průběhu hodin) kdy se vůbec nic nestalo, se náhodně ntb uspal ale nikdy ne okamžitě po stlačení spínače lid (zavření víka) nýbrž se zpožděním desítek sekund až několika minut (je myšleno zahájení procesu uspání - aktivita led hdd). Stav v /proc… kontroluji přes mc při ručním stlačení spínače lid, vždy se vypiše state: open. Našel jsem přes google, že toto už před několika lety na stejném ntb někdo řešil nejsem si ted jistý jestli na bugzille, ale tam to skončilo tím že byla nějaká chyba v gnome 2 která byla opravena, v /proc… měl ale dotyčný správně state: close. Zkusím naistalovat toho démona acpid. Ad 2 zkoušel jsem rozlišení nižší i vyšší (800x600) v nastavení obrazovky v gnome leč výsledek stejný, hrany jak titulků tak objektů v obraze videa jsou “kostičkované” (na lcd je obraz ok). zkoušel jsem zatím jen výchozí přehrávač tuším totem, v něm jsem nastavoval jen různé varianty písem titulků, zkusím váš příkaz xrandr a případně ještě nainstalovat vlc nebo jiný přehrávač.
Pokud se nemeni spravne stav prepinace v /proc/ obavam se, ze to acpi nevyresi, ale mohu se mylit a jeho nastaveni probiha na zaklade neceho jineho nez apci. Urcite bych ale zkusil jesli mate posledni BIOS.
Co se tyce kostickovani pak by zrejme napovedel obrazek. Pri malem rozliseni se samozrejme muze zdat obraz kostickovany ale s tim se na TV neda mnoho delat, pokud to tedy neni HD TV s HDMI vstupem. V zasade je ale mozne, ze na externi obrazovce nefunguje nejaky rendering/downscaling/antialiasing/hw video decoding, ale byla by to celkem kuriozni zalezitost.
Zdravím! Ad 1) Ntb je už poměrně starší tak mě vůbec nenapadlo že tam není poslední bios, na hp webu jsem našel novější, ve win flashnul, ale lid se ve fedorě bohužel chová stále stejně tj. nefunguje až na výjimečné případy. Zkusil jsem toho démona acpid, spustil acpi_listen ve virt. terminálu a výsledek je, že lid negeneruje hlášení resp. ho jádro nezaznamená. Jiné speciální klávesy generují. Např. klávesa sleep (Fn + F3) generuje “button/sleep SBTN 00000080 00000000 K” a pc se uspí.
ad 2) Musím to poupravit, zmíněný efekt na TV je nejen v obraze videa ale komplet na celé ploše. Např. položky na horním panelu plochy se nedají takřka přečíst. Vypadá to jako by byly jednotlivé pixely zvětšeny (jako když v grafickém editoru zvětšujete výsek bmp obrázku) takže např. nápis činnosti vypadá jako složený z kostiček ovšem relativní velikost všech objektů (nápisy, okna, kurzor krysy) je vzhledem k ploše normální. Efekt je na všech rozlišeních i modech (přepínání video vystupu přes spec. klávesu (pouze TV, lcd + tv roztažená plocha, klonovaný obraz)). Udělal jsem screen z tv ale ten je na lcd normální. Efekt se projevuje pouze vizuálně na tv (klasická CRT). Normálně by mě napadla možnost jiných ovladačů grafiky, ale s tím si v linuxu nevím rady a na webu HP je vše pro tento ntb pouze pro win :(.
Vyfotit mobilem by asi stacilo. V notebooku je podle toho co jsem nasel intel i915, proto podle me jine ovladace nejsou. Jakou pouzivate vubec verzi Fedory?
Ohledně nefunkčního lid, po čisté instalaci F17 je stále nefunkční. Nepotřebuji to tak mi to nevadí, jen ze zvědavosti co vše umí jsem před časem ještě v F16 opět spustil acpi-listen a zkoušel různé situace. A po chvíli jsem si všiml zvláštní věci. Vypadá to že jádro zaznamená zavření víka (lid) ale POzdrží tu informaci. Při spuštěném acpi-listen v gnome-terminal jsem zavřel a opět otevřel víko ntb, v terminalu se nenapsalo nic, po par sekundách jsem stiskl tlačítko sleep, ntb se téměř okamžitě uspal (min 3x rychleji než v xp). A teď, po probuzení bylo v terminalu několik různých hlášek acpi-listen s tím že lid close a lid open byly až po button suspend! Přitom by měly být před tím. Z toho usuzuji že jádro nebo nějaký modul tu informaci pozdrží (jestli na něco čeká… ?)