Hi,
prosim o pomoc s problemem, ktery se mi objevil pri upgrade z F11 na F12.
Upgrade jsem provedl jako jiz mnohokrate pred tim pres preupgrade proceduru a vzdy me to vyslo (F10 --> F11), tudiz jsem totez provedl i pri upgrade z F11 --> F12 a vse se tvarilo v poradku.
yum -y update
yum -y rpm update
yum -y install preupgrade
preupgrade-cli “Fedora 12 (Constantine)”
Zde se mi stahlo asi neco kolem 1GB balicku a vse vypadlo bez problemu.
Nasledoval reboot a cekal jsem ze to bude vsechno ok, ale po rebootu mi ani po nekolika min server neodpovidal takze jsem k nemu dosel (neni to desktop, je na sale) a tam jsem na konzoli videl dialogove okno na potvrzeni jazkykove verze, takze jsem si rekl, ze asi to neni natolik dokonale, aby se to vsechno udelalo samo a je treba interaktivni vstup, takze jse mu zadat jazyk a nastavil sit a buh vi co jeste, ale vzhledem k tomu ze na inet se pripojujeme pres proxy a to jeste nejakou widloidni takze jsem vedel ze se na inet nedostane, a pak po odklepnuti ze je vse nastaveno na me vylezla hlaska, ze se nemuze dostat na web (coz je samozrejme) a ze potrebuje zdelit kde ma balicky.
A v teto chvili jsem prestal cokoliv tusit co vlastne po me chce, protoze rpm balicky ma prece na HDD tak proc je nepouzije ?
Pri startu preupgrade se tento kouka zda je dostatek mista na disku v /boot aby se tam mohl hned stahnout install.img, pokud se tam nevejde, zvoli jako moznost stahnout tento soubor az po startu instalatoru z webu. Tzn. nechybi mu balicky ale install.img ve kterem je samotny instalator. Duvodu proc nemas misto v /boot muze byt moc nainstalovanych starych jader nebo maly oddil /boot. Osobne ti doporucuji aktualizovat server primo pres yum. Pokud tam mas nemas pusteny Xserver a pustis yum ve screenu je to nejlepsi mozna varianta. Jak to udelat najdes ve wiki http://wiki.fedora.cz/doku.php?id=navody:prirucka:upgrade
Diky to me taky napadlo udelat to pres yum, ale rikal jsem si ze pres ten preupgrade je to vetsi mazec
Pustis dva cmd a mas vymalovano
A s tim /boot to bude asi ten problem, zkusim jeste nez zacnu zvetsit boot a uvidim jak preupgrade zareaguje a kdyz bude delat kraviny tak pak to poresim pres ten yum.
I kdyz vetsinou to chce vyresit par zavislosti, ktere nemaji obdoby v novejsi verzi Fedory rucne, ale pokud mas minimum baliku, muze to byt i takle jednoduche.
mno tak tady jsem narazil na poradny problem, kdyz to spustim tak mi napise toto
–> Finished Dependency Resolution
exim-4.69-37.fc11.i586 from installed has depsolving problems
–> Missing Dependency: libcrypto.so.8 is needed by package exim-4.69-37.fc11.i586 (installed)
exim-4.69-37.fc11.i586 from installed has depsolving problems
–> Missing Dependency: libssl.so.8 is needed by package exim-4.69-37.fc11.i586 (installed)
Error: Missing Dependency: libcrypto.so.8 is needed by package exim-4.69-37.fc11.i586 (installed)
Error: Missing Dependency: libssl.so.8 is needed by package exim-4.69-37.fc11.i586 (installed)
You could try using --skip-broken to work around the problem
You could try running: package-cleanup --problems
package-cleanup --dupes
rpm -Va --nofiles --nodigest
A konec a kdyz zjistuju co je na tomto package zavisle tak se dostanu az k tomuto
#rpm -e cronie-1.3-3.fc11.i586
chyba: Selhalé závislosti:
/etc/cron.d je potřeba pro (instalován) crontabs-1.10-30.fc11.noarch
rpm -e crontabs-1.10-30.fc11.noarch
chyba: Selhalé závislosti:
crontabs je potřeba pro (instalován) anacron-2.3-78.fc11.i586
crontabs je potřeba pro (instalován) rpm-4.7.1-3.fc11.i586
A tim koncim protoze odebrat si rpm tak to je konecna
A pri spusteni yum --skip-broken to zase napise furu dalsich zavislosit, ktere neresi a to nehodlam riskovat abych mel nasinu v nekonzistentnim stavu kdy neco bude F11 a neco F12, pominuli to ze by to ani nemuselo fungovat tak takovy kocko pes eee nebrat.
Neco takoveho te preci nemuze zastavit. Myslim, ze jsem to resil taky, jenze jak to si nepamatuju. Kazdopadne to reseni ma. Problem bude asi v tom, ze pouzivas exim jako MTA misto vychoziho sendmailu. Pokud nainstalujes sendmail nebo postfix pude exim odinstalovat. Kdyz by to nepomahalo, muzes muzes osklive pouzit rpm --nodeps -e exim a po aktualizaci ho doplnit. Mimochodem nechapu kde si vzal exim-4.69-37, ten v F11 neni… me se ukazuje max. 4.69-10.
taky jsem na to cucel jak je mozne ze tam je jina verze nez je na respozitory a pritom pouzivam pouze dve repository fedora.repo a fedora-update.repo (nechci si tam zasirat veci kdyz mi masina jede jako dost dulezity server) a s tim rpm --nodeps to ti povim vzdy kdyz to musim pouzivat napr. pri zacykleni zavislosti kdy na sebe ukazuji dva balicky navzajem tak mam sevrenou zadnici a vzdy si oddechnu ze to dobre dopadlo
Ale asi mi nic jineho nezbude.