Ahojte. Neda sa mi spustit terminal. Doslo k tomu takto:
Nainstaloval som fedoru 11 (z Live CD), potom som cez terminal updatoval balicky (yum update). Bolo toho cez 400MB, tak som to nechal bezat celu noc. Ked som rano prisiel k PC, mal som modru obrazovku a nic sa nedialo, proste som ho nemohol prebrat zo spanku. Tak som PC natvrdo restartoval. Fedora normalne nabehla, vsetko zda sa funguje tiez, az na terminal. Ked ho chcem spustit mi nabehne prazdne okno terminalu a male okno s chybovou hlaskou: “Nastala chyba pri vytváraní procesov pre tento terminal.” Cez “System / Administrácia / Software Update” som chcel dokoncit update, ale ani to sa nedari, po chvili mam chybovu hlasku: Dependency resolution failed
A package could not be found that allows the action to complete. More information is avilable in the detailed report. More details
PackageKit = 0.4.6-8.fc11 is needed by package PackageKit-glib-0.4.6-8.fc11.i586
glibc-common = 2.10.1-2 is needed by package glibc-2.10.1-2.i686
python = 2.6-7.fc11 is needed by package python-libs-2.6-7.fc11.i586 : Success - empty transaction
Prepacte, som lama - s Fedorou, a vlastne s Linuxom celkove, iba zacinam: kam mam zadat “yum update”, ked sa mi neda spustit terminal? Co sa tyka toho, ci “nemam zapnute repozitare z F12”, predpokladam ze nie, pretoze som Fedoru len nainstaloval a dal som, ked mi este fungoval terminal “yum update”. Az potom som sa chystal, ze pridam dalsie repozitare, ale k tomu som sa uz nedostal. Vlastne ani neviem, co to znamena mat zapnute repozitare z F12.
Zmáčkni Ctrl+Alt+F2 (lze použít od F2 až do F6), tím se přepneš do konzole. Přihlaš se jako root a zadávej příkazy, jako bys byl v terminálu. Zpět do X se přepneš pomocí Ctrl+Alt+F1.
Repozitáře jsou místa, kde jsou uložené rpm balíčky aplikací. Kromě aktuální verze Fedory a jejich repozitářů (teď F11) existuje i vývojová verze Fedory i repozitářů (právě ta F12), kde probíhá vývoj nových aplikací a když nejsi vývojář, není vhodné ji povolovat.