(další klíčová slova pro vyhledávání jsou Intel GMA 3600, PowerVR, Cedar Trail a Cedarview)
Předem zdůrazňuji, že tento návod není vhodný pro začátečníky. Instalaci jsem prováděl z externí DVD mechaniky připojené k počítači přes rozhraní USB. USB „stick“ jsem nezkoušel.
Úvodem:
Po špatných zkušenostech osobních i vyčtených na internetu s různými kupovanými přehrávači xvid, divx atd., bylo mým cílem sestavit si počítač bez pohyblivých částí pro přehrávání filmů až do rozlišení 1920 x 1080, tedy v HD kvalitě. Počítač bude připojen HDMI kabelem k televizi a zvuk se zapojí do samostatného zesilovače.
Po dlouhém googlování jsem se nakonec rozhodl pro konfiguraci:
Základní deska Intel Atom D2700 (procesor s pasivním chlazením, iNM10, integrovaná grafická karta, DDR3 1066, SATA II, USB 2.0, GLAN, DVI, HDMI, 6ch audio, rozměr mini ITX),
4GB paměti,
SSD disk Kingston 60 GB,
300W zdroj,
skříň pro Mini ATX desky
a bezdrátová USB klávesnice a myš.
U zdroje je zaručeno, že pokud je spotřeba pod 50%, ventilátor se nerozjede. Po sestavení jsem provedl několik neúspěšných pokusů např. s XBMC, MeGoo a dalšími distribucemi a programy. Nakonec jsem uspěl, když jsem se rozhodl postupovat podle „Case study“, kterou má Intel na svých stránkách pod názvem
Enabling Hardware Accelerated Video Decode on Intel Atom Processor D2000 and N2000 Series under Fedora 16 (application note – October 2012)
http://download.intel.com/support/motherboards/desktop/sb/enabling_hardware_accelerated_playback_fedora_16_v.pdf
V této studii je podrobný návod, jak postupovat. Prostředí je xcfe. Já jsem postupoval podle kroků 4.0, 4.1, 4.2. Postup uvedený pod bodem 4.3 jsem nezkoušel, jádro jsem sestavoval přímo na cílovém počítači podle kroků uvedených v části 4.4 výše uvedeného návodu. Zde musím upozornit případné zájemce, že v druhém kroku v odstavci 6. je tisková chyba, v uvedené cestě chybí /src/,
řádek má správně vypadat takto
patch -p1 < …/cdv-gfx-drivers-1.0.3_bee/src/cedarview-kernelv1.0.3_ bee.patch
Potom už vše běží podle návodu. Na konci této části, která trvala přes 5 hodin (jádro se sestavovalo téměř 4 hodiny), se po restartu objeví obrazovka v rozlišení 1920 x 1080. Na tomto místě jsem udělal pomocí PartImage z linuxovského Rescue_disku obraz partion se sestaveným novým jádrem. Využil jsem k tomu 15GB volnou partition na SSD disku, kterou jsem si při rozdělování nachystal na data. SSD disk jsem si rozdělil následovně 20 GB ( ubuntu 12.04 a plný přístup na internet), 20GB fedora 16 (pro instalaci HD přehravače) a 15GB na data (5GB swap).
Dále jsem pokračoval podle návodu uvedeného v kroku 4.5 bez potíží. Krok 4.6 však přinesl další potíže. Nepodařilo se mi sestavit Mplayer s klíči uvedenými v bodu 6 a tak jsem tento krok po několika neúspěšných pokusech, bezúspěšném googlování a nakonec i letmém prostudování chybového hlášení vynechal. Mplayer jsem sestavil s přednastavenými hodnotami podle kroku 7. Sestavení a instalace proběhlo bez chyby. Celou instalaci jsem prováděl v místním adresáři. Místo uživatele „jim“, který je uveden v návodu, mám uživatele „hd-prehravac“.
Neúspěšné pokusy jsem vždy řešil celkovým smazáním adresáře mplayeru pomocí Midnight Commanderu, který jsem si musel kvůli tomu nainstaloval pomocí programu yum a bod 4.6 jsem opakoval. Aktuální verze ffmpeg v listopadu 2012 byla 0.11.1.
Dále jsem provedl testy podle bodu 5.0. Vytížení procesoru je pod 10 %. Nakonec jsem podle bodu 6.0 zkontroloval, že hardwarová akcelerace funguje a že vytížení procesoru pro aplikaci glxgears je skutečně pod 2%.
Tímto krokem jsem si splnil hlavní úkol. Hardwarová akcelerace v Mplayeru jede!
V další části jsem se zaměřil na doladění systému.
Příkazem
yum install system-config-language
jsem nainstaloval jazykovou podporu a nastavil češtinu.
Protože jsem zvyklý používat program Filezilla, nainstaloval jsem si jej a pro aktivní ftp spojení jsem povolil ve firewallu port 21. Nepodařilo se mně zprovoznit tisk pomocí programu Cups, zřejmě chybí nějaké moduly, ale raději jsem dalších pokusů zanechal.
Abych mohl stahovat filmy z NAS serveru (openfiler 4TB na stařičkém Pentiu II 400 Mhz 380MB paměti a WOL) nejen pomocí ftp, nainstaloval jsem si balíček samba-client a pro správnou činnost samby pomocí souborového manažeru Thunar, který je standardní v prostředí xfce, ještě balíček gvfs-smb příkazem
yum install gvfs-smb
Nakonec je nutné povolit ve firewallu port pro samba-client.
České titulky:
Zde jsem postupoval podle českého návodu k úpravě souboru mplayer/mplayer.conf pro instalaci fedory 16:
http://wiki.fedora.cz/doku.php?id=navody:f16:nekomercni_aplikace_multimedia
a dále podle návodu „ Bezpracné titulky do Mplayeru“ na adrese http://aa.vslib.cz/silk/linux/titulky.php.
Toto byl poslední krok, který jsem zatím udělal. Možná, že se časem ještě pokusím něco vylepšit, ale zatím považuji svůj cíl, který jsem si dal, za splněný:
Filmy se mně přehrávají v rozlišení až 1920 x 1080 plynule,
české titulky se zobrazují správně ať jsou v CP1250 nebo ISO8859-2,
počítač je absolutně tichý
a spotřeba je necelých 10W.
Navíc, mimo původní plán, zde ještě mám prostor pro standardní instalaci linuxu (teď je to ubuntu 12, protože na fedoru 17 s gnome 3 bez hardwarové grafické akcelerace je to pomalé), které používám mimo jiné na surfování po internetu. Zde se při instalaci nastavilo rozlišení 1280 x 1024.
K dokonalosti chybí jen grafické prostředí pro Mplayer, který zatím obsluhuji z příkazové řádku terminálu a možnost přehrávat filmy přímo ze serveru bez nutnosti kopírování na disk.
Budu rád, když tento článek bude pro někoho inspirací a pomůže mu.
V příloze jsou dva soubory, jeden zachycuje výstup glxinfo, informace o displeji, výstup glxgears a top a druhý české titulky a vytížení procesoru při přehrávání HD.