Nastaveni promenne PATH

Tak jsem zase tady - tentokrate s cerstvou instalaci CentOS 5. Mam problem s nastevenim promenne PATH. Jde mi o to abych pri spousteni programu z /sbin nemusel davat sbin vzdycky do cesty. Takze jsem si promennou PATH zmenil tak, aby hledala aj v /sbin. Prikazem echo $PATH jsem si overil /sbin v PATH opravdu je. Bohuzel pri kazdem restartu systemu se promenna PATH nastavi na implicitni hodnotu. Jeste me napada… Neni nahodou ta promenna definovana pro kazdeho uzivatele systemu zvlast? Bylo by divne kdybych ja udelal zmenu v PATH a rootovi by se tam projevila taky. Podle navodu ktery jsem nasel: “export PATH=/adresare” by to melo fungovat. Je mi tedy zahadou co zase delam spatne.
Diky za pripadnou radu.

změníte to například editací souboru .bash_profile ve svém domovském adresáři.

Nepomohlo to. A navic mi neni jasne jaky je rozdil mezi systemovou promennou PATH kterou kdyz vypisu tak mi vzdy ukaze implicitni nastaveni a tou podle me stejnou promennou PATH ktera je v .bash_profile. At do toho souboru(priradim promenne PATH) napisu co chci stejne to nepomuze. Logicky by se pri echo $PATH mel vypsat obsah PATH nadefinovane v .bash_profile je to tak? Proste kazdy uzivatel by mel mit svou PATH - je to logicke - uzivatele si tak nezasahuji do svych prostredi.

To musi fungovat. Jak jste to upravil? Promena se nastavi samozrejme jen pri prihlaseni.

v .bash_profile mam PATH=$PATH:$HOME/bin:/sbin. Restartoval jsem system(zvyk z win) a pomohlo. Jeste bych se chtel zeptat na to $PATH co je v tom radku. Obsah teto cesty je asi nadefinovan systemem ze? Ja totiz PATH prirazuju PATH" ve ktere uz nejake adresare jsou + dalsí adresare ktere si pridam.
Jinak ten zpusob co mam uveden v prvnim prispevku je taky spravny ne? A mel by se promitnout do tohoto souboru - teda aspon podle me uvahy.
Diky za pomoc pri reseni problemu.

Je to tak. Promena PATH uz obsahuje nejake adresare ze skriptu v /etc/
Ten prvni postup je spravny, ale meni PATH jen pro aktualni sezeni - nikam se to nezapisuje.

Gobalne pro vsechny uzivatele se obsah PATH da zmenit v /etc/profile